Majda krijgt betaald om uit eten te gaan voor een recensie: zo gaat ze te werk
achter de schermenDe app van de Rabobank liegt niet. Twaalf keer uiteten deze maand. Voor een bedrag dat de gemiddelde Brabander neertelt aan hypotheek. Culinair recensent Majda Ouhajji (31) moet de schade van afgelopen maanden even inhalen. De Bredase houdt van lekker eten. Voor iets speciaals vliegt ze zelfs naar Nice of Girona. In een kijkje achter de schermen vertelt ze hoe ze te werk gaat.
Delen per e-mail
We schuiven aan tafel bij Orangerie Mattemburgh voor een kijkje in de keuken van het recenseren. Majda geeft het ronduit toe. Een beetje een snob is ze wel. Van Sergio Hermans Pure-C in Cadzand tot de Aziatische cuisine van O&O in Sint-Willebrord. Inmiddels heeft ze heel wat sterrententen van binnen en buiten gezien. Ze weet waar het goed eten is.
,,En dat is meteen een valkuil. Je raakt een beetje verwend. Toch probeer je objectief te blijven. Dat is best lastig. Want of iets lekker is of niet, dat is altijd persoonlijk. Zo heb ik een verschrikkelijke hekel aan banaan. Maar als er banaan in mijn toetje zou zitten, dan geef ik het geen onvoldoende. Je kijkt dan naar: is het iets origineels? En hoe is het voorbereid en opgemaakt.”
Of iets lekker is of niet, dat is altijd persoonlijk
‘Wat ik leuk vind is een bijzondere locatie’
Een keer in de maand gaat Ouhajji voor deze krant uiteten. En probeert ze de West-Brabantse keuken uit. Het kiezen van een restaurant is nog niet zo makkelijk. ,,Vooraf neus ik altijd even in ons archief. Want we zijn als krant al op veel plekken geweest. Daarom houd ik voortdurend in de gaten of er nieuwe restaurants openen, zoals laatst in Roosendaal: Hasta la Pasta, een laagdrempelig Italiaans restaurant.”
Hoewel de maaltijd toch wel het belangrijkst is, let Ouhajji op zoveel meer. ,,De ambiance is belangrijk. Ziet het er niet goedkoop uit, is niet alles bij Ikea gekocht. En wat ik zelf altijd leuk vind is een bijzondere locatie. Zo zit Restaurant Oost in Roosendaal in een voormalige kerk. En dan heb je nog de bediening: hebben ze er zin in. Ook dat is belangrijk voor een gezellig avondje uit.”
En dan een cijfer uitdelen
Waar haar mobieltje normaal zelden op tafel verschijnt, pakt Majda 'm er nu regelmatig even bij. ,,Die ligt standaard op tafel als ik voor een recensie op pad ben. Even gauw een aantekening maken. En ik maak van ieder gerecht een foto. Als lezer wil je toch een idee krijgen van wat je op je bord kunt verwachten.”
Dan komt het moment van de waarheid. Het uitdelen van een cijfer. ,,We hebben een paar criteria waar we op letten. Zo geven we cijfers voor het voor-, hoofd- en nagerecht. Daarnaast beoordelen we de wijnen, de ambiance, de bediening en de prijs/kwaliteitsverhouding. Daar hebben we zelfs een heuse tabel voor. Is het degelijk, dan kom ik al snel op een zeven uit.”
Niemand heeft wat aan een onvoldoende
Onvoldoendes heeft Ouhajji nog nooit uitgedeeld. ,,We blijven positief kritisch. Als het echt ondermaats is, dan moet je een tweede keer langs. Misschien had de kok z'n dag niet. Uiteindelijk heeft de lezer ook niets aan een onvoldoende. Ik schrijf liever over een restaurant waarvan ik denk: als je nu eens zin hebt in dit eten, dan moet je daar eens reserveren.”
Bij de koffie of het afrekenen vertel ik altijd dat ik een recensie schrijf
Herkend als recensent is ze nog nooit. ,,Bij de koffie of het afrekenen vertel ik altijd dat ik een recensie schrijf voor de krant. Dat er nadien nog een fotograaf komt. De meest gestelde vraag die ik krijg? Wat ik ervan vond. Daar geef ik altijd meteen antwoord op, een beetje lullig als een ondernemer dat pas leest als het verhaal in de krant staat.”
Toon eens lef
Inmiddels heeft ze aardig wat restaurants gezien en gaan bepaalde zaken opvallen. ,,Het ontbreekt veel restaurants aan lef. Dat snap ik, als je een beetje in de middenmoot gaat zitten, ben je verzekerd van een groot publiek. Maar het is juist leuk om verrast te worden. Dat zou ik meer willen ervaren. Plus: in West-Brabant zijn weinig internationale keuken. Ik mis de Aziatische, Surinaamse en Ethiopische.”
Het ontbreekt veel restaurants aan lef
En daarin schemert meteen haar eigen voorkeur door. ,,Tja, dat blijft O&O in Sint-Willebrord. Daar maken ze kunstwerkjes. Het eten daar is werkelijk nog nooit tegengevallen.” Of ze weleens afgaat op tips of recensies van collega's? ,,Regelmatig. Toch kan ik me lang niet altijd vinden in de recensies. Dan denk ik: Wat, zo'n hoog cijfer. Dat zou ik niet gedaan hebben.”
Waar ze binnenkort gaat eten laat Majda in het midden. ,,Ik wil nog heel wat keukens uitproberen. Zowel voor het werk als privé. Dat is het leuke aan dit werk. Wie kan er nu zeggen dat ie betaald wordt om over eten te schrijven. Fantastisch toch?”
Recensies van Majda lezen?
Restaurant Oost in Roosendaal: ‘Verre culturen komen samen in de kerk in Roosendaal’
Topkwaliteit bij restaurant Oesterdam in Tholen
Pastabar Wouw: Stevige pasta’s bij nieuwste restaurant in Wouw
Meer lezen over hoe onze journalisten werken?
Hoe John Bas zijn columns schrijft: ‘Sommigen vinden me brutaal, grof gebekt’
Dit maak je mee als misdaadverslaggever: een brief uit de bajes, martelkamers, ripdeals
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ACHTER HET VERHAAL
Zo'n verhaal waarbij je de moeder en journalist in jezelf niet kunt scheiden
Ik verheug me in oktober al op de verwennerij die losbarst als de stoomboot aanmeert. De pakjes voor mijn dochters, hun blije snoetjes, het snoep. Maar als ik die voorpret probeer te delen met een andere moeder, zie ik aan haar gezicht dat het voor haar heel anders voelt. Zij weet eigenlijk niet waar ze het geld voor pakjesavond vandaan moet halen, vertelt ze als ik doorvraag. -
van de hoofdredactie
Onze onmisbare schakels in de ochtend: ‘130 mensen blij maken in de ochtend, leuk toch!’
Zij werken als wij slapen. Zonder hen kunnen wij verhalen en foto's maken zoveel we willen, maar ziet u het resultaat niet terug aan uw ontbijttafel. Onze bezorgers zijn degenen die voor dag en dauw zorgen dat de krant bij u op de deurmat ploft. -
achter de schermen
Hoe John Bas zijn columns schrijft: ‘Sommigen vinden me brutaal, grof gebekt’
Net toen ik alle vertrouwen in de mensheid begon te verliezen, ging de telefoon. John Bas. Je weet wel, die van dat roze overhemdje. Vandaag moest hij een keer niet op pad met mevrouw Bas voor een nieuwe badkamer. En ook niet voor een nieuwe auto. Hij zat met een writersblock. Weer een column ophangen aan zijn vrouw, te makkelijk. Nee, dan dat hijgende jongmens maar eens terugbellen dat hem al dagen lastigviel met de vraag: hoe doe je dat toch die columns. -
van de hoofdredactie
Wat ik als vers aangestelde hoofdredacteur ga doen
Groot op internet, een pushbericht, een filmpje, een foto op de voorpagina van de krant en een interview in diezelfde krant. Ik vond de aandacht voor mijn persoontje nogal ruim afgelopen week. Maar het hoort erbij als je definitief benoemd wordt tot hoofdredacteur van BN DeStem, heb ik me laten vertellen. Ineens stap je uit de schaduw en ben je even een regionale bekendheid. -
van de hoofdredactie
Made in West-Brabant: trots op onze merken
Buys Zoenen, Tomado, Intex, Marlies Dekkers, Hero, Exota en Perfetti Van Melle. Zomaar wat merken waarvan u er ongetwijfeld een aantal kent. Weet u waar ze zijn begonnen? Ja, juist: in West-Brabant. In ons deel van het land. En dat is iets, wat we zeker niet in alle gevallen weten, of onszelf ooit eerder hebben gerealiseerd.
-
Even voorstellen
Hij brengt jou iedere dag het nieuws uit de gemeente Oosterhout: ‘Ik ken het gebied goed’
Hoe meer geheimen rond een dossier, hoe liever Sjoerd Marcelissen (32) uit Raamsdonksveer ermee aan de slag gaat. Ook verslaat hij graag raadsvergaderingen van de gemeente Oosterhout. ,,Ik krijg er zelfs een kick van om een vergadering van drie uur samen te vatten in een duidelijk artikel.” -
van de hoofdredactie
We moeten een marathon lopen waarvoor we niet allemaal even goed getraind zijn
Het valt me tegen, zegt een collega me als we elkaar kort spreken over het weer opstarten na de vakantie. We raken aan de praat en herkennen wat veel meer mensen lijken te herkennen, niet alleen bij ons op kantoor: vóór de vakantie was er perspectief. Iedereen keek - misschien tegen beter weten in - uit naar 1 september. -
Interview
Panenka, de mini-voetbaltalkshow voor tussendoor
Elke maandag kun je op de website van deze krant kijken naar Panenka, een actuele voetbaltalkshow met een glimlach: kort, snel en vaak licht van toon. Voor liefhebbers die het voetbal serieus nemen, maar ook weer niet te.