Made in West-Brabant: trots op onze merken
van de hoofdredactieBuys Zoenen, Tomado, Intex, Marlies Dekkers, Hero, Exota en Perfetti Van Melle. Zomaar wat merken waarvan u er ongetwijfeld een aantal kent. Weet u waar ze zijn begonnen? Ja, juist: in West-Brabant. In ons deel van het land. En dat is iets, wat we zeker niet in alle gevallen weten, of onszelf ooit eerder hebben gerealiseerd.
Delen per e-mail
Waarom kom ik erop: in tijden van corona moet een redactie soms net wat harder zoeken naar mooie regionale verhalen, zeker in het weekend. Onze maandagkrant blikt normaal gesproken vaak terug op belevenissen van de dagen ervoor. Sportwedstrijden, evenementen, festivals, jaarmarkten en kermissen.
Maar vanwege corona wordt er al ruim zeven maanden lang een streep gezet door een groot deel van deze weekend-evenementen. Dus speuren we naar andere interessante onderwerpen. Tijdens een korte brainstormsessie kwamen we uit op West-Brabantse merken. Bedrijven die vanuit onze eigen regio nationaal of zelfs internationaal faam maken.
Bekende merknamen
En dat zijn er veel. Een karrenvracht aan bekende merknamen en producten vindt zijn oorsprong in deze streek. En wordt er in veel gevallen nog altijd hier vervaardigd. Kent u het merk Intex? Die van de zwembaden, die half Nederland sinds afgelopen zomer in de tuin heeft staan in warme weken? Komt gewoon uit Roosendaal.
Met onze collega's hebben we een hele lijst gemaakt met West-Brabants fabricaat. Vanaf maandag presenteren we deze reeks in de krant. Steeds een pagina waaruit West-Brabantse trots spreekt. Want als we iets in deze tijd wel kunnen gebruiken, is het trots. Positieve geluiden uit onze regio, die energie geven.
Hazelnootpasta
De eerste aflevering gaat over de tweekleurige hazelnootpasta die in vele huishoudens bij het ontbijt of de lunch op tafel zal staan. Duo Penotti, twee kleuren in een potti. In 1970 bedacht door Marcel Peeters en gemaakt in de Leemstraat in Roosendaal.
Dat Duo Penotti speelt inmiddels - zo noemt het bedrijf zelf - in de Champions League van de foodindustrie. ,,Een snelle markt, waarin je niet zomaar meer lukraak wat kunt experimenteren", zegt directeur Wim Nuboer aankomende maandag in deze krant.
Veel leesplezier alvast bij het eerste verhaal in de reeks Made in West-Brabant.
André Trompers
hoofdredacteur
Reageren? hoofdredactie@bndestem.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
achter de schermen
Majda krijgt betaald om uit eten te gaan voor een recensie: zo gaat ze te werk
De app van de Rabobank liegt niet. Twaalf keer uiteten deze maand. Voor een bedrag dat de gemiddelde Brabander neertelt aan hypotheek. Culinair recensent Majda Ouhajji (31) moet de schade van afgelopen maanden even inhalen. De Bredase houdt van lekker eten. Voor iets speciaals vliegt ze zelfs naar Nice of Girona. In een kijkje achter de schermen vertelt ze hoe ze te werk gaat. -
achter de schermen
Hoe het is om eindredacteur te zijn? ‘Je bent net een chirurg’
Ze kan de krant maken of finaal kraken. Een letter verkeerd en het regent de volgende dag telefoontjes van boze lezers. Als eindredacteur kan Irmgard Breugelmans het verschil maken. En is ze het laatste station, voordat de krant naar de drukker gaat. -
achter de schermen
Dit maak je mee als misdaadverslaggever: een brief uit de bajes, martelkamers, ripdeals
Op een openbare plek krijgt misdaadverslaggever Hessel de Ree (59) een brief in zijn handen gedrukt. Afkomstig van Nicky S. (31), een van de hoofdverdachten in de gruwelmoord op de Belgische loodgieter Johan van der Heyden (56). ,,Je moet in dit vak niet bang aangelegd zijn.” -
Onze verslaggevers zagen deze week tranen bij inwoners van Roosendaal
Als we in het vervolg nog eens een Midden-Oostencorrespondent nodig hebben, meld ik me bij dezen aan, appt verslaggever Freek Verhulst mij met een knipoog nadat ik kort contact met hem heb over zijn werk de avond ervoor in Roosendaal. Een berichtje van hem dus met een knipoog, maar dat het serieus raak is in Roosendaal mag duidelijk zijn. -
Achter de Schermen
Van Nice tot Parijs: De Tour volg je bij BN DeStem!
-
5 vragen aan
Waarom verslaggever Cobine juist nu zoveel mogelijk artikelen maakt die níet over corona gaan
Van hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag Cobine van der Louw, verslaggever voor de editie Oosterhout: ,,Ik kijk vooral naar wat we nog wél kunnen doen.” -
Achter de schermen
Edine is een echte regiojournalist: ‘In de regio speelt hetzelfde als in de rest van de wereld’
De regiojournalistiek verlaten? Edine Wijnands uit Breda moet er niet aan denken. Nergens zijn de lijntjes korter dan in de regiojournalistiek, weet de verslaggever Zundert. En dat is precies wat ze zo leuk vindt aan haar werk. ,,Je weet over wie je schrijft en voor wie je het doet.” -
achter de schermen
Hoe Annelies omgaat met het verdriet van een ander: ‘Als journalist heb ik het soms best even moeilijk’
Daar zit ze dan. Aan tafel met een meisje van zeventien die vertelt hoe geweldig haar vader was. Dat ze dolgraag had gezien hoe trots hij was geweest nu ze haar diploma heeft. Een voorbeeld hoe dicht vreugde en verdriet bij elkaar liggen. ,,Je ziet mensen tegen de tranen vechten. Dan heb ik het als journalist soms best even moeilijk, al laat ik dat niet blijken”, zegt Annelies Wijnen.