Verslaggever Jamaica Vink duikt het liefst in langlopende kwesties
Volledig scherm
Verslaggever Jamaica Vink duikt het liefst in langlopende kwesties © Timo van de Kasteele

Jamaica Vink ontrafelde voor BN DeStem de affaire van ‘burgemeester baco’

Even voorstellenAls algemeen verslaggever vliegt Jamaica Vink (27) dagelijks als een helikopter over West-Brabant. Op zoek naar nieuws en achtergronden. Duikt ze dieper in bepaalde kwesties. Zoals shishalounges en handtastelijke burgemeesters. ,,Niets mooier dan dat een gemeente maatregelen treft naar aanleiding van jouw artikel. Dan zie je de impact van je werk.”

Als voor de deur van Pure Lounge, een schimmig pand aan de Antwerpsestraatweg in Bergen op Zoom, een handgranaat voor de deur verschijnt, duiken collega’s Majda Ouhajji en Jamaica Vink boven op het nieuws. Het is voor het eerst in deze regio dat zoiets gebeurt.

Granaatexpert van de redactie

Quote

Het ene moment ben je bezig met een verhaal over streekpro­duc­ten, het andere moment met leerlingen die naar school gaan in België

Jamaica Vink

Vink heeft het eerder meegemaakt. Tijdens een uitwisselingsproject met de Volkskrant werkte ze enkele maanden in Amsterdam. Daar bracht ze na de vondst van een granaat in de Jan Evertsenstraat, het complete proces in beeld. Van de melding tot de weg die de granaat aflegt voor onderzoek.

Een specialisme is geboren. ,,Ineens ben je de granaatexpert van de redactie”, zegt Vink. ,,Hoewel ik als algemeen verslaggever geen specialisatie heb, ontdek ik steeds vaker dat je van veel onderwerpen toch wat afweet doordat je er regelmatig over schrijft. De afwisseling is ook prettig. Het ene moment ben je bezig met een verhaal over streekproducten, het andere moment met leerlingen die naar school gaan in België.”

De Huisman-affaire

Volledig scherm
© BN DeStem
Quote

Huisman wordt van zijn vakantie­bed gelicht en mag alles komen uitleggen

Vink duikt het liefst op langlopende kwesties. Zoals de affaire rondom de handtastelijke Oosterhoutse burgemeester Stefan Huisman. Als hij tijdens een personeelsfeest buitensporig gedrag vertoont, blijkt dat nog maar het topje van de ijsberg.

Huisman wordt van zijn vakantiebed gelicht en mag alles komen uitleggen. Hij twijfelt niet en dient meteen bij de Commissaris van de Koning zijn ontslag in. De gemeente laat de dagen daarna nauwelijks informatie los. Voor Vink en haar collega’s reden dieper op de zaak in te gaan.

Dan blijkt dat het handtastelijk gedrag van burgemeester Huisman, die al een tijdje door het leven gaat als ‘burgemeester baco’, veel langer speelt. Huisman kreeg die bijnaam omdat hij graag een glaasje zou lusten.

Volledig scherm
© BN DeStem
Quote

Bij zo’n affaire draait alles om je netwerk. Wie je kent

Jamaica Vink

,,Bij zo’n affaire draait alles om je netwerk. Wie je kent. In die periode was ik verslaggever Oosterhout en nauw betrokken bij alles wat er in de gemeente gebeurt. Boven op het vuur. Je spreekt een hoop mensen en binnen de kortste keren heb je allerlei aanknopingspunten voor een verhaal.”

Verslaggeefster Jamaica Vink geeft in het programma EenVandaag uitleg over de affaire-Huisman.
Volledig scherm
Verslaggeefster Jamaica Vink geeft in het programma EenVandaag uitleg over de affaire-Huisman. © Avro/tros EenVandaag

De kracht van regiojournalistiek 

Voor Vink is dat de kracht van de regionale journalistiek. ,,Wij kwamen als eerste krant met het verhaal dat de kwestie Huisman veel verder ging.” Diverse vrouwen verklaarden tegen haar onafhankelijk van elkaar dat ze ongewild zijn betast door de Oosterhoutse burgemeester.

Die betrokkenheid zorgt dat Vink het verschil kan maken. ,,De impact van de verhalen zie je dagelijks terug op straat. Soms heel letterlijk, wanneer een gemeente een gevaarlijk kruispunt aanpast nadat je erover schrijft. Dat is het mooie van de regionale journalistiek.”

Jamaica Vink
Volledig scherm
Jamaica Vink © Joost Hoving
Quote

De impact van de verhalen zie je dagelijks terug op straat. Soms heel letterlijk

Jamaica Vink

Verbonden met de regio

De Oosterhoutse Vink voelt zich verbonden met deze regio. De eerste twee jaar van haar leven bracht ze door aan boord van een binnenvaartschip. Ze groeide op in Hank, ging naar de middelbare school in Raamsdonksveer en maakte voor haar studie journalistiek een uitstapje naar Utrecht. Toch keerde ze terug. ,,Dit is thuis. In Breda ga ik shoppen. In Oosterhout doe ik boodschappen. Hier wonen de mensen die ik ken.”

Quote

Dit is thuis. In Breda ga ik shoppen. In Oosterhout doe ik boodschap­pen

Jamaica Vink

Tijdens haar uitstapje naar de Volkskrant moest Vink dan ook even wennen aan haar nieuwe rol als journalist voor een landelijke krant. ,,Dan besef je hoe belangrijk het hebben van een goed netwerk is. En je focusgebied is ineens heel Nederland.”

Bijna zes jaar werkt Vink nu voor deze krant. Binnengekomen als vliegende keep op de redactie in Oosterhout. Doorgegroeid tot verslaggever Oosterhout en recent aan de slag gegaan als algemeen verslaggever ziet ze volop kansen in het doen van onderzoeksjournalistiek.

Hoe veilig zijn onze bruggen?

Quote

Nicole Roelands en Jamaica Vink nemen alle bruggen in West-Bra­bant onder de loep

Nieuws is tegenwoordig overal te vinden, soms zelfs gratis. Als krant kun je je, zegt Vink, onderscheiden door duiding en verdieping toe te voegen. Zo dook ze het afgelopen jaar samen met collega Nicole Roelands in de inspectierapporten van gemeentelijke bruggen en viaducten in de regio. Dit om te achterhalen hoe het gesteld is met de kwaliteit en veiligheid.

Aanleiding voor dat onderzoek is de Merwedebrug bij Gorinchem, die in 2016 plotseling op slot gaat nadat blijkt dat de brug in zo’n slechte staat verkeert dat instortingsgevaar mogelijk is. Sindsdien klinkt er luid kritiek op de toestand van de bruggen in Nederland. Reden voor BN DeStem om alle bruggen in West-Brabant onder de loep te nemen.

Vink en Roelands publiceerden de afgelopen tijd al verschillende verhalen. Zo schreven ze over het onderhoud aan bruggen en viaducten, dat volgens de Nederlandse Bruggenstichting hoger op de politieke agenda moet. Ook maakten ze een overzicht per gemeente van de staat van de bruggen én ontdekten ze dat van veel gemeentelijke objecten de leeftijd niet bekend is.

De twee blijven het dossier volgen en verwachten binnenkort met een volgend verhaal te komen. ,,Morgen ga ik met Nicole - inclusief veiligheidsschoenen - een brug inspecteren. Binnenkort te lezen, uiteraard in BN DeStem.”