Hoofdredacteur André Trompers over nieuws in coronatijd: ‘Je moet constant blijven zoeken naar de waarheid’
Achter de schermenSinds de coronacrisis is de 'waarheid’ achterhalen belangrijker dan ooit. Kloppen die cijfers wel? Wat zeggen ze eigenlijk? En controleren we de feiten voldoende? In gesprek met André Trompers, hoofdredacteur van BN DeStem. ,,We doen het niet altijd goed genoeg.”
Af en toe slaapt André Trompers (38) ronduit slecht van alle commotie op sociale media. Met corona groeit de maatschappelijke onrust, zowel op straat als online. Complottheorieën en nepnieuws verspreiden zich in razend tempo. ,,De crisis versterkt polarisatie, leidt tot verharding van de samenleving. Wij merken dat vooral in de reacties op online artikelen.”
BN DeStemmingmakerij
Met enige regelmaat valt de term ‘BN DeStemmingmakerij’. Trompers: ,,In zekere zin klopt dat ook wel. Wij maken stemming, dat is wat je als nieuwsmedium doet. Je stelt iets aan de kaak, zoals bestuurlijke problemen bij NAC. Dat doen we niet omdat we dat leuk vinden. Maar omdat het speelt. Net zoals Bergen op Zoom met serieuze financiële problemen kampt. Liever zien we dat het goed gaat met een stad of club. Dat is voor iedereen beter.”
Wij maken stemming, dat is wat je als nieuwsmedium doet. Je stelt iets aan de kaak.
Trompers ziet dat zijn krant onder een vergrootglas ligt. Dat mensen kritischer zijn dan ooit. Maar bovenal op zoek zijn naar de waarheid. Regelmatig krijgt hij mailtjes, ingezonden brieven ook. Van mensen die anders over specifieke kwesties denken. Hij noemt de avondklok. Of het wel of geen zin heeft gehad. En dat sommige mensen het in twijfel trekken. ,,Aan die geluiden kun je niet zomaar voorbijgaan”, zegt hij. ,,Daar moet je wat mee.”
We gaan meer en meer de straat op gaan en laten het geluid van onze lezers horen
Want ook al is die vraag over het nut van de avondklok niet te beantwoorden, om het simpele feit dat we geen vergelijkingsmateriaal hebben, het blijft voor een krant belangrijk te luisteren naar wat er in de samenleving leeft, zegt Trompers. ,,Reden dat we meer en meer de straat op gaan en het geluid van onze lezers laten horen. Zoals laatst na afloop van de persconferentie. Wat vinden onze lezers er nu eigenlijk van?”
‘Op zoek naar de waarheid’
Trompers beaamt dat het een ingewikkelde tijd is. Juist voor nieuwsmedia. ,,Mensen zijn meer dan ooit op zoek naar de waarheid, waarbij ze ook nog eens waakzaam moeten zijn op nepnieuws. En dat geldt net zo goed voor onze journalisten. Daarom is het controleren van feiten, sinds de uitbraak van de coronapandemie, belangrijker dan ooit. Je moet constant blijven zoeken naar de waarheid.”
De opnamecijfers alleen zeggen niet alles. Daar hebben mensen gelijk in.
En die waarheid zit niet in het louter oplepelen van cijfers. Zoals de besmettingscijfers die nog altijd dagelijks verschijnen. Over hoeveel mensen er nu weer zijn opgenomen in de ziekenhuizen. ,,Die cijfers alleen zeggen niet alles. Daar hebben mensen gelijk in. Het is aan ons de vertaalslag te maken. Wat betekenen die cijfers nu echt voor de lezers? En daarbij moeten we de vragen beantwoorden die leven bij de mensen.”
Tegelijkertijd ziet Trompers dat je het als nieuwsmedium nooit goed kunt doen. Nieuws, aangezwengeld door sociale media, is vluchtiger dan ooit. ,,Mensen lezen soms alleen de kop van een artikel en trekken hun conclusies. Vinden dat we niet kritisch genoeg zijn. Onze controlerende taak onvoldoende uitvoeren. Wat wij moeten doen is zaken zo goed mogelijk uitleggen. Aan de lezer om van daaruit conclusies te trekken.”
Mensen lezen soms alleen de kop van een artikel en trekken hun conclusies
En de krant mikt daarbij zeker niet alleen op het trekken van zoveel mogelijk bezoekers online, zegt Trompers. ,,Als een verhaal over NAC op de site enorm goed gewaardeerd wordt, laten wij het prominent op onze site staan. Dat gaat om het aantal mensen dat een verhaal leest, maar veel meer om de leestijd. Maar daarbij blijven we altijd een journalistieke afweging maken, verhalen die wij echt belangrijk vinden krijgen altijd de meest prominente plek, los van welke cijfers dan ook.”
Van alle artikelen die online gepubliceerd worden, kan deze krant precies zien hoe deze worden gewaardeerd door lezers. ,,Het helpt ons enorm bij het maken van journalistieke keuzes”, zegt Trompers. ,,Op die manier komen we er ook beter achter wat er leeft bij de mensen. Dat is een van de voordelen van online, dat we in de toekomst nog beter kunnen inspelen op wat mensen willen weten. Want dat is nog altijd onze taak, signaleren wat er leeft, problemen aan de kaak stellen en mensen informeren.”
Meer lezen over hoe onze journalisten werken?
Wilt u meer lezen over onze journalisten? Lees dan onderstaande verhalen:
Franka deed verslag vanaf de spoedeisende hulp: ‘Daar besef je pas wat werken is’
Fee geeft jeugd een stem: ‘Het is zó belangrijk dat zij in de krant staan’
Marcel is 112-fotograaf: ‘Nabestaanden kloppen bij mij aan voor de laatste beelden’
De krant wordt vanwege corona vanuit huis gemaakt. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan dit artikel!
Jacques deed verslag van het horecaprotest in Breda: ‘De situatie wijzigde met de minuut’
Hoe Annelies omgaat met het verdriet van een ander: ‘Als journalist heb ik het soms best even moeilijk’
Hoe John Bas zijn columns schrijft: ‘Sommigen vinden me brutaal, grof gebekt’
Edine is een echte regiojournalist: ‘In de regio speelt hetzelfde als in de rest van de wereld’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVan de hoofdredactie
Alles wat gewoon was, is niet zomaar gewoon meer
Lieve nakomelingen. Alles wat tot maart 2020 gewoon was, is niet zomaar gewoon meer. Zo zou mijn brief over de laatste jaren aan het nageslacht beginnen. -
Achter de schermen
Jan Martens is sportverslaggever: ‘Tour de France is het leukste wat ik ooit gedaan heb’
Sportief talent heeft hij zelf niet, maar Jan Martens (52) uit Hoeven heeft wél het talent om over sport te schrijven. Inmiddels is hij al veertien jaar sportverslaggever bij BN DeStem. ,,Die passie, de emotie en de bereidheid om veel opzij te zetten voor hun sport; dat vind ik zo mooi aan het schrijven over sporters.” -
PREMIUMdit was mijn nieuws
Dit nieuws bleef journalist Fee Buurmans het meest bij van 2021
Onze verslaggevers lopen stad en dorp af om lezers het laatste nieuws te brengen. Hoe ervaren journalisten dat? Vandaag blikt Fee Buurmans terug op nieuwsmomenten uit 2021 die haar het meest zijn bijgebleven. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten.
-
Coen schrijft álles over Roosendaal: ‘Ze horen gelijk dat ik uit Bergen op Zoom kom’
Een Bergenaar in hart en nieren. Dat is de 33-jarige Coen Hagenaars, inmiddels woonachtig in Halsteren. Toch doet hij dagelijks verslag van de regio Roosendaal. Daar was hij voordat hij op de Roosendaalse redactie belandde zelfs nog nooit geweest. -
-
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Achter de schermen
Zo maken we al een jaar vanuit huis de BN DeStem voor u
Een krant maken zonder fysiek samen te komen? Voor de pandemie konden we ons dat niet voorstellen. Inmiddels wordt BN DeStem al een jaar gemaakt door mensen die, op de drukkerijmedewerkers na, thuiswerken in hun eigen thuiskantoortje. Of gewoon aan de keukentafel. Hoe gaat dat, en waar lopen de medewerkers van de krant tegenaan?