Hoofdredacteur André Trompers over nieuws in coronatijd: ‘Je moet constant blijven zoeken naar de waarheid’
Achter de schermenSinds de coronacrisis is de 'waarheid’ achterhalen belangrijker dan ooit. Kloppen die cijfers wel? Wat zeggen ze eigenlijk? En controleren we de feiten voldoende? In gesprek met André Trompers, hoofdredacteur van BN DeStem. ,,We doen het niet altijd goed genoeg.”
Delen per e-mail
Af en toe slaapt André Trompers (38) ronduit slecht van alle commotie op sociale media. Met corona groeit de maatschappelijke onrust, zowel op straat als online. Complottheorieën en nepnieuws verspreiden zich in razend tempo. ,,De crisis versterkt polarisatie, leidt tot verharding van de samenleving. Wij merken dat vooral in de reacties op online artikelen.”
BN DeStemmingmakerij
Met enige regelmaat valt de term ‘BN DeStemmingmakerij’. Trompers: ,,In zekere zin klopt dat ook wel. Wij maken stemming, dat is wat je als nieuwsmedium doet. Je stelt iets aan de kaak, zoals bestuurlijke problemen bij NAC. Dat doen we niet omdat we dat leuk vinden. Maar omdat het speelt. Net zoals Bergen op Zoom met serieuze financiële problemen kampt. Liever zien we dat het goed gaat met een stad of club. Dat is voor iedereen beter.”
Wij maken stemming, dat is wat je als nieuwsmedium doet. Je stelt iets aan de kaak.
Trompers ziet dat zijn krant onder een vergrootglas ligt. Dat mensen kritischer zijn dan ooit. Maar bovenal op zoek zijn naar de waarheid. Regelmatig krijgt hij mailtjes, ingezonden brieven ook. Van mensen die anders over specifieke kwesties denken. Hij noemt de avondklok. Of het wel of geen zin heeft gehad. En dat sommige mensen het in twijfel trekken. ,,Aan die geluiden kun je niet zomaar voorbijgaan”, zegt hij. ,,Daar moet je wat mee.”
We gaan meer en meer de straat op gaan en laten het geluid van onze lezers horen
Want ook al is die vraag over het nut van de avondklok niet te beantwoorden, om het simpele feit dat we geen vergelijkingsmateriaal hebben, het blijft voor een krant belangrijk te luisteren naar wat er in de samenleving leeft, zegt Trompers. ,,Reden dat we meer en meer de straat op gaan en het geluid van onze lezers laten horen. Zoals laatst na afloop van de persconferentie. Wat vinden onze lezers er nu eigenlijk van?”
‘Op zoek naar de waarheid’
Trompers beaamt dat het een ingewikkelde tijd is. Juist voor nieuwsmedia. ,,Mensen zijn meer dan ooit op zoek naar de waarheid, waarbij ze ook nog eens waakzaam moeten zijn op nepnieuws. En dat geldt net zo goed voor onze journalisten. Daarom is het controleren van feiten, sinds de uitbraak van de coronapandemie, belangrijker dan ooit. Je moet constant blijven zoeken naar de waarheid.”
De opnamecijfers alleen zeggen niet alles. Daar hebben mensen gelijk in.
En die waarheid zit niet in het louter oplepelen van cijfers. Zoals de besmettingscijfers die nog altijd dagelijks verschijnen. Over hoeveel mensen er nu weer zijn opgenomen in de ziekenhuizen. ,,Die cijfers alleen zeggen niet alles. Daar hebben mensen gelijk in. Het is aan ons de vertaalslag te maken. Wat betekenen die cijfers nu echt voor de lezers? En daarbij moeten we de vragen beantwoorden die leven bij de mensen.”
Tegelijkertijd ziet Trompers dat je het als nieuwsmedium nooit goed kunt doen. Nieuws, aangezwengeld door sociale media, is vluchtiger dan ooit. ,,Mensen lezen soms alleen de kop van een artikel en trekken hun conclusies. Vinden dat we niet kritisch genoeg zijn. Onze controlerende taak onvoldoende uitvoeren. Wat wij moeten doen is zaken zo goed mogelijk uitleggen. Aan de lezer om van daaruit conclusies te trekken.”
Mensen lezen soms alleen de kop van een artikel en trekken hun conclusies
En de krant mikt daarbij zeker niet alleen op het trekken van zoveel mogelijk bezoekers online, zegt Trompers. ,,Als een verhaal over NAC op de site enorm goed gewaardeerd wordt, laten wij het prominent op onze site staan. Dat gaat om het aantal mensen dat een verhaal leest, maar veel meer om de leestijd. Maar daarbij blijven we altijd een journalistieke afweging maken, verhalen die wij echt belangrijk vinden krijgen altijd de meest prominente plek, los van welke cijfers dan ook.”
Van alle artikelen die online gepubliceerd worden, kan deze krant precies zien hoe deze worden gewaardeerd door lezers. ,,Het helpt ons enorm bij het maken van journalistieke keuzes”, zegt Trompers. ,,Op die manier komen we er ook beter achter wat er leeft bij de mensen. Dat is een van de voordelen van online, dat we in de toekomst nog beter kunnen inspelen op wat mensen willen weten. Want dat is nog altijd onze taak, signaleren wat er leeft, problemen aan de kaak stellen en mensen informeren.”
Meer lezen over hoe onze journalisten werken?
Wilt u meer lezen over onze journalisten? Lees dan onderstaande verhalen:
Franka deed verslag vanaf de spoedeisende hulp: ‘Daar besef je pas wat werken is’
Fee geeft jeugd een stem: ‘Het is zó belangrijk dat zij in de krant staan’
Marcel is 112-fotograaf: ‘Nabestaanden kloppen bij mij aan voor de laatste beelden’
De krant wordt vanwege corona vanuit huis gemaakt. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan dit artikel!
Jacques deed verslag van het horecaprotest in Breda: ‘De situatie wijzigde met de minuut’
Hoe Annelies omgaat met het verdriet van een ander: ‘Als journalist heb ik het soms best even moeilijk’
Hoe John Bas zijn columns schrijft: ‘Sommigen vinden me brutaal, grof gebekt’
Edine is een echte regiojournalist: ‘In de regio speelt hetzelfde als in de rest van de wereld’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
van de hoofdredactie
Sinds de brief van Jan Hoek en de reacties daarop weten we beter
Jongelui, wat ik wil zeggen: wij waren tien jaar van onze jeugd kwijt. Probeer nou nog een klein jaar de rug recht te houden. Dan kun je na klein jaar waarschijnlijk weer volop van je jonge leven genieten. Ik ben 94 jaar, maar ik reken op jullie. -
PREMIUMcolumn
Gezocht: verrassend nieuws voor in de krant
Opmerkelijk: bijna iedereen denkt dat journalisten in deze tijd thuis duimen zit te draaien. Omdat de wereld stilstaat, of zoiets. Dan is er toch niets om over te schrijven? -
Een dag uit het leven van een video-journalist
Heel Nederland moet zoveel mogelijk binnenblijven. Ruud Ritzen, camjo van BN De Stem, Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad, is juist elke dag op straat te vinden. -
Duizenden Brabanders aan het puzzelen geslagen via de nieuwe FUN omgeving
De populariteit van mobiele spelletjes is tijdens de coronacrisis volledig ontploft. Ruim 1.2 miljard mensen speelden recent een spelletje op hun telefoon, waaronder ook de lezers van BN DeStem. Mannen en vrouwen in elke leeftijdsgroep hebben zo hun eigen favorieten. “Het is echt even helemaal tijd voor mezelf.” -
Achter de schermen
Jacques deed verslag van het horecaprotest in Breda: ‘De situatie wijzigde met de minuut’
BREDA - De terrassen werden opgesteld en gingen open. Sommige ondernemers bedienden hun klanten, anderen maakten louter een statement. De boel werd ontruimd. Even waren alle ogen op Breda gericht, de stad werd zelfs wereldnieuws. Het nieuws over de terrassen in Breda afgelopen dinsdag bleef maar komen. Verslaggever Jacques Hendriks was ter plaatse. Hoe ging hij die dag te werk?
-
Even voorstellen
‘Politiek is leuker om te volgen dan welke soap dan ook’
Polen, Noorwegen, Duitsland en Engeland: regioverslaggever Nico Schapendonk (57) is al op veel plekken geweest voor zijn werk bij de krant. Toch doet hij net zo lief verslag van zijn eigen Breda, en dan met name de politiek. ,,Dat gaat hard tegen hard. Dat is leuker dan welke soap dan ook.” -
van de hoofdredactie
We moeten realiseren wat een impact onze berichtgeving heeft
Ruim anderhalve week geleden overlijdt een fietsster bij een tragisch ongeval in Etten-Leur. Dat melden we kort na het ongeval op onze website en een dag later in de krant. Bij een dergelijk ongeluk blijft het daar in de regel bij. Vanwege de enorme impact op nabestaanden en getuigen neemt een wijkagent dit keer initiatief om met getuigen - omwonenden en passanten - in gesprek te gaan. -
van de hoofdredactie
Heet, heter, maar niet heetst
Hoge temperaturen, we liggen er vanwege de warmte nog wel letterlijk wakker van, maar stilaan beginnen we er al aan te wennen in ons land. De schaatsen blijven de laatste winters meestal in het vet, de flesjes zonnebrand daarentegen worden actiever gebruikt dan ooit tevoren.