Hoe was 2020 bij BN DeStem
van de hoofdredactie2020 loopt op het einde. Een in vele opzichten bijzonder jaar, een jaar waarin vrijwel alles anders werd vanwege corona. De pandemie die velen van ons hard trof, direct of indirect.
Delen per e-mail
Eind januari schreven wij bij BN DeStem een eerste coronaverhaal met een regionaal linkje, over een in China verblijvende familie. Toen nog met de gedachte dat corona echt niet zomaar ook ons leven in de war zou schoppen.
We vierden carnaval, we keken naar beelden in China en later Italië maar het duurde tot eind februari eer we echt worden geconfronteerd met corona in ons land. De eerste officiële besmetting werd vastgesteld bij een Brabander. Op dat moment gingen overal alle alarmbellen af. Ook op de redactie van BN DeStem.
Thuis werken
Iets wat we ons tot dit jaar nooit voor hadden kunnen stellen
We gingen massaal thuiswerken om te beginnen. Eerst werd alleen de hoestende collega’s gevraagd thuis te blijven, enkele weken later zat vrijwel iedereen thuis. In een mum van tijd werd de hele krant vanuit huis gemaakt en dat doen we nog steeds grotendeels.
Een enkele collega komt af en toe op kantoor, maar het merendeel van het werk wordt vanuit huis verricht. Iets wat we ons tot dit jaar nooit voor hadden kunnen stellen. Vergaderen doen we via de laptop, communiceren vooral via de telefoon.
Waar we in maart en april heel veel schreven over corona hebben we journalistiek gepoogd om vanaf het einde van de eerste coronagolf ook weer meer over andere onderwerpen te schrijven. En dat viel dit jaar niet altijd mee. Geen evenementen, amper sport, en vrijwel in elk verhaal werd toch wel weer stilgestaan bij corona. Tegen wil en dank beheerste het ons leven, en dus ook het werk op de redactie.
Vooruit kijken
Inmiddels is er het vooruitzicht van een vaccin, begin 2021. Een eerste stap richting normaal, al hebben we als maatschappij ook geleerd van corona. Gaan we ooit nog allemaal massaal naar kantoor en met een verkoudheid naar een feestje of werk? Het zijn lessen die we hebben geleerd van corona.
Laten we de hoop uitspreken dat 2021 het jaar van het herstel wordt, dat we de pandemie er onder krijgen met z’n allen en dat de meest zwaar getroffen branches weten te overleven.
Bij BN DeStem gaan we in elk geval onze stinkende best om onze lezers net als het afgelopen jaar zo goed mogelijk op de hoogte te blijven houden van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen, in combinatie met mooie menselijke verhalen vanuit uw woonplaats, uw regio en de rest van de wereld.
André Trompers, hoofdredacteur BN DeStem
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een dag uit het leven van een video-journalist
Heel Nederland moet zoveel mogelijk binnenblijven. Ruud Ritzen, camjo van BN De Stem, Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad, is juist elke dag op straat te vinden. -
achter de schermen
De belangrijkste info over corona is voor iedereen beschikbaar
Beste lezer, -
Achter het verhaal
Brieven, opinies, meningen: zo gaat de opinieredacteur te werk
Meerdere keren per dag krijgt eindredacteur Susanne den Boer, die onder meer verantwoordelijk is voor de Meningenpagina’s in BN DeStem, mail binnen van betrokken lezers. Ze gaan vaak in op actuele kwesties. Of over hoe de krant het nieuws brengt. Een selectie van deze hersenspinsels is op woensdag en/of zaterdag te lezen in de brievenrubriek. ,,Die betrokkenheid is fijn. Het houdt ons als redactie scherp.” -
Onze verslaggevers zagen deze week tranen bij inwoners van Roosendaal
Als we in het vervolg nog eens een Midden-Oostencorrespondent nodig hebben, meld ik me bij dezen aan, appt verslaggever Freek Verhulst mij met een knipoog nadat ik kort contact met hem heb over zijn werk de avond ervoor in Roosendaal. Een berichtje van hem dus met een knipoog, maar dat het serieus raak is in Roosendaal mag duidelijk zijn. -
Zo hield correspondente Gonny Hendrikx-Farla het 29 jaar lang vol: ‘Ik vond álles leuk’
KLUNDERT - Geen kerstconcerten meer, geen sauwelavonden, geen sinterklaasintochten, geen carnavalsoptochten: helemaal niets meer. Na 28 jaar stopt Gonny Hendrikx-Farla (69) uit Klundert woensdag, 1 juli, officieel als correspondent van deze krant voor Klundert en omliggende plaatsen. ,,’t Is goed geweest.”
-
van de hoofdredactie
Wat ik als vers aangestelde hoofdredacteur ga doen
Groot op internet, een pushbericht, een filmpje, een foto op de voorpagina van de krant en een interview in diezelfde krant. Ik vond de aandacht voor mijn persoontje nogal ruim afgelopen week. Maar het hoort erbij als je definitief benoemd wordt tot hoofdredacteur van BN DeStem, heb ik me laten vertellen. Ineens stap je uit de schaduw en ben je even een regionale bekendheid. -
achter de schermen
Hoe het is om eindredacteur te zijn? ‘Je bent net een chirurg’
Ze kan de krant maken of finaal kraken. Een letter verkeerd en het regent de volgende dag telefoontjes van boze lezers. Als eindredacteur kan Irmgard Breugelmans het verschil maken. En is ze het laatste station, voordat de krant naar de drukker gaat. -
Fun
Nieuw bij BN DeStem: De prijspuzzel, puzzel en win!
Het voelt voor veel mensen misschien als een déjà vu. De restaurants zijn opnieuw gesloten, de café’s zijn dicht en de sport ligt weer stil. Voor ons vermaak zijn we wederom op onszelf aangewezen, maar dat betekent niet dat we onze heil maar weer bij Netflix moeten zoeken. In de Fun omgeving vind je iedere dag de leukste puzzels en games en ons assortiment is sinds de eerste lockdown behoorlijk uitgebreid.