Hoe was 2020 bij BN DeStem
van de hoofdredactie2020 loopt op het einde. Een in vele opzichten bijzonder jaar, een jaar waarin vrijwel alles anders werd vanwege corona. De pandemie die velen van ons hard trof, direct of indirect.
Eind januari schreven wij bij BN DeStem een eerste coronaverhaal met een regionaal linkje, over een in China verblijvende familie. Toen nog met de gedachte dat corona echt niet zomaar ook ons leven in de war zou schoppen.
We vierden carnaval, we keken naar beelden in China en later Italië maar het duurde tot eind februari eer we echt worden geconfronteerd met corona in ons land. De eerste officiële besmetting werd vastgesteld bij een Brabander. Op dat moment gingen overal alle alarmbellen af. Ook op de redactie van BN DeStem.
Thuis werken
Iets wat we ons tot dit jaar nooit voor hadden kunnen stellen
We gingen massaal thuiswerken om te beginnen. Eerst werd alleen de hoestende collega’s gevraagd thuis te blijven, enkele weken later zat vrijwel iedereen thuis. In een mum van tijd werd de hele krant vanuit huis gemaakt en dat doen we nog steeds grotendeels.
Een enkele collega komt af en toe op kantoor, maar het merendeel van het werk wordt vanuit huis verricht. Iets wat we ons tot dit jaar nooit voor hadden kunnen stellen. Vergaderen doen we via de laptop, communiceren vooral via de telefoon.
Waar we in maart en april heel veel schreven over corona hebben we journalistiek gepoogd om vanaf het einde van de eerste coronagolf ook weer meer over andere onderwerpen te schrijven. En dat viel dit jaar niet altijd mee. Geen evenementen, amper sport, en vrijwel in elk verhaal werd toch wel weer stilgestaan bij corona. Tegen wil en dank beheerste het ons leven, en dus ook het werk op de redactie.
Vooruit kijken
Inmiddels is er het vooruitzicht van een vaccin, begin 2021. Een eerste stap richting normaal, al hebben we als maatschappij ook geleerd van corona. Gaan we ooit nog allemaal massaal naar kantoor en met een verkoudheid naar een feestje of werk? Het zijn lessen die we hebben geleerd van corona.
Laten we de hoop uitspreken dat 2021 het jaar van het herstel wordt, dat we de pandemie er onder krijgen met z’n allen en dat de meest zwaar getroffen branches weten te overleven.
Bij BN DeStem gaan we in elk geval onze stinkende best om onze lezers net als het afgelopen jaar zo goed mogelijk op de hoogte te blijven houden van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen, in combinatie met mooie menselijke verhalen vanuit uw woonplaats, uw regio en de rest van de wereld.
André Trompers, hoofdredacteur BN DeStem
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onze mensen
Sportverslaggever Lisette van der Geest: ‘Na mijn schaatscarrière ben ik op een ander podium gestapt’
Oud-topschaatser en sportverslaggever Lisette van der Geest (38) maakt deel uit van de equipe die voor het AD en de regionale kranten de Winterspelen in Peking verslaat. Ze hoopt weer op finales zoals die van shorttrackschaatser Suzanne Schulting bij de Olympisch Spelen in 2018. -
Achter de schermen
Marcel is 112-fotograaf: ‘Nabestaanden kloppen bij mij aan voor de laatste beelden’
OOSTERHOUT - Met je neus bovenop ongevallen. Beelden maken van slachtoffers die soms nog in het voertuig zitten. Naar schiet- en steekpartijen. Voor 112-verslaggever Marcel van Dorst (49) van MaRicMedia uit Oosterhout is het bijna dagelijkse kost. ,,Wat veel mensen niet weten is dat nabestaanden bij ons aankloppen voor de laatste foto’s.” -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Even voorstellen
‘Woensdrecht saai? Nee het is veel meer dan veldrijden en vliegtuigen’
Zeg je Woensdrecht. Dan zeg je veldrijden en vliegtuigen. ‘Veel meer valt daar toch niet te halen?’ Het is een opmerking die verslaggever Peter de Brie regelmatig krijgt. ,,Het wordt anders als je er vandaan komt. Mijn wortels liggen op de Brabantse Wal. Dan komen de verhalen vanzelf.” -
Helemaal niet meer naar kantoor. Dat is voor de meesten een brug te ver
‘Ik ben er morgen niet bij tijdens het overleg, ik krijg dan mijn vaccinatie’, zegt de een. ‘Ik ben zondag al aan de beurt', zegt de ander. Het is de laatste weken bijna dagelijks zo dat collega’s aangeven gevaccineerd te worden.
-
van de hoofdredactie
Ook wij op de redactie hebben blinde vlekken in onze belevingswerelden
Een journalistieke productie begint vaak heel dichtbij. Persoonlijke verwondering is vaak de aanleiding voor een nieuwsverhaal of een reportage. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.