Hoe het is om eindredacteur te zijn? ‘Je bent net een chirurg’
achter de schermenZe kan de krant maken of finaal kraken. Een letter verkeerd en het regent de volgende dag telefoontjes van boze lezers. Als eindredacteur kan Irmgard Breugelmans het verschil maken. En is ze het laatste station, voordat de krant naar de drukker gaat.
Delen per e-mail
Soms lees je een verhaal wel drie of vier keer
Het is woensdagochtend. Terwijl de regioverslaggevers en chefs met elkaar overleggen via Hangouts, kan Irmgard Breugelmans op haar gemakje wakker worden met een kop koffie. Haar werkdag begint pas, als haar collega’s een laatste verhaal aan het afronden zijn. Eind van de middag slingert ze haar computer aan en begint ze met het lezen van verhalen die de volgende dag op de mat ploffen.
,,Soms lees je een verhaal wel drie of vier keer”, zegt Breugelmans. ,,Je moet op zoveel zaken letten. Het zijn niet alleen de de taal- en grammaticafouten die ik verbeter. Je bouwt soms ook alinea’s om, zodat de volgorde van een verhaal beter klopt. Je bedenkt tussenkoppen, die de lezer aansporen verder te lezen. Controleert namen en feiten. En zet er uiteindelijk een pakkende kop boven.”
Hectisch
En dat moet allemaal onder tijdsdruk. Want uiterlijk 23.00 uur moeten de eerste pagina’s richting de drukker. En sommige verhalen, zoals raadsvergaderingen, komen pas laat op de avond binnen. ,,Het kan best hectisch zijn.” Rustiger zijn haar dagdiensten, wanneer Breugelmans werkt aan het Z-katern, de bijlage van de zaterdagkrant van BN DeStem. ,,Dat zijn vaak uitgebreidere verhalen, waar je echt even de tijd voor moet en kunt nemen.”
Wat dat betreft is de redactie net een snelweg. Met verschillende snelheden. Die niet alleen wordt bepaald door de verhalen, maar ook door het internet. Nieuws moet meteen online. En is de lengte van het verhaal voor internet onbeperkt, in de papieren krant liggen de stramienen doorgaans vast. Al kan de ruimte op het laatste moment nog veranderen door de hoeveelheid advertenties. ,,Het is echt passen en meten.”
Net een chirurg
Dat is het ook als verslaggevers te lange verhalen aanleveren. ,,Dan moet je gaan snijden in iemands anders vlees”, zegt Breugelmans. ,,Je bent net een chirurg. Toch lukt het altijd wel om verhalen in te korten. Soms staat informatie er dubbel in. Of kun je iets korter uitleggen. Lastiger is het als een verhaal te kort is. Je kunt er niet zomaar iets bij verzinnen. Gelukkig kunnen we dan een quote, een kader of een portretje invoegen.”
Spelen met taal, dat is toch wel waar Breugelmans echt van geniet. ,,Taal is constant in ontwikkeling. Laatst zag ik bij NRC een mooi nieuw woord, ‘klokkerellen’. Van dat soort dingen kan ik enorm genieten.” Tegelijkertijd ziet ze de Nederlandse taal langzaam verloederen. ,,De Engelse ziekte noemen wij dat. Onjuist spatie gebruik. Dat schrijf je dus aan elkaar, spatiegebruik.”
Blunders
Over taalblunders gesproken. Jarenlang hield Breugelmans, samen met collega’s een schriftje bij, met de meest hilarische taalfouten van collega’s. ,,Zoals dikke peerzaag. Serieus, ik dacht aanvankelijk echt dat het een nieuw type zaag was. Of een zin als ‘Hij kwam in de drugshandel terecht en verdiende er een voortuin aan’, prachtig toch. Een woord of soms zelfs een letter, kan de betekenis compleet veranderen.”
Een woord of soms zelfs een letter, kan de betekenis compleet veranderen
Zo schreef een collega ooit over boer Dré. Gaat de volgende dag de telefoon. Kreeg ik een heel nette mevrouw aan de lijn, die vertelt dat haar man Bourdrez heet. Zelf heb ik ooit de fout gemaakt om in de kop te zetten dat RBC was gepromoveerd naar de eerste divisie. Dat moest eredivisie zijn. Om de ogen uit je kop te schamen. Daarom is het goed dat ook de eindredactie elkaars verhalen nog eens naleest. Je wordt blind voor je eigen fouten.”
Overleggen via WhatsApp
Hoe ik ben aangenomen? Door de hoofdredacteur een rood omcirkelde krant cadeau te doen
En waar de Roosendaalse tot een jaar terug nog met haar collega’s op de redactie kon sparren, zit ze nu vanwege corona al bijna een jaar thuis. ,,Ongelooflijk dat het nog iedere dag lukt een krant te maken. Alle overleggen gaan nu via WhatsApp. Dat is praktisch, maar de charme is wel een beetje verdwenen. Het kost ook veel meer energie en je mist ook wel de hectiek.”
Bijna dertig jaar geleden is het dat Breugelmans aanklopte bij deze krant. Toen nog het Brabants Nieuwsblad. ,,Hoe ik ben aangenomen? Door de hoofdredacteur een rood omcirkelde krant cadeau te doen. Met alle spel- en taalfouten die ik was tegengekomen. Wat dat betreft ben ik echt een kommaneuker. Het is bij mij niet snel goed en dat werd gewaardeerd.”
Overleggen in het café
Met veel plezier kijkt ze terug op die beginjaren. ,,Toen ik als stagiaire bij de Gelderlander begon, vond het maandagochtendoverleg plaats in het café. En elke werkdag eindigde in het café, midden in Nijmegen. Zag het op de redacties blauw van de rook. Bij Brabants Nieuwsblad was dat niet veel anders. Tussen de middag aten we samen aan tafel. En op vrijdagmiddag namen we een kopstoot. Die gezelligheid mis ik nu enorm.”
Breugelmans is haar werkzame leven bij deze krant gestart op de kunstredactie. Samen met Annelies Vlaanderen. Na de fusie met De Stem gaat ze aan de slag als regioverslaggever. Maar dat bevalt niet helemaal. ,,Die raadsvergaderingen, daar lag mijn hart niet. Je moet als verslaggever bovendien continu ‘aan’ staan. Het liefst 24 uur per dag, zeven dagen per week. Dat is best pittig.”
Daaraan terugdenkend realiseert Breugelmans zich hoe goed het eindredactiewerk bij haar past. ,,In de avond ben ik op mijn best.”
Meer lezen over hoe onze journalisten werken?
Bergse lezers herkennen zijn stijl uit duizenden: Jan van de Kasteele schrijft al 40 jaar staccato
Zij deed verslag vanaf de spoedeisende hulp: ‘Daar besef je pas wat werken is’
Coen schrijft álles over Roosendaal: ‘Ze horen gelijk dat ik uit Bergen op Zoom kom’
Peter de Brie doet verslag van de gemeente Woensdrecht: ‘Woensdrecht saai? Nee het is veel meer dan veldrijden en vliegtuigen’
Deze zomer was het eens géén komkommertijd: ‘Corona is altijd actueel’
Verslaggever Nico Schapendonk: ‘Politiek is leuker om te volgen dan welke soap dan ook’
Hoe Annelies omgaat met het verdriet van een ander: ‘Als journalist heb ik het soms best even moeilijk’
Hoe John Bas zijn columns schrijft: ‘Sommigen vinden me brutaal, grof gebekt’
Majda krijgt betaald om uit eten te gaan voor een recensie: zo gaat ze te werk
Dit maak je mee als misdaadverslaggever: een brief uit de bajes, martelkamers, ripdeals
Hij brengt jou iedere dag het nieuws uit de gemeente Oosterhout: ‘Ik ken het gebied goed’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Achter de Schermen
Voetbal bij BN DeStem: voor lezers én kijkers
Menig voetbalsupporter maakt het wel eens mee: tijdens de wedstrijd een drankje halen en nét een doelpunt missen. Dan biedt Goal Alert uitkomst. In de app van BN DeStem kunnen mensen hun favoriete club(s) uit de ere- en eerste divisie aanvinken en binnen enkele minuten krijgen ze op hun telefoon een video met het doelpunt te zien. Dat is niet alleen handig in het stadion, maar ook voor thuis, onderweg of waar dan ook. In 3 stappen geïnstalleerd klik hier -
Coen schrijft álles over Roosendaal: ‘Ze horen gelijk dat ik uit Bergen op Zoom kom’
Een Bergenaar in hart en nieren. Dat is de 33-jarige Coen Hagenaars, inmiddels woonachtig in Halsteren. Toch doet hij dagelijks verslag van de regio Roosendaal. Daar was hij voordat hij op de Roosendaalse redactie belandde zelfs nog nooit geweest. -
van de hoofdredactie
Sinds de brief van Jan Hoek en de reacties daarop weten we beter
Jongelui, wat ik wil zeggen: wij waren tien jaar van onze jeugd kwijt. Probeer nou nog een klein jaar de rug recht te houden. Dan kun je na klein jaar waarschijnlijk weer volop van je jonge leven genieten. Ik ben 94 jaar, maar ik reken op jullie. -
van de hoofdredactie
Met een vast schema proberen wij afspraken aan te gaan met de lezer
Veel Nederlanders zijn gewoontedieren. We vinden het fijn om structuur te hebben in ons werkende leven en privé. Het huidige coronatijdperk waarin we zitten, maakt dat voor velen lastig. Het is improviseren, niet kunnen doen wat we gewend zijn te doen. Vaste afspraken die ineens niet meer door kunnen gaan. -
Tips en Trucs
5 tips om elke Sudoku op te lossen
Die ultieme tip is nog niet gevonden maar, gesprekken met fanatieke spelers geven gelukkig genoeg handvatten om het spel met verve te spelen. Maar voordat we de liefhebbers aan het woord laten en we jou gaan voorzien van hun inzichten, eerst nog even dit.
-
Achter het verhaal
Brieven, opinies, meningen: zo gaat de opinieredacteur te werk
Meerdere keren per dag krijgt eindredacteur Susanne den Boer, die onder meer verantwoordelijk is voor de Meningenpagina’s in BN DeStem, mail binnen van betrokken lezers. Ze gaan vaak in op actuele kwesties. Of over hoe de krant het nieuws brengt. Een selectie van deze hersenspinsels is op woensdag en/of zaterdag te lezen in de brievenrubriek. ,,Die betrokkenheid is fijn. Het houdt ons als redactie scherp.” -
Even voorstellen
Zij brengt jou iedere dag het nieuws uit de gemeente Moerdijk: ‘Ik maak er een feestje van’
Van gesprekken over de haven in Moerdijk tot de heropening van een Albert Heijn. Annelies Vlaanderen (57) had nooit gedacht dat ze van de regiojournalistiek zou gaan houden. ,,Na een periode van koudwatervrees maak ik er nu iedere dag een feestje van.” -
PREMIUMcolumn
Gezocht: verrassend nieuws voor in de krant
Opmerkelijk: bijna iedereen denkt dat journalisten in deze tijd thuis duimen zit te draaien. Omdat de wereld stilstaat, of zoiets. Dan is er toch niets om over te schrijven?