Een dagje persconferentie door de ogen van onze politiekverslaggever Edwin van der Aa
Achter de SchermenEdwin van der Aa (44), politiek verslaggever van het AD en de regionale kranten, heeft in het coronatijdperk tientallen ‘persconferenties van Rutte’ bijgewoond en er voor de lezers verslag van gedaan. De volgende persconferentie staat alweer op stapel. Het zijn pittige tijden; voor de politiek, maar ook voor de journalistiek. ,,Corona is de grootste zorgcrisis ever in ons land. Nu zijn we het wel gewend om sprintjes te trekken, maar dit is echt een marathon. Ik noem corona de Olympische Spelen voor politieke zorgverslaggevers.”
Delen per e-mail
Van der Aa zit met z’n neus bovenop het coronanieuws. Zijn werkweek begint al op zondag, als Rutte overleg voert met ministers en deskundigen tijdens het Catshuisoverleg. Hij volgt het politieke spel in Den Haag en alle besluiten die daaruit voortvloeien op de voet. Zijn collega’s bij de krant houden nauwlettend alle cijfers en RIVM-maatregelen in de coronacrisis in de gaten. Samen bundelen ze hun expertise tot snelle, informatieve en betrouwbare berichtgeving voor lezers in heel Nederland.
Neem ons eens mee; hoe verloopt nou zo’n dag van de persconferentie?
,,Die begint al rond het middaguur. Dan schuiven premier Rutte en minister de Jonge aan bij de ministeriële onderraad voor een corona-overleg. Daarna vertrekken ze naar hun eigen departement, waar hun woordvoerders en tekstschrijvers de tekst voor de persconferentie opstellen. Hugo de Jonge laat zich bijstaan door specialisten, maar tikt zijn tekst altijd zelf. Oud-leraar hè!
In de loop van de middag ontmoeten Rutte en De Jonge elkaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daar leggen ze hun teksten voor de persconferentie kritisch naast elkaar en beslissen ze wie op welke vragen antwoord gaat geven. En dan wordt er steevast een rijsttafel geserveerd, die politici apart van elkaar in een kamertje nuttigen.
Om kwart voor 7 klopt Rutte op de deur van De Jonge en stappen ze samen in de lift. Er volgt een vluchtige controle bij elkaar. Zit het pak goed? Haren gekamd? Als ze uit de lift stappen, voegt doventolk Irma of één van de drie andere tolken zich bij hen. Samen lopen ze naar de deur, die stipt om zeven uur opengaat voor hun persconferentie. Dat ging één keer dus helemaal mis. De deur zat op slot. Toen moest ze heel snel een andere toegangsdeur zoeken, maar daar heeft de kijker gelukkig niets van gemerkt.
Na de persconferentie blijft Rutte nog even napraten. Hij gaat om een uur of negen naar huis, maar De Jonge moet dan nog terug naar het ministerie om een Kamerbrief op te stellen. Begin van de nacht wordt die Kamerbrief uitgestuurd. Die is tientallen pagina’s, soms wel 70 kantjes lang.”
En hoe zit het met de pers op de dag van de persconferentie?
,,De verzamelde pers werkt die dag in de buurt van het ministerie, meestal in het Tweede Kamergebouw. We houden daar de vinger aan de pols, want er wordt altijd wel nieuws gelekt, voorafgaand aan de persconferentie. Over de corona-app of over de horeca die langer dicht moet. Daar zitten we dan bovenop.
Tegen 6 uur lopen we richting de Hondsrugzaal in het ministerie, waar de persconferentie gehouden wordt. We hebben allemaal een vaste plek. Op de eerste twee rijen zitten RTL, de NOS en SBS. Dat is handig, want zij mogen in de live-uitzending de eerste vragen stellen. Het AD en de Telegraaf zitten ook op die rijen. De rest van de media zit daarachter.
Moet je vooraf aangeven welke vragen je gaat stellen?
,,Nee hoor, dat doen we nooit. Rutte en De Jonge weten niet wat de pers gaat vragen. Rutte vindt dat elke vraag gesteld mag worden, omdat diezelfde vragen óók in de Nederlandse huiskamers leven. Ik bereid mijn vragen altijd voor, soms in samenspraak met de redactie. Zo leefden op de sportredactie van het AD veel vragen over het betaald voetbal. Dan bellen ze mij of ik die vragen wil stellen.
Op één persconferentie ging het mis. Ik kreeg het woord in de live-uitzending en meldde dat ik twee vragen had: één voor De Jonge en één voor Rutte. De Jonge gaf een heel kort antwoord en daar had ik niet op gerekend. Daardoor was ik ineens de vraag aan Rutte vergeten. Dat heb ik gewoon gezegd: ‘ohh…sorry, ik ben de vraag even kwijt’. De woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst redde de situatie gelukkig. ‘We komen zo bij je terug’, zei hij. Dat gaat me beslist geen tweede keer overkomen. Ik zet nu vooraf mijn vragen in mijn telefoon.”
Wat wil je voor de lezers bereiken in je berichtgeving over corona?
,,Het AD en ook de regionale kranten is een gezinskrant. Ik stel mijn vragen met dat gegeven in mijn achterhoofd. Hoe zit het met de coronamaatregelen in het onderwijs? Hoe mogen we straks samen kerst vieren? Ik zie het als mijn taak om zoveel mogelijk aan de lezers uit te blijven leggen. Dat doen we bijvoorbeeld in uitlegverhalen over het reproductiegetal. Blijft lastig, dat r-getal.
Als politiek verslaggever schuif ik regelmatig aan bij het radioprogramma van Mattie en Marieke, bij Het Laatste Nieuws en ook bij onze eigen ochtendshow to go. Daar hoef ik me niet op voor te bereiden. De materie zit er bij mij goed in, omdat ik al maandenlang dagelijks met coronaverhalen bezig ben. We merken dat alle artikelen rond de coronacrisis veel gelezen worden. Ik volg alle debatten en maak live-blogs om lezers snel te informeren. We volgen nu regelmatig met z’n tweeën de debatten, omdat we in onze apps zien dat de liveblog razend goed gelezen wordt.”
Ben je na al die maanden nog niet ‘corona-moe’?
,,Het is soms zwaar om constant bovenop het nieuws te zitten. Dat heeft wel gevolgen voor de werk/privébalans. Maar gelukkig passen we als collega’s heel goed op elkaar.”
De persconferentie is altijd live te volgen in onze app. Ben je onderweg en wil je het toch volgen? Download dan onze app en mis niets.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
achter de schermen
Hoe John Bas zijn columns schrijft: ‘Sommigen vinden me brutaal, grof gebekt’
Net toen ik alle vertrouwen in de mensheid begon te verliezen, ging de telefoon. John Bas. Je weet wel, die van dat roze overhemdje. Vandaag moest hij een keer niet op pad met mevrouw Bas voor een nieuwe badkamer. En ook niet voor een nieuwe auto. Hij zat met een writersblock. Weer een column ophangen aan zijn vrouw, te makkelijk. Nee, dan dat hijgende jongmens maar eens terugbellen dat hem al dagen lastigviel met de vraag: hoe doe je dat toch die columns. -
van de hoofdredactie
We moeten realiseren wat een impact onze berichtgeving heeft
Ruim anderhalve week geleden overlijdt een fietsster bij een tragisch ongeval in Etten-Leur. Dat melden we kort na het ongeval op onze website en een dag later in de krant. Bij een dergelijk ongeluk blijft het daar in de regel bij. Vanwege de enorme impact op nabestaanden en getuigen neemt een wijkagent dit keer initiatief om met getuigen - omwonenden en passanten - in gesprek te gaan. -
Even voorstellen
Zij brengt jou iedere dag het nieuws uit de gemeente Moerdijk: ‘Ik maak er een feestje van’
Van gesprekken over de haven in Moerdijk tot de heropening van een Albert Heijn. Annelies Vlaanderen (57) had nooit gedacht dat ze van de regiojournalistiek zou gaan houden. ,,Na een periode van koudwatervrees maak ik er nu iedere dag een feestje van.” -
Dit nieuws bleef journalist Jamaica Vink het meest bij van 2019
WEST-BRABANT - Onze verslaggevers lopen stad en dorp af om u het laatste nieuws te brengen. Hoe ervaren journalisten dat? Vandaag blikt Jamaica Vink terug op het nieuws van 2019 dat haar het meest is bijgebleven. -
achter de schermen
Hoe het is om eindredacteur te zijn? ‘Je bent net een chirurg’
Ze kan de krant maken of finaal kraken. Een letter verkeerd en het regent de volgende dag telefoontjes van boze lezers. Als eindredacteur kan Irmgard Breugelmans het verschil maken. En is ze het laatste station, voordat de krant naar de drukker gaat.
-
Achter de schermen
Jacques deed verslag van het horecaprotest in Breda: ‘De situatie wijzigde met de minuut’
BREDA - De terrassen werden opgesteld en gingen open. Sommige ondernemers bedienden hun klanten, anderen maakten louter een statement. De boel werd ontruimd. Even waren alle ogen op Breda gericht, de stad werd zelfs wereldnieuws. Het nieuws over de terrassen in Breda afgelopen dinsdag bleef maar komen. Verslaggever Jacques Hendriks was ter plaatse. Hoe ging hij die dag te werk? -
achter de schermen
Fee geeft jeugd een stem: ‘Het is zó belangrijk dat zij in de krant staan’
Met rode wangen je mening geven over het nieuws. Je zal maar jong zijn en door de krant geïnterviewd worden! De rivaliteit tussen dorpen, de wens om ooit in een grote stad te gaan wonen en de sores die alle jongeren ondervinden. Dat lees je allemaal terug in de rubriek Jong In. -
achter de schermen
Bergse lezers herkennen zijn stijl uit duizenden: Jan van de Kasteele schrijft al 40 jaar staccato
Korte zinnen. Met veel punten. Geen woord te veel. Telegramstijl. Dat is de schrijfstijl van Jan van de Kasteele (65). Lezers van de Bergse editie van BN DeStem zullen zijn artikelen, zonder zijn naam te lezen, er zo uit weten te pikken.