Dit maak je mee als misdaadverslaggever: een brief uit de bajes, martelkamers, ripdeals
achter de schermenOp een openbare plek krijgt misdaadverslaggever Hessel de Ree (59) een brief in zijn handen gedrukt. Afkomstig van Nicky S. (31), een van de hoofdverdachten in de gruwelmoord op de Belgische loodgieter Johan van der Heyden (56). ,,Je moet in dit vak niet bang aangelegd zijn.”
Delen per e-mail
Bij een moord moet je zorgen dat je er als de kippen bij bent
Waar politiek verslaggevers door hun contactenlijst kunnen bladeren op zoek naar die ene wethouder voor een reactie, moet misdaadverslaggever Hessel de Ree het vaak zonder zo'n handig lijstje doen. ,,Woordvoering van de politie vertelt je in hoofdlijnen wat ze weten, tegelijkertijd houden ze veel informatie achter in het kader van het onderzoek. Bij een moord moet je dus zorgen dat je er als de kippen bij bent en zoveel mogelijk mensen spreekt die iets kunnen weten. Vaak ga ik dan ook de wijk in.”
Als er eenmaal verdachten in beeld zijn, ontstaan er meer mogelijkheden, legt De Ree uit. ,,Maar te spreken krijg je ze niet zomaar. Zeker de eerste weken niet. Soms krijg je bij hun advocaten iets los, maar lang niet altijd. Dan is het zaak dat je probeert contact te leggen met familie, vrienden en bekenden. Dat kost tijd. Soms ben je daardoor weken met een verhaal bezig.”
De brief
Af en toe komt het nieuws ook naar De Ree toe. Zo krijgt hij brieven uit de gevangenis. En telefoontjes. Zoals laatst, een handgeschreven brief van Nicky S., een van de hoofdverdachten in de kettingzaagmoord op de Belgische loodgieter Johan van der Heyden.
Zijn lichaam werd in stukken gehakt, in een speciekuip gestort en vervolgens gedumpt in het Schelde-Rijnkanaal bij Nieuw-Vossemeer. ,,Kort voor een tussentijdse zitting kreeg ik een bericht. Familie wilde mij een brief van Nicky geven. Daar denk je natuurlijk wel even twee keer over na. En je controleert of dat klopt bij de advocaat van de hoofdverdachte. We hebben toen op een parkeerplaats afgesproken.”
Angst voor een dergelijke afspraak heeft De Ree niet. Zo heftig is het allemaal niet. De Ree ontmoet op de afgesproken plek twee dames die hem de handgeschreven brief overhandigen. In die brief, gericht aan Hessel, schrijft S. dat het om ‘cruciaal bewijs’ bewijs gaat, dat politie en justitie achterhoudt. En dat hij onschuldig is. Het levert weer nieuwe informatie op voor een vervolgverhaal.
‘Ze willen hun zegje nog eens doen’
Je moet heel zorgvuldig omgaan met de informatie die je krijgt
Het gebeurt volgens De Ree vaker dat verdachten hem opzoeken. ,,Zo krijg ik weleens telefoontjes uit de gevangenis. Ze willen hun zegje nog eens doen. Maar ik weet dat ze ook vanuit de cel niet alles vertellen. Ze weten dat die gesprekken worden opgenomen.”
Tegelijkertijd kan De Ree niet alle informatie die verdachten met hem delen publiceren. ,,Je moet heel zorgvuldig omgaan met de informatie die je krijgt. Zorgen dat je de privacyregels volgt.”
Soms gaat de volgende dag de telefoon. Hangen er boze familieleden, advocaten, of de verdachte zelf aan de lijn. Die het niet eens zijn met het verhaal. ,,Die mensen hebben vaak een reden om kwaad te zijn”, zegt De Ree.
,,Toch doe ik ook maar mijn werk. Het achterhalen van de waarheid. Het controleren van de feiten. Dat is mijn vak. Dat leg ik vaak ook uit. Soms kun je die woede dan ombuigen in iets positiefs. En levert zo'n gesprek weer nieuwe aanknopingspunten op.”
Het achterhalen van de waarheid. Het controleren van de feit. Dat is mijn vak
De zaak Van der Heyden heeft De Ree in zijn greep. ,,Het frustrerende van dit vak is dat je lang niet alle zaken helemaal kunt uitdiepen. Puur omdat het zo tijdrovend is. Er gebeurt hier in West-Brabant ontzettend veel. Brabantse pillenboeren voorzien de halve wereld van xtc en amfetamine. En cocaïne vindt via de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen via West-Brabant zijn weg naar het achterland. We zijn nu eenmaal een distributieregio. Maar we zijn ook de provincie van de ripdeals, de ontvoeringen. Met zelfs martelkamers, zoals laatst ontdekt in Wouwse Plantage.”
Er gebeurt hier in West-Brabant ontzettend veel
Waarom toch zoveel drugscriminaliteit in Brabant?
Brabant is bosrijk, kent dunbevolkte agrarische gebieden en volop industrieterreinen om illegale drugslabs te verstoppen
Dat juist drugscriminaliteit in Brabant veelvuldig voorkomt is niet toevallig, zegt De Ree. ,,Brabant is bosrijk, kent dunbevolkte agrarische gebieden en volop industrieterreinen om illegale drugslabs te verstoppen. De grens is nooit ver weg.”
,,Van oudsher hebben delen van de samenleving niet zoveel op met het gezag en kijken soms makkelijk weg. Zeker in achterstandswijken. Dat alles maakt van Brabant de ideale voedingsbodem waar de georganiseerde drugscriminaliteit makkelijk wortel schiet. En de politie? Die kan het probleem niet oplossen, hooguit indammen. Het vraagt een brede politieke, maatschappelijke aanpak. Je moet de voedingsbodem aanpakken.”
Ook die kant van het verhaal belicht De Ree. Zo ging hij recentelijk nog op pad met de ‘CSI-afdeling’ van de politie. En trok hij zelf een wit pak aan. Op zoek naar sporen in een woning, ergens in West-Brabant. ,,Wat treft de politie aan, hoe gaan ze te werk. Op die manier probeer je zoveel mogelijk facetten in beeld te brengen. Dat is de essentie van ons vak.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Exclusief Dé 3 tv-terugkijktips van Angela de Jong die je niet mag missen!
Corona heeft een boel ellende gebracht dit jaar, maar er was ook een onbetwist lichtpuntje: lineaire televisie blijkt nog lang niet dood. Integendeel. Het medium dat al honderd keer is afgeschreven, beleefde een ongekende opleving. -
Coen schrijft álles over Roosendaal: ‘Ze horen gelijk dat ik uit Bergen op Zoom kom’
Een Bergenaar in hart en nieren. Dat is de 33-jarige Coen Hagenaars, inmiddels woonachtig in Halsteren. Toch doet hij dagelijks verslag van de regio Roosendaal. Daar was hij voordat hij op de Roosendaalse redactie belandde zelfs nog nooit geweest. -
Interview Panenka, de mini-voetbaltalkshow voor tussendoor
Elke maandag kun je op de website van deze krant kijken naar Panenka, een actuele voetbaltalkshow met een glimlach: kort, snel en vaak licht van toon. Voor liefhebbers die het voetbal serieus nemen, maar ook weer niet te. -
Onze verslaggevers zagen deze week tranen bij inwoners van Roosendaal
Als we in het vervolg nog eens een Midden-Oostencorrespondent nodig hebben, meld ik me bij dezen aan, appt verslaggever Freek Verhulst mij met een knipoog nadat ik kort contact met hem heb over zijn werk de avond ervoor in Roosendaal. Een berichtje van hem dus met een knipoog, maar dat het serieus raak is in Roosendaal mag duidelijk zijn. -
van de hoofdredactie De Tour nog een stukje spannender maken? Doe dan nog mee aan ons Tourspel
Op zondag 8 maart speelde NAC tegen Roda JC. Na die dag werd er in de Nederlandse competitie geen officiële wedstrijd meer gevoetbald. Maar het gaat weer beginnen: vanavond ontvangt NAC in Breda Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie. Sportliefhebbers hunkeren er enorm naar om weer van sport te kunnen genieten. We hebben de afgelopen periode warmgedraaid met onder meer Europees voetbal en de nodige wielerkoersen, maar nu gaat het weer echt los.
-
van de hoofdredactie Positief kijken
Elke zaterdag ligt er in onze krant een mooie foto over twee pagina’s. Prachtige platen gemaakt door fotografen van Pix4Profs, het fotoburo waarvan wij een groot deel van onze foto’s betrekken. -
Even voorstellen Zij brengt jou iedere dag het nieuws uit de gemeente Moerdijk: ‘Ik maak er een feestje van’
Van gesprekken over de haven in Moerdijk tot de heropening van een Albert Heijn. Annelies Vlaanderen (57) had nooit gedacht dat ze van de regiojournalistiek zou gaan houden. ,,Na een periode van koudwatervrees maak ik er nu iedere dag een feestje van.” -
van de hoofdredactie U als lezer leek blij met dagelijks een bladzijde meer met sudoku's, kruiswoordraadsels of cryptogrammen
Kort na het begin van de coronacrisis besloten wij bij BN DeStem om dagelijks een extra puzzelpagina in de krant te leggen. Er was minder nieuwsaanbod vanuit de regio, het sportnieuws viel grotendeels weg, het culturele leven kwam stil te liggen, maar we wilden u als lezer nog steeds elke dag een mooi pakket aanbieden.