Deze zomer was het eens géén komkommertijd: ‘Corona is altijd actueel’
achter de schermenKomkommertijd: wanneer zowat iedereen op vakantie is, kan het soms moeilijk zijn om onderwerpen voor de krant te vinden. Want er wordt niks in de gemeenteraad besproken, er zijn geen evenementen en de scholen zijn dicht. Bovendien zijn ook onze lezers op vakantie. In de zomer is het vaak zoeken naar nieuws.
Delen per e-mail
Dit jaar was dat echter niet het geval. Chef nieuws Ronnie Vermonden legt uit over het uitwisselen van verhalen met andere edities van de krant, tijdloze verhalen en waarom de afgelopen maanden geen komkommertijd was.
Geen gebrek aan nieuws
Juist in de zomer is een goedgevulde krant belangrijk, want dan hebben mensen meer tijd om hem helemaal te lezen
Op vakantie gaan zat er voor veel mensen niet in en een gebrek aan nieuws was er niet. ,,Corona is altijd actueel”, legt Vermonden uit. ,,Zo hebben we een week lang meer ingezoomd op de mondkapjesdiscussie. Onderwerpen die je vanuit allerlei kanten kunt belichten. Daarna werd Bergen op Zoom een coronabrandhaard, wat ook voor veel verhalen zorgde.”
Zo kwam de krant de zomer makkelijk door. ,,Zonder al teveel stress dat de lezer geen goedgevulde krant krijgt. Juist in de zomer is een goedgevulde krant belangrijk, want dan hebben mensen meer tijd om hem helemaal te lezen.”
Als chef nieuws gaat Vermonden over algemene verhalen die alle edities van de krant halen. Het invullen van rubrieken is daar een belangrijk onderdeel van. ,,Je weet dat het vullen van de nieuwsplekken in de kranten nog weleens lastig kan zijn in de zomer, dus dan zorg je voor wat meer rubrieken, zoals ‘mijn coronavakantie.’ Naar de plek waar die rubriek staat, heb je dan een dag in de week geen omkijken meer.”
‘De actualiteit gaat altijd voor’
Ook verschenen er deze zomer veel verhalen die wel nieuwswaardig waren, maar geen urgentie hadden. ,,Een hoop verhalen zijn wat tijdlozer, zoals die over de goudkoorts. Dat kun je over een dag, maar ook over twee weken publiceren. Dan is het nog steeds relevant en weet je vrijwel zeker dat nog niet veel andere media er iets mee gedaan hebben."
,,Ik spreek met de schrijvers af dat het verhaal verschuift als er een ander, actueel onderwerp uitgediept moet worden. Tijdloze verhalen zijn belangrijk, maar de actualiteit gaat altijd voor”, legt hij uit.
Een zomer zonder evenementen
De edities zijn nog beter op de actualiteit gaan inspelen
Evenementen die tijdens de zomer plaatsvinden, zijn er normaal in overvloed en vormen een belangrijk deel van de artikelen van BN DeStem. ,,Zeker in de maandagkrant, want in het weekend vinden de meeste evenementen plaats. Ik was bang dat de maandagkrant één grote ellende zou worden, maar het heeft heel goed uitgepakt. De edities zijn nog beter op de actualiteit gaan inspelen.”
,,De krant stond op maandag altijd bol van evenementen en sportwedstrijden. Toen dat wegviel, is het de verslaggevers toch gelukt relevante verhalen te maken.”
Het uitwisselen van verhalen met andere edities van de krant gebeurt niet willekeurig. ,,Uiteraard proberen we de edities te vullen met nieuws uit de betreffende regio, maar dat is niet iedere dag haalbaar. Welke verhalen er dan in andere edities belanden? We kijken naar de onderwerpen die ook in dat gebied spelen, of de ligging. Roosendaal ligt het dichtste bij Bergen op Zoom, dus daar zullen Bergse lezers ook eerder over lezen dan nieuws uit Breda."
Iets moois dat ontstond in de coronaperiode
,,Elke dag overleggen we onder andere met de chefs wat de belangrijkste onderwerpen zijn. Ook overleggen we met het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad om samen te werken, uit te wisselen en inspiratie op te doen. Soms vertalen we hun verhalen naar onze eigen regio. Die samenwerking is beter geworden sinds de coronacrisis.”
,,Eerst hadden we vooral contact via e-mails, maar sinds corona spreken we elkaar vaker (digitaal). Zo krijg je veel meer mee. Dit blijven we zeker volhouden.”
Meer lezen over hoe onze journalisten werken?
Verslaggever Nico Schapendonk: ‘Politiek is leuker om te volgen dan welke soap dan ook’
Hoe Annelies omgaat met het verdriet van een ander: ‘Als journalist heb ik het soms best even moeilijk’
Hoe John Bas zijn columns schrijft: ‘Sommigen vinden me brutaal, grof gebekt’
Majda krijgt betaald om uit eten te gaan voor een recensie:zo gaat ze te werk
Dit maak je mee als misdaadverslaggever: een brief uit de bajes, martelkamers, ripdeals
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5 vragen aan
Verslaggever Mariëtte sprak West-Brabant achter glas: ‘Iedereen probeert de situatie positief in te zien’
Van hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag Mariëtte den Engelse, verslaggever Bergen op Zoom, die bovendien met de rubriek Achter Glas de stemming in geïsoleerd Brabant peilde. -
Achter de Schermen
Een dagje persconferentie door de ogen van onze politiekverslaggever Edwin van der Aa
Edwin van der Aa (44), politiek verslaggever van het AD en de regionale kranten, heeft in het coronatijdperk tientallen ‘persconferenties van Rutte’ bijgewoond en er voor de lezers verslag van gedaan. De volgende persconferentie staat alweer op stapel. Het zijn pittige tijden; voor de politiek, maar ook voor de journalistiek. ,,Corona is de grootste zorgcrisis ever in ons land. Nu zijn we het wel gewend om sprintjes te trekken, maar dit is echt een marathon. Ik noem corona de Olympische Spelen voor politieke zorgverslaggevers.” -
Onze verslaggevers zagen deze week tranen bij inwoners van Roosendaal
Als we in het vervolg nog eens een Midden-Oostencorrespondent nodig hebben, meld ik me bij dezen aan, appt verslaggever Freek Verhulst mij met een knipoog nadat ik kort contact met hem heb over zijn werk de avond ervoor in Roosendaal. Een berichtje van hem dus met een knipoog, maar dat het serieus raak is in Roosendaal mag duidelijk zijn. -
van de hoofdredactie
We moeten een marathon lopen waarvoor we niet allemaal even goed getraind zijn
Het valt me tegen, zegt een collega me als we elkaar kort spreken over het weer opstarten na de vakantie. We raken aan de praat en herkennen wat veel meer mensen lijken te herkennen, niet alleen bij ons op kantoor: vóór de vakantie was er perspectief. Iedereen keek - misschien tegen beter weten in - uit naar 1 september. -
Interview
Panenka, de mini-voetbaltalkshow voor tussendoor
Elke maandag kun je op de website van deze krant kijken naar Panenka, een actuele voetbaltalkshow met een glimlach: kort, snel en vaak licht van toon. Voor liefhebbers die het voetbal serieus nemen, maar ook weer niet te.
-
van de hoofdredactie
De Tour nog een stukje spannender maken? Doe dan nog mee aan ons Tourspel
Op zondag 8 maart speelde NAC tegen Roda JC. Na die dag werd er in de Nederlandse competitie geen officiële wedstrijd meer gevoetbald. Maar het gaat weer beginnen: vanavond ontvangt NAC in Breda Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie. Sportliefhebbers hunkeren er enorm naar om weer van sport te kunnen genieten. We hebben de afgelopen periode warmgedraaid met onder meer Europees voetbal en de nodige wielerkoersen, maar nu gaat het weer echt los. -
Even voorstellen
Hij brengt jou iedere dag het nieuws uit de gemeente Oosterhout: ‘Ik ken het gebied goed’
Hoe meer geheimen rond een dossier, hoe liever Sjoerd Marcelissen (32) uit Raamsdonksveer ermee aan de slag gaat. Ook verslaat hij graag raadsvergaderingen van de gemeente Oosterhout. ,,Ik krijg er zelfs een kick van om een vergadering van drie uur samen te vatten in een duidelijk artikel.” -
achter de schermen
Majda krijgt betaald om uit eten te gaan voor een recensie: zo gaat ze te werk
De app van de Rabobank liegt niet. Twaalf keer uiteten deze maand. Voor een bedrag dat de gemiddelde Brabander neertelt aan hypotheek. Culinair recensent Majda Ouhajji (31) moet de schade van afgelopen maanden even inhalen. De Bredase houdt van lekker eten. Voor iets speciaals vliegt ze zelfs naar Nice of Girona. In een kijkje achter de schermen vertelt ze hoe ze te werk gaat.