Roosendaal - 29-8-2019 - Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer - Portret Nicole Roelands
Volledig scherm
Roosendaal - 29-8-2019 - Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer - Portret Nicole Roelands © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Deze BN DeStem-journalist duikt in de West-Brabantse seksindustrie

Achter het verhaalWest-Brabant zal voor journalist Nicole Roelands (25) nooit meer hetzelfde zijn. Wanneer ze nu langs hotels, huizen en parkeerterreinen rijdt, weet ze dat die plekken misschien wel op dat moment niet zijn wat ze lijken. Het kunnen zomaar ontmoetingsplekken zijn waar zowel vrouwen als mannen komen voor betaalde seks. Roelands dook voor BN DeStem in de West-Brabantse seksindustrie.

Ze bezocht erotische bioscopen, seksclubs en dildoparty’s. Om het werkelijk beeld te schetsen. ,,Het kostte me veel moeite om als journalist binnen te komen.”

Quote

Het kostte me veel moeite om als journalist binnen te komen

Nicole Roelands, verslaggever BN DeStem

De wereld van betaalde seks is even mysterieus als fascinerend. Daar is Nicole Roelands, journalist bij BN DeStem, na een langdurig onderzoek naar de seksindustrie wel achter. Het wereldje maakt indruk. ,,Op iedere plek waar ik kwam, kreeg ik dezelfde waarschuwing: besef je dat je bekenden kunt tegen komen.”

Een kijkje bij de erotische cinema Gewoon in Roosendaal. De shop naast de bioscoopzalen.
Volledig scherm
Een kijkje bij de erotische cinema Gewoon in Roosendaal. De shop naast de bioscoopzalen. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Misschien wel een bekende

De prostitutie is van iedereen. Roelands: ,,Zonder dat je het weet, maakt een bekende van je er misschien wel gebruik van. Mannen uit alle lagen van de bevolking. Advocaten, juristen, zakenlui. Soms getrouwd. Hebben ze overdag een uurtje vrij, dan strijken ze neer in een van de vele seksclubs of privéhuizen in West-Brabant. Bij de één sta je binnen een half uur weer buiten, bij de ander kun je ook een middag aan de bar doorbrengen.”

Quote

Zeker 75 procent van de prostitu­tie in West-Bra­bant is illegaal

Nicole Roelands

Vanaf een barkruk met een boekje voor haar neus, maakt Roelands van dichtbij mee hoe klanten aankloppen voor betaalde seks. Een sector die het moeilijk heeft, door het groeiende illegale circuit. ,,Zeker 75 procent van de prostitutie in West-Brabant is illegaal. De politie heeft een speciaal team dat prostituees constant probeert te helpen naar veiligere omstandigheden.”

Afspraak met een jonge prostituee

Met dat team gaat Roelands op pad in Breda. Waar ze onder andere bij een 21-jarig Marokkaans meisje op een hotelkamer terechtkomt.

Quote

Je denkt: waarom doet zo’n knappe meid dat? Het blijkt puur voor het geld

Nicole Roelands

,,Gevonden via een advertentie op internet”, vertelt Roelands. ,,De beschrijving viel op: jong én Marokkaans. Dan gaan bij de politie de alarmbellen af. In de regel geldt: hoe jonger, hoe gewilder.” Een van de agenten heeft een afspraak met het meisje gemaakt. Hij wordt haar eerste ‘klant’ van de avond. Wat de prostituee niet weet, is dat het ook meteen haar laatste is. Roelands ging mee naar binnen om een gesprek met het meisje te voeren. ,,Dan denk je: waarom doet zo’n knappe meid dat. Het blijkt puur voor het geld. Als aanvulling op haar uitkering.”

De fluistertuin van seksbioscoop GeWoon in Roosendaal.
Volledig scherm
De fluistertuin van seksbioscoop GeWoon in Roosendaal. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

De seksbioscoop

Quote

Je voelt je een indringer, het is toch heel privé wat die bezoekers daar doen

Nicole Roelands

Veiliger zijn de seksbioscopen. In Woensdrecht, Baarle-Nassau en Roosendaal zitten er nog. Je moet het weten, want de oranje met witte gevel in Roosendaal verraadt niets, zegt Roelands. ,,Het lijkt eerder een geldwisselkantoor. Achter de voordeur gaat een winkel schuil. Met dildo’s en andere seksspeeltjes. Voor wie meer wil, moet achter in de winkel zijn. De ingang van de seksbioscoop, waar in verschillende zalen constant erotische films draaien. En mensen elkaar ontmoeten voor seks.”

Op reportage in de bioscoop, voelde Roelands zich toch wel een beetje ongemakkelijk. ,,Je voelt je een indringer, het is toch heel privé wat die bezoekers daar doen. Voor hen is het normaal, maar ik moest er wel even aan wennen.” Roelands raakt aan de praat met een stel van in de vijftig, dat vertelt hoe hun seksleven een boost heeft gekregen door het bezoeken van de bioscoop. ,,Die verhalen van andere mensen, dat is waar het voor mij om draait.”

Nicole maakte er onder andere dit artikel over en maakte deze video. (Tekst gaat door onder de video)

Begrip 

Quote

prostitu­tie. Een wereldje dat altijd is blijven fascineren

Nicole Roelands

Tijdens haar ontdekkingstocht krijgt Roelands steeds meer begrip. Voor de vrijgezelle vrouwen die bewust via Tinder of andere datingapps in de seksbios afspreken. ,,Ze vertelden mij dat het bij een seksdate altijd de vraag is waar je afspreekt. Bij een onbekende thuis afspreken brengt een zeker risico met zich mee. Je weet nooit of het echt veilig is. Daarom begrijp ik de keuze voor de seksbios nu beter. Daar ben je relatief veilig én zelden alleen.” Als Roelands uit de bios vertrekt, ziet ze nog net een jong stel binnenlopen. ,,Leeftijdsgenoten, vreemd idee.”

Het ‘pussy album’ van seksbioscoop GeWoon in Roosendaal.
Volledig scherm
Het ‘pussy album’ van seksbioscoop GeWoon in Roosendaal. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer
Quote

Aanvanke­lijk dacht ik dat de seksindu­strie in West-Bra­bant vrij groot was

Nicole Roelands

Met een kijkje achter de schermen in de seksindustrie komt voor Roelands een langgekoesterde wens uit. ,,Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij Panorama. Daar schreef ik over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zoals prostitutie. Een wereldje dat altijd is blijven fascineren. Aanvankelijk dacht ik dat de seksindustrie in West-Brabant vrij groot was. In de grensstreek, zoals in Zundert en Putte, zitten meerdere seksbedrijven. Toch is het percentage hier niet hoger dan in de rest van het land. In totaal gaat het slechts om vijftien legale bedrijven.”

Een kijkje bij de erotische cinema Gewoon in Roosendaal.
Volledig scherm
Een kijkje bij de erotische cinema Gewoon in Roosendaal. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Veel indrukken

Quote

Zo’n avond met de politie op pad zorgt voor ontzettend veel indrukken

Nicole Roelands

Tijdens haar tocht langs sekshuizen, bordelen en plekken waar illegale prostitutie wordt bedreven, merkt Roelands hoe groot het taboe nog altijd is en hoe zwaar de sector het heeft. ,,Seksclubeigenaren staan niet te springen om een interview. Het kostte veel moeite om als journalist binnen te komen. En mensen te overtuigen dat je een zo realistisch mogelijk beeld wilt schetsen van het wereldje. De sector ligt politiek gezien onder druk. Zo wil de ChristenUnie (CU) het liefst alle bordelen en sekshuizen sluiten.”

Terugkijkend op haar duik in de prostitutiesector komt Roelands tot de conclusie dat het een heftige periode is geweest. ,,Zo’n avond met de politie op pad zorgt voor ontzettend veel indrukken. Het kostte mij best veel tijd om die te verwerken. De verhalen die je hoort, zijn vaak schrijnend.”