Coronacrisis in Brabant, wat betekent dat voor onze krant?
achter de schermenEen stille redactie, dat komt bijna nooit voor. Maar het coronavirus treft inmiddels onze hele provincie en dus ook onze krant. Hoe gaan wij om met de berichtgeving over het virus? En hoe brengen wij het nieuws als ook onze redacteuren thuis moeten werken?
Corona is echt verhalen rammen
,,Het is echt gekkenhuis momenteel”, vertelt Ronnie Vermonden, chef nieuws bij BN DeStem. Als de man bij wie al het grotere nieuws binnenkomt, heeft hij het deze dagen nog drukker dan anders. ,,Normaal kan ik meer het overzicht bewaren en alvast artikelen uitzetten, maar corona is echt verhalen rammen.”
Oftewel; snel schakelen. ,,Er komt voortdurend nieuw nieuws binnen, waarbij we dan weer mensen moeten bellen voor reacties, om de lezer steeds zo goed en snel mogelijk informatie te geven.”
Servicegericht
Naast het actuele nieuws in de liveblog online, richt de redactie zich vooral op de directe gevolgen van de corona-uitbraak. Inmiddels zijn er zes verslaggevers volledig bezig met coronanieuws: drie op de redactie in Roosendaal en drie in Breda. ,,Daarmee kijken we heel nadrukkelijk naar de gevolgen voor de scholen in de regio, evenementen en bijvoorbeeld de lokale economie.”
Ook worden er veel 'servicegerichte’ verhalen gemaakt. ,,Dat zijn stukken die gaan over hele concrete vragen: Wat betekent dit virus voor mij als lezer? Een van de best gelezen artikelen is bijvoorbeeld het overzicht waarin we bijhouden welke evenementen in de regio er allemaal zijn afgelast. Dat willen mensen nu gewoon weten.”
Daarnaast worden ook af en toe grappige dingen uitgelicht, zoals de coronacupcakes bij de huisartsen in Etten-Leur. ,,Dat is natuurlijk geen hard nieuws, maar wel leuk voor in de zijlijn. Zo proberen we steeds originele invalshoeken te vinden.”
Wat betekent dit virus voor mij als lezer? Dat willen mensen nu gewoon weten
Corona-overkill?
Of het dan niet té veel over corona gaat, zoals sommige lezers aangeven in hun reacties? ,,We zien juist dat de bezoekcijfers van onze website hoger zijn dan anders, en dat corona het meeste andere nieuws wegdrukt. Dus we kunnen zien dat daar ook behoefte aan is. In het begin, toen de eerste besmettingen in ons gebied kwamen, wilden we nog wel zoveel mogelijk variëren op de voorpagina's van de kranten, zodat het niet alleen maar corona zou zijn. Maar dat punt zijn we inmiddels wel voorbij.”
We hebben ook de verantwoordelijkheid om rust uit te stralen als serieus medium
Voorzichtig met hamsteren en nepnieuws
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alles zomaar geplaatst wordt. ,,Sowieso gaat goede informatie boven snel nieuws. We hebben ook de verantwoordelijkheid om rust uit te stralen als serieus medium. Met een verhaal over hamsteren wil je bijvoorbeeld niet juist veroorzaken dát mensen gaan hamsteren, want dat heeft helemaal geen zin. Dan denken we dus wel na over hoe we dat moeten brengen. Meer met de insteek: doe het niet, maar áls je het doet, koop dan dit en niet dat.”
Journalistiek is het heel interessant om te zien wat er nu allemaal gebeurt
En als op Twitter nepnieuws wordt verspreid over het Amphia Ziekenhuis in Breda, is ook voorzichtigheid geboden. ,,We hebben toen eerst met het Amphia gecheckt of zij erop wilden reageren. Dat wilden zij, en ze wilden ook stappen ondernemen tegen dat account. Het werd ook veel gedeeld op Twitter. Als het maar in een kleine kring een beetje rond was gegaan, hadden we er niets mee gedaan. Fake news wil je niet onnodig groot maken, daarmee zou je mensen kunnen aanmoedigen om maar wat te verzinnen om in de krant te komen.”
Twee soorten uitdagingen
Al die kwesties maken de corona-uitbraak voor journalisten best uitdagend, vindt Yolanda Sjoukes, redactiechef van de BN DeStem-redactie in Breda. ,,Journalistiek is het heel interessant om te zien wat er nu allemaal gebeurt. Tussen alle nepberichten, voelen wij als betrouwbaar medium echt de grote verantwoordelijkheid om geen paniek te zaaien, maar de feiten zo goed mogelijk weer te geven.”
In het weekend dat de eerste besmettingen in Brabant bekend werden gemaakt, bijvoorbeeld. ,,Ik had dienst toen bleek dat een van de besmette mensen net daarvoor voor 700 man had opgetreden in Raamsdonksveer. Veel mensen die daarbij waren, belden ons ongerust op. Maar de GGD gaf al snel aan dat er toen nog geen besmettingsgevaar was. Dan zet je dát dus als kop boven het verhaal, en niet dat er veel onrust is.”
Maar niet alleen journalistiek is de corona-uitbraak een uitdaging; ook praktisch. Net als op veel plekken, wordt ook bij BN DeStem namelijk zoveel mogelijk thuisgewerkt. ,,Ik zit zelf nu ook thuis te werken, omdat ik verkouden ben. Vorige week hebben we met de chefs het coronabeleid uitgestippeld en aan die instructies moet ik mij ook houden.”
Afstand houden
Redactievergaderingen en overleggen waarin planningen gemaakt worden, die zien er nu dus iets anders uit. ,,Dat doen we nu telefonisch in plaats van face-to-face. We communiceren ook veel via Whatsapp en Slack. Dat gaat eigenlijk best wel soepel.”
In overleg met de chefs werken sommige redacteuren nog op de redactie. ,,Normaal zit je dan gezellig met z'n allen bij elkaar, nu moet er een leeg bureau tussen om afstand te houden. Dat voelt heel gek, en in het begin werd er soms ook wel eens wat lacherig over gedaan. Journalisten hebben over het algemeen een goed arbeidsethos en laten zich niet tegenhouden door een kuchje, maar dit moeten we toch echt serieus nemen.”
Van dag tot dag bekijken
Journalisten laten zich niet tegenhouden door een kuchje, maar dit moeten we toch echt serieus nemen
En journalisten die op pad gaan, om bijvoorbeeld mensen te interviewen voor een artikel, kunnen die hun werk nog doen? ,,Als ze geen klachten hebben in principe wel, maar dat bekijken we per geval. Je moet nu gewoon je gezonde verstand gebruiken.”
En dat gezonde verstand kan elke dag weer wat anders zeggen. ,,We moeten ons steeds opnieuw afvragen wat handig is. Er gaan nu bijvoorbeeld heel veel evenementen niet door, waardoor er ook artikelen die gepland waren niet doorgaan. En als de richtlijnen vanuit het RIVM en de veiligheidsregio's nog strenger worden, wat kunnen we zelf dan nog? Kunnen we dan nog hetzelfde aantal krantenpagina's blijven maken? Daar denken we over na en dat bekijken we echt van dag tot dag.”
Als abonnee heeft u op bndestem.nl toegang tot alle artikelen. Maak nu optimaal gebruik van uw abonnement. Klik hier om in te loggen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
van de hoofdredactie
Sinds kort is het ook mogelijk om zelf een online rouwbericht te maken
Een van de meest bekeken pagina’s in de krant zijn de overlijdensadvertenties. Ook op onze site wordt er altijd naar gezocht. Al sinds jaar en dag heeft het de aandacht van onze (online) lezers. Mensen willen weten wie er zijn overleden. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Achter de Schermen
Eric is cartoonist voor de krant: zo gaat hij te werk
Cartoons, rechtbanktekeningen en eigenlijk alle andere illustraties die in onze krant voorbijkomen, zijn van de hand van Eric Elich. Zonder voorkeur voor genre pent hij voor BN DeStem alles al 17 jaar even graag neer. ,,Rechtbanktekeningen zie ik als een verlengstuk van de rechtbankverslaggeving.” -
van de hoofdredactie
Met de actie Komt voor Elkaar proberen wij als BN DeStem om zoveel mogelijk lezers te helpen
Als je in een week al het negatieve nieuws inademt en het positieve wat meer links laat liggen, kan het zomaar zijn dat je denkt dat er geen goedheid meer in de wereld is. Maar die is er wel degelijk, zo zagen we bijvoorbeeld enkele weken geleden met de hulpactie voor Ad uit Oudenbosch.
-
van de hoofdredactie
Hoe was 2020 bij BN DeStem
2020 loopt op het einde. Een in vele opzichten bijzonder jaar, een jaar waarin vrijwel alles anders werd vanwege corona. De pandemie die velen van ons hard trof, direct of indirect. -
-
-
PREMIUMExclusief
Dé 3 tv-terugkijktips van Angela de Jong die je niet mag missen!
Corona heeft een boel ellende gebracht dit jaar, maar er was ook een onbetwist lichtpuntje: lineaire televisie blijkt nog lang niet dood. Integendeel. Het medium dat al honderd keer is afgeschreven, beleefde een ongekende opleving. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.