Bergse lezers herkennen zijn stijl uit duizenden: Jan van de Kasteele schrijft al 40 jaar staccato
achter de schermenKorte zinnen. Met veel punten. Geen woord te veel. Telegramstijl. Dat is de schrijfstijl van Jan van de Kasteele (65). Lezers van de Bergse editie van BN DeStem zullen zijn artikelen, zonder zijn naam te lezen, er zo uit weten te pikken.
Delen per e-mail
Hij is zich er bewust van, maar hij doet het echt niet expres. ,,Mijn schrijfstijl is uniek. Ik weet niet hoe het ontstaan is. Gaandeweg ben ik me bewust geworden van hoe bijzonder het is dat ik zo kort formuleer. In het verleden vond ik het goed dat eindredacteuren mijn korte zinnen aaneenregen, nu zeg ik dat het mijn stijlkenmerk is. En daar moeten mensen vanaf blijven.”
Mijn schrijfstijl is uniek. Ik weet niet hoe het ontstaan is
‘Jij maken?’ en ‘Jij doen?’; collega’s van Van de Kasteele zijn niet onbekend met zijn mailtjes en appjes waarin geen woord te veel wordt gebruikt. ,,Het begon als geintje, maar omdat mensen erop reageerden, ben ik het gaan cultiveren. Dat kort schrijven doe ik al heel mijn leven."
,,Eind jaren 90 wisselde ik van baan. Toen hadden we de gewoonte afscheidspagina’s te maken waarvoor collega’s stukjes schreven. Blijkbaar schreef ik toen ook al zo, want er stond ‘Ik. Ga. Nu. Naar.’ op. Het viel toen al op. Ik doe het niet om bijzonder te zijn, het komt gewoon zo uit mijn hoofd. Als ik lange zinnen schrijf, is dat omdat ik niet goed uit mijn woorden kom. Mijn verhalen komen er het beste uit als de zinnen staccato gaan.”
Bergen op Zoom als rode draad
Bergenaren zijn enorm betrokken bij hun stad
Veertig jaar geleden kwam hij als leerling journalist bij de krant. Maar over vroeger wil hij het niet te veel hebben. ‘Opa vertelt’ ziet hij niet zitten. In zijn decennia bij de krant heeft hij elke mogelijke redactie en functie bekleed. Van Oudenbosch tot Steenbergen en Nieuw-Vossemeer en van Oud Gastel tot Fijnaart en Willemstad. Ze passeerden allemaal de revue.
De rode draad in zijn carrière is Bergen op Zoom, waar hij geboren en getogen is. ,,Ik koester, zoals veel Bergenaren, een haat-liefdeverhouding met deze fraaie stad. De stad die aan de ene kant geen kwaad kan doen, maar het aan de andere kant ook beter zou kunnen doen. Dat is het mooie van hier verslaggever zijn: Bergenaren zijn enorm betrokken bij hun stad.”
Die betrokkenheid is ook bij de krant zichtbaar. ,,Ze willen laten zien dat dingen niet goed gaan, omdat ze zo van de stad houden. In Roosendaal heb je dat niet. Gaat er hier een straatsteen uit, dan heeft iedereen er een mening over. In Roosendaal merken de inwoners dat niet eens. Als er in Bergen op Zoom iets gebeurt, raakt dat mensen. Dat is de krachtige rol die we als krant kunnen vervullen."
,,Ik ken veel mensen en veel mensen kennen mij. Dat is waardevol. Ik hoor veel dat mensen me vertrouwen omdat ze me kennen. Dan vertellen ze meer. Als je een onbekende spreekt, zeg je alleen het hoognodige. Je bouwt in al die jaren echt iets op met mensen.”
Al 40 jaar verslaggever
7 januari 1980 liep hij de redactie binnen, om er vervolgens nooit meer -verhuizingen van het kantoor daargelaten- weg te gaan. ,,Ik had geen dromen, want ik ben geen dromer. Ik dacht dat ik dit een paar jaar zou doen en dan verder zou kijken. Ik ben gebleven omdat dit oneindig leuk is. Ik leer elke dag iets bij. Als verslaggever weet je van heel veel dingen een klein beetje.”
Ik ben gebleven omdat dit oneindig leuk is
De afwisseling van zijn werk als verslaggever is de reden dat hij zijn werk na 40 jaar nog steeds leuk vindt. ,,Je weet van tevoren nooit hoe je dag eruitziet. Als journalist kom ik op plekken waar ik als Jan van de Kasteele nooit zou komen en ik spreek mensen die normaal gesproken niet op mijn pad zouden komen. Dat maakt je als mens rijker.”
Pensioen
Hij geniet zo van zijn werk, dat hij vreselijk tegen zijn pensioen op ziet. Dat gaat in 2021 gebeuren. ,,Ik vermaak me zo, vind het echt leuk wat ik doe. Het is krom dat je daarmee moet stoppen omdat je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Ik ben dit jaar hoofdredacteur van De Waterschans geworden, een tijdschrift dat vier keer per jaar verschijnt. Daar heb ik veel zin in. Ik ga me wel vermaken.”
Meer lezen over hoe onze journalisten werken?
Zij deed verslag vanaf de spoedeisende hulp: ‘Daar besef je pas wat werken is’
Coen schrijft álles over Roosendaal: ‘Ze horen gelijk dat ik uit Bergen op Zoom kom’
Peter de Brie doet verslag van de gemeente Woensdrecht: ‘Woensdrecht saai? Nee het is veel meer dan veldrijden en vliegtuigen’
Deze zomer was het eens géén komkommertijd: ‘Corona is altijd actueel’
Verslaggever Nico Schapendonk: ‘Politiek is leuker om te volgen dan welke soap dan ook’
Hoe Annelies omgaat met het verdriet van een ander: ‘Als journalist heb ik het soms best even moeilijk’
Hoe John Bas zijn columns schrijft: ‘Sommigen vinden me brutaal, grof gebekt’
Majda krijgt betaald om uit eten te gaan voor een recensie: zo gaat ze te werk
Dit maak je mee als misdaadverslaggever: een brief uit de bajes, martelkamers, ripdeals
Hij brengt jou iedere dag het nieuws uit de gemeente Oosterhout: ‘Ik ken het gebied goed’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
van de hoofdredactie Hoe was 2020 bij BN DeStem
2020 loopt op het einde. Een in vele opzichten bijzonder jaar, een jaar waarin vrijwel alles anders werd vanwege corona. De pandemie die velen van ons hard trof, direct of indirect. -
Van de hoofdredactie Interactie
Onze facebookpagina's ontploften afgelopen week en we werden overladen met mails. De oorzaak: een oproep, geïnitieerd door collega Fee Buurmans, over de vele opvallende paddenstoelen deze herfst. Het was haar opgevallen en iets wat een verslaggeefster opvalt, valt doorgaans ook de lezer op, is onze ervaring. In dit geval bleek dat meer dan waar. -
van de hoofdredactie Wat ik als vers aangestelde hoofdredacteur ga doen
Groot op internet, een pushbericht, een filmpje, een foto op de voorpagina van de krant en een interview in diezelfde krant. Ik vond de aandacht voor mijn persoontje nogal ruim afgelopen week. Maar het hoort erbij als je definitief benoemd wordt tot hoofdredacteur van BN DeStem, heb ik me laten vertellen. Ineens stap je uit de schaduw en ben je even een regionale bekendheid. -
achter de schermen Deze zomer was het eens géén komkommertijd: ‘Corona is altijd actueel’
Komkommertijd: wanneer zowat iedereen op vakantie is, kan het soms moeilijk zijn om onderwerpen voor de krant te vinden. Want er wordt niks in de gemeenteraad besproken, er zijn geen evenementen en de scholen zijn dicht. Bovendien zijn ook onze lezers op vakantie. In de zomer is het vaak zoeken naar nieuws. -
van de hoofdredactie Met een vast schema proberen wij afspraken aan te gaan met de lezer
Veel Nederlanders zijn gewoontedieren. We vinden het fijn om structuur te hebben in ons werkende leven en privé. Het huidige coronatijdperk waarin we zitten, maakt dat voor velen lastig. Het is improviseren, niet kunnen doen wat we gewend zijn te doen. Vaste afspraken die ineens niet meer door kunnen gaan.
-
achter de schermen Wie maakt toch al die foto's voor de krant?
De azc-rellen in Steenbergen, foto’s van het zieke meisje Ana Elena dat een stamceldonor zocht en alles wat daartussen zit; fotograaf Marcel Otterspeer (36) uit Zevenbergen trekt al zeven jaar heel West-Brabant door met zijn camera om foto’s te maken bij de verhalen in deze krant. ,,Het belangrijkste is de mensen, er moet ruimte zijn voor gezelligheid en een lolletje.” -
van de hoofdredactie We moeten een marathon lopen waarvoor we niet allemaal even goed getraind zijn
Het valt me tegen, zegt een collega me als we elkaar kort spreken over het weer opstarten na de vakantie. We raken aan de praat en herkennen wat veel meer mensen lijken te herkennen, niet alleen bij ons op kantoor: vóór de vakantie was er perspectief. Iedereen keek - misschien tegen beter weten in - uit naar 1 september. -
PREMIUM
Exclusief Dé 3 tv-terugkijktips van Angela de Jong die je niet mag missen!
Corona heeft een boel ellende gebracht dit jaar, maar er was ook een onbetwist lichtpuntje: lineaire televisie blijkt nog lang niet dood. Integendeel. Het medium dat al honderd keer is afgeschreven, beleefde een ongekende opleving.