waarom zij BN DeStem lezen

Lezer Koert Hommel

Ik waardeer de positief-kritische toon in de krant

Ik ben iemand van de nuance en dat is nou precies wat ik nog weleens mis in het snelle nieuws. BN DeStem nuanceert wél. Als manager partnerships bij een reis- en ontwikkelingsorganisatie lees ik graag over internationale samenwerking en ontwikkelingshulp. Er wordt tegenwoordig veel geschreven over de vluchtelingenproblematiek, met de nadruk op ‘problematiek’. Daarom vond ik de portretten die laatst in BN DeStem stonden, zo goed. Hoogopgeleide vluchtelingen vertelden over hun passie, studie of carrière. Ik herinner me een arts en een techneut, met diploma’s die niet geldig zijn in Nederland. Allebei zetten ze alles op alles om opnieuw de benodigde diploma’s te halen. Zoiets bespreek ik ook met mijn drie kinderen; ik vind het belangrijk dat ze horen over de mens achter de vluchteling.

“In BN DeStem vind ik de nuance die ik mis bij het snelle nieuws”

BN DeStem biedt een goede mix van internationaal, landelijk én regionaal nieuws. Zo wordt er regelmatig geschreven over Belcrum, de Bredase wijk waar ik woon. Een booming gebied, waar de komende jaren nog veel nieuwbouw op stapel staat. BN DeStem volgt die ontwikkelingen op de voet, op een – vind ik – prettige positief-kritische toon. Daarnaast hou ik berichten bij over events in de regio. Ik ben amateur-muzikant in een aantal bandjes. Als ik lees wie bijvoorbeeld de Singelloop in Breda organiseert, stuur ik een e-mail. Wie weet komt daar bij een volgende editie een optreden uit voort!

Ook las ik een tijdje terug in BN DeStem over Muziekids, een stichting die door middel van muziek afleiding biedt aan kinderen in ziekenhuizen. Dat sprak me aan. Zelf heb ik aan verschillende hernia-operaties chronische pijn overgehouden, waardoor ik veel in het Amphia-ziekenhuis in Breda kom. Van Muziekids had ik niet eerder gehoord, maar dit artikel kwam als geroepen: ik had al langer plannen om me in te zetten voor Amphia. Nu ben ik met ze in gesprek over het realiseren van een muziekstudio in de nieuwbouw. Mooi toch, dat ik door mijn krant op het idee ben gebracht?

Lezer Marielle Nievaart

Het is prettig om in discussies de krant aan te kunnen halen

Elke dag lees ik wel wat uit de krant, en in het weekend lees ik ’m helemaal. Dan ligt de krant op tafel, een kop koffie ernaast, en heb ik meer tijd. Het gebeurt weleens dat een item op de voorpagina me triggert om meteen naar dat artikel door te bladeren, maar meestal begin ik gewoon keurig vooraan.

Wat ik prettig vind aan BN DeStem, is de achtergrondinformatie die bij het nieuws wordt gegeven. Neem een onderwerp als de immigratie naar Nederland en hoe de politiek daarover denkt. In de krant worden de echte feiten gescheiden van de geruchten. Om hoeveel migranten het nou daadwerkelijk gaat, bijvoorbeeld. Die objectieve berichtgeving draagt bij aan mijn begrip van hoe andere mensen over dingen denken. Het maakt dat ik hun gedachtegang beter kan volgen, hoe vreselijk ik die soms ook vind, en er niet alleen maar een oordeel over heb.

"BN DeStem houdt me bij de tijd, laat me over dingen nadenken"

Wat in de Verenigde Staten gebeurt, de soap opera rond Donald Trump, dat zie je nu ook hier gebeuren bij Thierry Baudet. Ik heb daar een duidelijke mening over, maar ik wil ook kunnen lezen wat anderen erover zeggen. BN DeStem voorziet daar uitstekend in.

Ik haal mijn informatie ook weleens van gratis nieuwssites, maar grijp uiteindelijk toch liever naar de krant. De artikelen in BN DeStem zijn betrouwbaar, terwijl ik daar geregeld aan twijfel als iemand een uitgesproken mening op internet ventileert.

Met collega’s – ik ben project management ondersteuner – bespreek ik onderwerpen uit de wereld van de finance. Het is prettig om in discussies de krant aan te kunnen halen. Al met al houdt BN DeStem me bij de tijd, laat me over dingen nadenken. Of meer nog: dóórdenken.