Liegen

GastblogSuus uit Zeeland heeft na haar studie de hele wereld afgereisd. Ze is een werkende moeder met een druk gezin maar bovenal vrouw. Hierover schrijft ze in haar blogs.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Mark Reijntjens

Liegen (werkwoord)
1 met opzet dingen vertellen die niet de waarheid zijn maar wel als dusdanig worden gepresenteerd
Lieg niet maar vertel ook niet altijd de waarheid!

Iedereen weet dat het goed is om de waarheid te vertellen en dat je dus beter niet kan liegen. Zelf ben ik overigens niet goed in liegen. Ik heb altijd de onbedwingbare behoefte om de waarheid te vertellen en om de waarheid te weten te komen. 

Dat had ik als kind al. Ik bleef maar vragen stellen over Sinterklaas en mijn moeder bleef maar eindeloos liegen. Hoe kwam ik er toch bij dat Zwarte Piet de vriend van de buurjongen zou zijn? Dat moest ik vast verkeerd hebben gezien.

Ik ben zelf geen haar beter deze periode maar wat heb ik weer een moeite moeten doen om mezelf niet te verspreken. Ik wil er immers een mooi feest van maken en dan moet alles geheimzinnig blijven. Dus ik heb me weer aangesloten bij het rijtje van liegende ouders die de magie van het kinderfeest niet willen verpesten.

Uiteraard lieg ik buiten deze periode trouwens ook wel eens een keertje wanneer ik iemand niet onnodig wil kwetsen want de waarheid vertellen is niet altijd even fraai.

Gisteren was daar ook weer zo’n mooi voorbeeld van. Ik moest namelijk naar de gemeente om een verklaring omtrent het gedrag omdat ik deze nodig had voor mijn nieuwe baan. Er werd mij in de auto uitvoerig gevraagd waar dit voor nodig was en ik legde haarfijn uit dat mijn baas wou zien of ik me altijd goed gedraag. Ik vertelde dat ik geen stoute dingen mocht doen en dat ik ook vooral niet mocht liegen want daar kreeg je trouwens een heel lange neus van, net als Pinokkio.

Het is overigens maar goed dat mijn twee jongste kinderen deze middag niet om een verklaring omtrent het gedrag naar het gemeentehuis moesten want het wachten duurde erg lang en het rennen in de hal werd des te leuker. De bewaker begon al met zijn ogen te rollen en ik kreeg het steeds warmer.

Na een lange tijd was ik dan eindelijk aan de beurt. Spontaan huppelend gingen mijn kinderen mee naar de balie. Bij het zien van de baliemedewerkster wist ik dat er iets kon gebeuren waar ik op dat moment geen controle meer over had. Ik kon alleen maar hopen dat het niet zou plaatsvinden. De baliemedewerkster had een ietwat spitsige neus en nam de formulieren inclusief mijn paspoort in ontvangst. Met grote ogen keek mijn zoon van zes naar deze mevrouw. Dan weet je al dat er een zeer ongemakkelijk moment aan gaat komen. Je voelt de spanning oplopen…

Met zijn handjes voor zijn mond boog mijn zoon zich naar mij toe, ik voelde me al door de grond zakken en toen, uiteraard hardop fluisterend zodat de baliemedewerkster het ook kon horen, zei hij: “Mama, die mevrouw heeft zo’n  grote neus, die heeft vast heel veel lopen liegen!”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs