article
1.6098997
Het oneerlijk invullen van een dopingenquête kostte Jeroen Blijlevens zijn baan als ploegleider. In een andere rol is hij nu terug.
Jeroen Blijlevens: 'In enquête was niemand eerlijk'
Het oneerlijk invullen van een dopingenquête kostte Jeroen Blijlevens zijn baan als ploegleider. In een andere rol is hij nu terug.
http://www.bndestem.nl/sport/wielrennen/jeroen-blijlevens-in-enqu%C3%AAte-was-niemand-eerlijk-1.6098997
2016-06-11T11:13:49+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6099034.1465643382!image/image-6099034.JPG
Bernheze,Gilze en Rijen,Wielrennen,Dopingcontrole,Ploegleiding,Wielrenne,Doping,hermes
Wielrennen
Home / Sport / Wielrennen / Jeroen Blijlevens: 'In enquête was niemand eerlijk'

Jeroen Blijlevens: 'In enquête was niemand eerlijk'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Jeroen Blijlevens maakte na zijn profloopbaan naam als ploegleider. ARCHIEFFOTO Pim Velthuizen
  Het oneerlijk invullen van een dopingenquête kostte Jeroen Blijlevens zijn baan als ploegleider. In een andere rol is hij nu terug.

  Als je Jeroen Blijlevens (44) hoort praten over wielrennen, besef je wat hij de afgelopen drie jaar heeft moeten missen. "Misschien is het wel mijn leven ja", beaamt de voormalige spurtbom aarzelend als hij aan de vooravond van de Ster ZLM Toer voor het eerst praat over de periode na zijn ontslag bij (toen nog) Belkin. Hij ging wielerkleding verkopen voor GSG. "Daardoor blijf je een beetje in contact met de wielerwereld. Ik haal er mijn voldoening uit, maar ik ben toch altijd met een schuin oog blijven kijken of er nog ergens een plekje vrij is als ploegleider."

  Zijn trots houdt hem ver weg van zelfmedelijden. Op de vraag hoeveel pijn het heeft gedaan dat er plots een (voorlopig) einde kwam aan zijn veelbelovende carrière als ploegleider, antwoordt Blijlevens liever: "Ik vind het jammer. Want ik vond het leuk om te doen. Daar ligt mijn passie."

  In 2013 werd Blijlevens ploegleider bij Blanco, de voortzetting van Rabobank. De man uit Rijen, die al weer jaren in het Belgische Meerle woont, had de jaren ervoor naam gemaakt als ploegleider van Marianne Vos. De olympisch kampioene prees de aanpak, het tactische inzicht en de doortastendheid van een ploegleider die niet schroomde haar de waarheid te vertellen.

  Dopingverleden

  En toen kwam daar in het voorjaar van 2013 de enquête over het (voormalige dopinggebruik) bij renners, ploegleiders en begeleiders van de Nederlandse ploegen. Wie eerlijk invulde dat hij er ooit iets mee te maken had gehad, kon na een schorsing van zes maanden zijn werk weer hervatten. Als later zou blijken dat er was gelogen over het dopingverleden, volgde ontslag op staande voet. Blijlevens gaf aan geen doping te hebben gebruikt in zijn carrière. Enkele maanden later bleek uit een Frans rapport over de Tour van 1998 het tegendeel. Hertesten toonden aan dat de Nederlander in die ronde epo had gebruikt. Het verweer van Blijlevens in 2013: "Het voortbestaan van de ploeg was niet duidelijk. Ik had dus geen garantie dat ik na een halfjaar schorsing verder kon gaan als ploegleider. Ik nam de gok om me dat seizoen te bewijzen voor het geval Blanco zou stoppen."

  Of die keuze om de enquête niet eerlijk in te vullen de afgelopen drie jaar nog vaak door zijn hoofd heeft gespeeld? Blijlevens zucht eens diep. "In die enquête is bijna niemand eerlijk geweest toch. Grischa Niermann (toen ploegleider Rabo opleidingsploeg, red.) is de enige die aangaf doping te hebben gebruikt. Vervolgens stelt de commissie Sorgdrager vast dat 95 procent van de renners in die periode aan de doping heeft gezeten. Dat zegt toch genoeg. Ik heb gewoon pech gehad. Maar het is vooral jammer dat ze er in Nederland zo'n groot punt van maken. Buiten ons land zeggen ze: het was gewoon een verrotte tijd."

  Lees zaterdag meer in Bn DeStem