article
1.396815
DRIEBANDEN - "Kom", zegt Dick Jaspers. "Dan gaan we in de biljartzaal zitten." Om zich meteen te verontschuldigen: "Hij is nog niet helemaal af, hoor. Maar trainen doe ik er al volop."
WK Driebanden: Dick Jaspers is wars van sentimenten
DRIEBANDEN - "Kom", zegt Dick Jaspers. "Dan gaan we in de biljartzaal zitten." Om zich meteen te verontschuldigen: "Hij is nog niet helemaal af, hoor. Maar trainen doe ik er al volop."
http://www.bndestem.nl/sport/sport-regionaal/wk-driebanden-dick-jaspers-is-wars-van-sentimenten-1.396815
2010-10-19T07:21:50+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.396819.1347276825!image/image-396819.JPG
flitsinbox
Sport Regionaal
Home / Sport / Sport Regionaal / WK Driebanden: Dick Jaspers is wars van sentimenten

WK Driebanden: Dick Jaspers is wars van sentimenten

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Dick Jaspers.
  DRIEBANDEN - "Kom", zegt Dick Jaspers. "Dan gaan we in de biljartzaal zitten." Om zich meteen te verontschuldigen: "Hij is nog niet helemaal af, hoor. Maar trainen doe ik er al volop."

  Daar, in zijn eigen achtertuin, oefent Nederlands beste driebander de caramboles die hem zijn successen brengen. Dat deed hij al toen hij nog op zijn Willebrordse geboortegrond woonde, dat doet hij ook sinds hij afgelopen zomer naar Etten-Leur verhuisde.  Het zaaltje, achter zijn woning, puilt uit van de bekers en bokalen. Jaspers lacht. "En dan heb ik nog een derde van al mijn prijzen weggegeven aan jeugdsportclubs. Ik had er hier geen plek meer voor."  Ondanks al die successen, na dik twintig jaar topdriebanden, is de prijzenhonger van de inmiddels 45-jarige Jaspers nog lang niet gestild. Komende zondag hoopt hij zich in Sluiskil voor de derde keer in zijn carrière te kronen tot wereldkampioen. De laatste keer dat Jaspers de mondiale titel won is inmiddels zes jaar geleden. Toen was hij in Rotterdam in de finale te sterk voor de huidige wereldkampioen Filipos Kasidokostas.  Dat het WK nu voor het eerst sinds dat voor hem zo glorieus verlopen toernooi weer in Nederland is, doet Jaspers volgens eigen zeggen niets. "Ik ben wars van sentimenten. Of ik nu in Colombia moet spelen, of in Sluiskil, dat maakt me niets uit. Ja, in Sluiskil hebben we in elk geval de zekerheid dat alles prima geregeld is. Maar ik speel echt niet beter omdat het toevallig op Nederlandse grond is. Zo zit ik niet in elkaar."  De loting heeft Jaspers morgen in zijn openingspartij gekoppeld aan Jean-Paul de Bruijn. Hij schudt het hoofd bij die wetenschap.  "Ongelofelijk, hè. Er zijn 48 deelnemers op het WK: Koreanen, Japanners, Colombianen. En ik tref uitgerekend een landgenoot."  Toch noemt Jaspers het spelen tegen de 45-biljarter uit Hulst niet extra speciaal. "Echt, het maakt mij niet uit tegen wie ik moet. Er telt maar één ding en dat is winnen. Er zijn zestien poules van drie spelers, en uit elke poule gaat er maar één speler door naar de achtste finales. Je kunt je dus geen enkele misstap veroorloven."  De derde speler in de poule van Jaspers en De Bruijn is Sameh Sidhom. "Een jong Egyptisch talent", aldus Jaspers. "Ook niet de makkelijkste tegenstander."  Hij knikt. "Ach, op zo'n WK tref je geen simpele tegenstanders. De top is zo breed geworden."  De recente geschiedenis geeft Jaspers gelijk. De laatste zeven WK's leverden zeven verschillende winnaars op. "Er doen in Sluiskil zeker twintig spelers mee die wereldkampioen kunnen worden. Ja, dat typeert onze sport, hè. Bij andere sporten richten spelers zich een heel seizoen lang op een WK. Bij ons is op die manier pieken niet mogelijk. Soms vraag je je ook af wat belangrijk is als er bij een invitatietoernooi veel meer geld te verdienen is dan bij een WK. Al houdt de wereldtitel natuurlijk een magische klank." Hij lacht: "Ik wil hem best nog eens winnen."

  Wereldkampioenschap driebanden Sluiskil, van 20 tot en met 24 oktober 2010.

  Nederlandse deelnemers: Dick Jaspers (foto), Jean-Paul de Bruijn, Raimond Burgman, Jean van Erp.

  Eerdere Nederlandse wereldkampioenen: Henk Robijns (1930, 1932, 1933), Rini van Bracht (1982, 1993), Dick Jaspers (2000, 2004).

  Laatste wereldkampioenen:

  2009 Filipos Kasidokostas (Gri)

  2008 Marco Zanetti (Ita)

  2007 Ryuuji Umeda (Jap)

  2006 Eddy Merckx (Bel)

  2005 Daniel Sanchez (Spa)

  2004 Dick Jaspers (Ned)

  2003 Semih Sayginer (Tur)

  2002 Marco Zanetti (Ita)

  2001 Raymond Ceulemans (Bel)

  2000 Dick Jaspers (Ned)

  Recordhouder: Raymond Ceulemans (21 wereldtitels)