article
1.6254597
RABAT/CHAAM - Voor Moniek van Helden loopt de route naar het WK halve triatlon in Mooloolaba, Australië, via Rabat, de hoofdstad van Marokko.
Triatlete Van Helden: 'Een passie brengt je overal'
RABAT/CHAAM - Voor Moniek van Helden loopt de route naar het WK halve triatlon in Mooloolaba, Australië, via Rabat, de hoofdstad van Marokko.
http://www.bndestem.nl/sport/sport-regionaal/triatlete-van-helden-een-passie-brengt-je-overal-1.6254597
2016-08-10T08:19:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6254683.1470817089!image/image-6254683.JPG
Alphen-Chaam,Triatlon,Chaam,triatlon,Moniek van Helden,hermes
Sport Regionaal
Home / Sport / Sport Regionaal / Triatlete Van Helden: 'Een passie brengt je overal'

Triatlete Van Helden: 'Een passie brengt je overal'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Moniek van Helden
   Titel
   Moniek van Helden
  RABAT/CHAAM - Voor Moniek van Helden loopt de route naar het WK halve triatlon in Mooloolaba, Australië, via Rabat, de hoofdstad van Marokko. 

  Ze heeft een drang om de wereld te zien. Op zoek naar nieuw avontuur. Op dit moment is dat Rabat, de hoofdstad van Marokko. Docent lichamelijke opvoeding Moniek van Helden-Dekkers (32) uit Chaam gaat er lesgeven op een internationale school. Ze is er pas kort en wil zich laten verrassen. Daarom ook heeft ze zich nauwelijks voorbereid op haar verblijf in Marokko. "Ik ben graag onbevooroordeeld, ik wil zelf ervaren hoe het is.''

  In Mooloolaba doet Van Helden zondag 4 september mee aan de Ironman World Championship 70.3, ofwel de halve triatlon: 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km rennen. Haar persoonlijk record staat op 5 uur en 9 minuten, vorig jaar zomer behaald in Busan, Zuid-Korea. Op het WK hoopt ze stiekem beter te doen. Als het even kan net onder de magische grens van vijf uur.

  Late liefde
  Of dat lukt, hangt af van zaken als het parcours, het weer, de jetlag en de trainingsmogelijkheden in Marokko die ze nog onvoldoende kan inschatten. De triatlon is voor Van Helden een relatief late liefde. Pas twee jaar geleden, na de fietsreis, begon ze met die ultieme combinatie van zwemmen, fietsen en rennen. Na een opstapje bij een club in Nederland kwamen de zaken in een stroomversnelling in Zuid-Korea, tot voor kort haar standplaats.

  Van Helden plaatste zich voor het komende WK door vier wedstrijden in het Verre Oosten te winnen. In maart won ze in het benauwd warme Taitung, Taiwan in 5.18 uur. Met die derde zege groeide het besef dat ze daadwerkelijk iets te zoeken had op de triatlon. ,,Na die race, met veel internationale triatleten aan de start, was ik er meer van overtuigd dat ik meekon."

  Langzame dood
  Natuurlijk zullen er altijd inzinkingen blijven komen, weet Van Helden. "Tijdens het rennen ben ik al wel een paar keer een langzame dood gestorven. Maar dat is geloof ik een redelijk cliché in triatlon."

  In de zwartste momenten zijn er nog altijd de herinneringen aan de fietsreis naar Sydney. Wat dan vaak op haar netvlies komt: de beklimmingen in de Himalaya, tot rond de vijfduizend meter. "Als ik stuk ga in een race, denk ik vaak aan wat ik toen overwonnen heb. Die ervaringen hebben me fysiek en mentaal weerbaarder gemaakt."

  Niet klaar
  Of ze ooit nog in Chaam kan aarden? Van Helden weet het niet. "De wereld is groot en interessant. Mijn reis is nog niet voorbij.'' Evenmin weet ze of ze zich ooit zal toeleggen op de hele triatlon. "Ik kijk nu even niet verder dan het WK. Maar ik ben zeker nog niet klaar met deze sport.''

  Ja, ze wil presteren in Mooloolaba. ,,Maar ik verwacht vooral enorm te genieten van de race. Het is een mooie omgeving. Daar krijg ik energie van." De dure reis naar Australië neemt ze op de koop toe. "Een passie brengt je overal." 

  Lees het hele verhaal woensdag 10 augustus in BN DeStem