article
1.6310454
AMATEURVOETBAL - Dongen is trots op het niveau dat al is bereikt, maar houdt wel beide beentjes op de grond. "Wij zijn en blijven amateurs."
Dongen is ambitieus: 'Maar clubfilosofie is belangrijker dan prestatiedrang
AMATEURVOETBAL - Dongen is trots op het niveau dat al is bereikt, maar houdt wel beide beentjes op de grond. "Wij zijn en blijven amateurs."
http://www.bndestem.nl/sport/amateurvoetbal/dongen-is-ambitieus-maar-clubfilosofie-is-belangrijker-dan-prestatiedrang-1.6310454
2016-08-29T09:54:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6310464.1472464301!image/image-6310464.JPG
Nederland,Sport,amateurbijlage,Dongen,hermes
Amateurvoetbal
Home / Sport / Amateurvoetbal / Dongen is ambitieus: 'Maar clubfilosofie is belangrijker dan prestatiedrang

Dongen is ambitieus: 'Maar clubfilosofie is belangrijker dan prestatiedrang

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • DONGEN
   Titel
   DONGEN
   Beschrijving
   Langs de lijn kijken Alwin Van Aken (l) van de technische commisie en Angela Jansens, voorzitter vv Dongen naar de wedstrijd Dongen - Quick’20. foto Ramon Mangold/ Pix4Profs
  AMATEURVOETBAL - Dongen is trots op het niveau dat al is bereikt, maar houdt wel beide beentjes op de grond. "Wij zijn en blijven amateurs."

  Terwijl veel clubs uit deze regio pas aan de vooravond staan van het nieuwe seizoen, heeft VV Dongen er al drie competitieduels en een bekerpot opzitten. Op sportief én op bestuurlijk vlak moet de vereniging wennen aan het avontuur in de derde divisie.

  Als derdedivisionist speelt er geen amateurclub in de regio dit seizoen hoger dan Dongen. "Tien jaar terug keken wij op tegen sommige clubs in de buurt, nu spelen wij hoger", aldus Alwin van Aken van de technische commissie. "Onze reputatie groeit. Steeds meer spelers kloppen hier aan met de wens om in onze selectie te spelen maar voor weinigen is er plek. Gemiddeld staan er zeker zes Dongenaren in de basis van het eerste en dat willen we zo houden." Volgens voorzitster Angela Jansens zegt het iets dat landskampioen PSV tegen Dongen wilde oefenen in juli. "Dat was prachtig én financieel aantrekkelijk."

  Ook Dongen professionaliseert. "We hebben geen keus als we willen presteren in de derde divisie", aldus Van Aken "Een sponsor bekostigt af en toe maaltijden voor de selecties, clubmensen analyseren onze tegenstanders en de technische commissie staat bijna altijd klaar voor verzoeken van spelers en staf." De overgang van hoofdklasser naar derdedivisionist verloopt niet helemaal soepel. Dongen moet in de nieuwe competitie aan KNVB-eisen voldoen.

  "De meeste regels zijn geen probleem", bevestigt voorzitster Jansens. "Je moet bijvoorbeeld minimaal 2000 fans kunnen ontvangen bij thuisduels en dat kan hier. Verder worden onze financiële zaken strikt nagetrokken; dat is ook prima." De bond eist verder dat elke club minimaal drie spelers onder contract heeft voor 12 uur in de week. Volgend jaar moeten dat er zes zijn. Die eisen schieten veel clubs in het verkeerde keelgat, ook Dongen. Jansens: "Dat hebben wij bewust nog niet geregeld. Wij zijn amateurs en willen die kosten niet betalen. In november horen we meer van de KNVB. Bijna alle clubs zijn ontstemd over de eis."

  De genoemde perikelen wegen echter niet op tegen de trots die heerst over het bereikte niveau. Maar bij Dongen blijven ze realistisch. "Onze club is ambitieus. Maar onze clubfilosofie is belangrijker dan prestatiedrang", legt Van Aken uit. "We spelen het liefst met Dongense jongens in het eerste team en gaan niet ineens met geld smijten. Als we degraderen: jammer dan. Bij andere clubs in de buurt is de boel daar na het bereiken van een soortgelijk niveau financieel gezien helemaal ingestort en daardoor weten we hoe het hier níet moet."

  Lees het hele verhaal en nog veel meer in de amateurbijlage, die maandag 29 augustus in BN DeStem ligt.