Volledig scherm

Michel de Koning overleden

WOUWSE PLANTAGE - Michel de Koning is maandagavond overleden. De koning had een grote naam en was een kenner Voor het West-Brabantse dialect, het Gastels in het bijzonder.

Giel van Gastel was een van zijn pseudoniemen. Hij was dan ook als oorlogskind geboren in Oud Gastel, op Kuivezand, op 2 oktober 1943. De Koning werd leraar Nederlands, eerst aan het Sint-Odulphuslyceum in Tilburg en later, van 1974 tot 2004, aan het Norbertuscollege in Roosendaal.

Hij was getrouwd met Naantje Jacobs uit Wouwse Plantage, waarheen het echtpaar in 1974 verhuisde. Van zijn liefde voor de wielersport gaf hij op verschillende manieren blijk, ook door veel publicaties.

Ook de dialecten in West-Brabant konden op zijn warme belangstelling rekenenDe veelschrijver Michel de Koning was daarnaast als Giel van Gastel auteur van vier succesvolle boeken in het Gastels dialect en van diverse dialectdictees.

In 2009 werd hij voor zijn verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

  1. PvdA vraagt opheldering over toename gastreinen in West-Brabant

    PvdA vraagt opheldering over toename gastreinen in West-Brabant

    BERGEN OP ZOOM/DEN BOSCH De Statenfractie van de PvdA vraagt het dagelijks provinciebestuur opheldering over de toename van het aantal gastreinen in West-Brabant en Zeeland. De PvdA wil weten of het klopt dat het aantal treinen dat met gevaarlijke stoffen door deze regio rijdt, mogelijk op korte termijn oploopt tot 14.000 per jaar. De kans is groot dat daardoor de huidige risiconormen worden overschreden. Het gaat met name om lpg-treinen.