Gemma Engelen met de handtekeningen die zijn gezet onder de petitie voor een vrijliggend fietspad in de Leemstraat in Roosendaal.
Volledig scherm
Gemma Engelen met de handtekeningen die zijn gezet onder de petitie voor een vrijliggend fietspad in de Leemstraat in Roosendaal. © Frank Timmers

Leemstraat in Roosendaal in opstand tegen schrappen fietspad

gemma engelen leemstraat roosendaalROOSENDAAL - De oproep van de directie van Jan de Rijk transport komt uit het hart. Het grote bedrijf vraagt om een vrijliggend fietspad in de Leemstaat in Roosendaal. Voor de veiligheid van fietsers, maar ook voor de chauffeurs die er honderd keer per dag voorbijkomen en de 130 medewerkers van het bedrijf. Het is een van de 51 opmerkingen, vergezeld van een handtekening onder de petitie die is ingediend bij de gemeente Roosendaal.

Alle 51 bewoners en bedrijven van de straat pleiten voor een vrijliggend fietspad in twee richtingen die de drukke straat veiliger kan maken. De gemeente heeft voor andere maatregelen gekozen, zoals een rotonde, landbouwsluis, een verbreding van de Leemstraat en een verruiming van de bocht naar de Nelson Mandelaweg.

Deze kosten samen 1 miljoen euro. Eerst was er ook sprake van een vrijliggend fietspad. 'Het schrappen daarvan was een economische afweging', schrijft wijkvereniging 't Meulekwartier uit Zegge op de petitie. Die club van 68 gezinnen was onderdeel van de werkgroep van betrokken partijen, waar de gemeente het voorstel uitgebreid mee heeft besproken. In de petitie merken de bewoners en bedrijven uit de Leemstraat op dat zij hier als belangrijke partij niet bij zijn betrokken.

Vurig betoog
De handtekeningen en opmerkingen zijn verzameld door bewoonster Gemma Engelen die meemaakte dat schuin voor haar oprit iemand verongelukte. Zij hield eerder een vurig betoog voor de gemeenteraad om een andere keuze te maken. ,,Toen sprak ik namens de bewoners en bedrijven, alleen kon ik dat toen nog niet aantonen. Met deze petitie is het overduidelijk dat mijn zorg breed wordt gedeeld.''

Bij de opmerkingen op de petitie staat ook een oproep van een moeder met schoolgaande kinderen die dagelijks tussen het toenemende vrachtverkeer naar school gaan. Bij haar tocht door de Leemstraat hoorde Engelen verschillende verhalen die haar nóg ongeruster maakte. Zoals die van een groep oudere fietsers die ten val kwamen toen ze plots moesten remmen.

  1. Laboratoria en een proeffabriek: Cosun verhuist naar terrein Suikerfabriek in Dinteloord

    Laboratoria en een proeffabriek: Cosun verhuist naar terrein Suikerfabriek in Dinteloord

    DINTELOORD/STAMPERSGAT - De afspraak voor een eerste rondgang door het Cosun Food Technology Centre (CFTC) in wording is een paar keer uitgesteld. Deels omdat de bouw door door het faillissement van co-aannemer Imtech met ruim een jaar is vertraagd. Maar ook omdat directeur new business van Cosun, Gert de Raaff de nieuwbouw als het nieuwe visitekaartje van de agro-industriële coöperatie beschouwt. ,,Penvoerder Hurks is nu volop met de afwerking bezig, het eindresultaat komt in zicht. Weest welkom, maar vergeet ook de officiële opening in oktober niet'', wenkt hij met een joviaal gebaar de nieuwsgierige journalist en fotograaf.