Giel Janssen op een kruispunt van wegen in Halderberge. "Een huis had ik er niet, maar thuis voelde ik me wel." foto Chris van Klinken/Pix4Profs
Volledig scherm
Giel Janssen op een kruispunt van wegen in Halderberge. "Een huis had ik er niet, maar thuis voelde ik me wel." foto Chris van Klinken/Pix4Profs

Burgemeester Giel Janssen is dankbaar voor de Halderbergse reservetijd

OUDENBOSCH - Giel Janssen had graag tot z'n 70e door gewild, maar een verhuizing naar Halderberge zat er nooit in.

Het bordje 'te koop' blijft in de voortuin te Numansdorp staan. Want ook als Giel Janssen (65) volgende week in het gemeentehuis van Halderberge zijn ambtsketen aflegt, blijft de hang naar West-Brabant bestaan. Niet voor niets heeft hij commissaris van de koning Wim van de Donk al laten weten 'in te zijn' voor een waarnemerschap.

Uw burgemeestersloopbaan eindigt anders dan u zich tevoren had voorgesteld?
"De woningmarkt heb ik niet in de hand. Het was een slechte tijd en als ik zo in de omgeving kijk, staat Numansdorp niet bepaald bekend als een aantrekkelijke woongemeente. Mijn vrouw keek wekelijks op Funda, tegelijk trok ons eigen huis nauwelijks belangstelling. Dat pension aan de Bosschendijk was goed bedoeld, maar feitelijk een farce. In 29 minuten was ik thuis."

U moest zich wel iedere keer verantwoorden over dat pendelen. Dat lijkt me niet altijd fijn?
"De wet schrijft verhuisplicht nu eenmaal voor, daar heb ik me aan te houden. Ik ben de gemeenteraad dankbaar voor de vier jaar extra. Ze hadden me ook na een jaar al naar huis kunnen sturen. Dat ik het zelf nooit als belastend heb ervaren, telt niet."

U heeft uw ambities kenbaar gemaakt. Dus na woensdag niet achter de geraniums?
"Dat laatste sowieso niet. Mijn vrouw is Vlaamse, dus op de vensterbank staan sanseveria's. Na enige discussie thuis, stond ze erachter dat ik me als waarnemer beschikbaar hou. Voordeel is wel dat ik er niet voor hoef te verhuizen."

In BN DeStem van donderdag een uitgebreid interview met de scheidend burgervader.

  1. 100-100-100: 'Ik ben geschrokken van hoe weinig afval je overhoudt als je goed oplet'

    100-100-100: 'Ik ben geschrokken van hoe weinig afval je overhoudt als je goed oplet'

    BERGEN OP ZOOM - Leven zonder afval? Het kan. Maar begin bij de boodschappen. Dat zegt Emily-Jane Lowe, die met haar gezin in Baarn vrijwel geheel restafval-vrij leeft. ,,Pfoe, had ik die tips maar bij het begin van het project gehoord'', verzucht Adinda Stroop uit Bergen op Zoom. Zij was een van de deelnemers aan het Saver-project 100-100-100 en heeft 100 dagen lang geprobeerd zo weinig mogelijk restafval te produceren.
  2. Djuri den Tuinder stoomt St. Caecilia klaar voor uitwisselingsconcert

    Djuri den Tuinder stoomt St. Caecilia klaar voor uit­wis­se­lings­con­cert

    ZEGGE - Amper twee weken dirigent en nu al staat Djuri den Tuinder voor de uitdaging het opleidingsorkest en A-orkest van Harmonie en Tamboerskorps St. Caecilia klaar te stomen voor het Gemeentelijk Uitwisselingsconcert in gemeenschapshuis Nieuwenberg op 2 april. De 30 jarige Den Tuinder uit Zevenbergen heeft er echter alle vertrouwen in.. ,,Het is een leuk orkest met de gemoedelijke dorpssfeer van ons kent ons. Maar het is vooral een groep die bereid is serieus te werken.''