De afvalverbrander Suez/Sita. Op terrein linksboven is biomineralenfabriek gepland.
Volledig scherm
De afvalverbrander Suez/Sita. Op terrein linksboven is biomineralenfabriek gepland.

Biomineralen BV overweegt juridische stappen tegen gemeente Roosendaal

ROOSENDAAL - Biomineralen BV beraadt zich op juridische stappen tegen de gemeente Roosendaal vanwege de opdracht die de gemeenteraad donderdagavond aan wethouder Cees Lok gaf om de bouwvergunning voor de biomineralenfabriek te weigeren.

Een kort geding is daarbij voor directeur Lodewijk Burghout van Biomineralen BV een van de mogelijkheden. ,,Ik heb met stijgende verbazing zitten luisteren. Hier heeft de gemeenteraad serieuze stommiteiten begaan'', zegt Burghout. 

,,De raad was zelf akkoord met het bestemmingsplan, vroeg en kreeg onderzoeken van GGD en de MER-commissie waaruit steeds bleek dat de zaak in orde is. De eigen omgevingsdienst zegt dat de fabriek er kan komen. En dan moet er nóg een onderzoek komen waarbij het lijkt dat het bureau gericht op zoek moet gaan naar een reden om de vergunningsaanvraag af te wijzen'', zegt een boze Burghout die de opmerking van burgemeester Niederer goed begrijpt.

Die zei donderdagavond laat dat de Roosendaalse gemeenteraad een staatsrechtelijke noviteit had ingevoerd , maar daar niet trots op mag zijn. ,,Hij had het niet beter kunnen uitleggen.'' 

De meerderheid van de raad gaf opdracht om de bouwvergunning te weigeren en stemde tegelijkertijd in met een onderzoek naar de gelopen procedure voor het verlenen van die vergunning. Over zijn schade zegt de directeur dat de investering van de biomineralenfabriek enkele miljoenen euro groot is. 

,,Iedereen kan zich voorstellen dat de vertraging serieuze problemen met zich meebrengt.''

  1. Laboratoria en een proeffabriek: Cosun verhuist naar terrein Suikerfabriek in Dinteloord

    Laboratoria en een proeffabriek: Cosun verhuist naar terrein Suikerfabriek in Dinteloord

    DINTELOORD/STAMPERSGAT - De afspraak voor een eerste rondgang door het Cosun Food Technology Centre (CFTC) in wording is een paar keer uitgesteld. Deels omdat de bouw door door het faillissement van co-aannemer Imtech met ruim een jaar is vertraagd. Maar ook omdat directeur new business van Cosun, Gert de Raaff de nieuwbouw als het nieuwe visitekaartje van de agro-industriële coöperatie beschouwt. ,,Penvoerder Hurks is nu volop met de afwerking bezig, het eindresultaat komt in zicht. Weest welkom, maar vergeet ook de officiële opening in oktober niet'', wenkt hij met een joviaal gebaar de nieuwsgierige journalist en fotograaf.