Volledig scherm
© Thinkstock

Aantal tienermoeders daalt verder: hoeveel in jouw gemeente? (grafiek)

ETTEN-LEUR - Het aantal tienermoeders is in 2015 wederom gedaald: op 1 januari 2016 telde Nederland in totaal 2.214 moeders van 19 jaar of jonger, ofwel 4,5 op de duizend meisjes. In 2015 waren dit er nog 2.579 (5,3 per duizend meisjes), blijkt uit cijfers van het CBS.

Sinds 2003 is het aantal tienermoeders vrijwel onophoudelijk gedaald, blijkt uit de tellingen van het statistiekbureau. In dat jaar bereikte het aantal tienermoeders met circa 4,8 duizend het hoogste niveau sinds de eeuwwisseling.

Regionaal
In Steenbergen, Rucphen, Dongen en Etten-Leur het aantal jonge moeders juist sterk toegenomen. Het gaat weliswaar niet om grote aantallen, maar toch. Ook in Oosterhout en Moerdijk is er sprake van een toename. Daartegenover staat dat in de gemeente Halderberge een spectaculaire daling heeft plaatsgevonden. (van 9,7 naar 1,2 op de duizend meisjes)

Landelijke verschillen
Flevoland telt relatief de meeste tienermoeders. Op 1 januari 2016 hadden 8 op de duizend meisjes van 15 tot en met 19 jaar een kind. Ook in Zeeland (6,2 op de duizend meisjes) lag het relatieve aantal tienermoeders boven het landelijk gemiddelde. In Noord-Brabant (3,3 op de duizend meisjes) en Utrecht (3,2 op de duizend meisjes) zijn relatief het minste aantal tienermoeders.

Van de grootste gemeenten valt vooral Rotterdam op: op 1 januari vorig jaar telde de Havenstad per duizend meisjes zo'n 12 tienermoeders. Gekeken naar herkomst valt op dat onder meisjes van Antilliaanse en Arubaanse afkomst tienerzwangerschap aanzienlijk meer voorkomt dan in andere groepen.

Uit een eerder gepubliceerde analyse van het CBS blijkt dat het geboortecijfer onder tieners in Nederland tot de laagste ter wereld behoort.