article
1.6713649
AARDENBURG - Oud-militair Marc Dumesnil uit Aardenburg stuurt zijn medailles terug, als protest tegen het pensioengat bij defensiepersoneel. “We zijn voor ons gevoel in de steek gelaten.”
Zeeuws-Vlaamse militair stuurt medailles terug
AARDENBURG - Oud-militair Marc Dumesnil uit Aardenburg stuurt zijn medailles terug, als protest tegen het pensioengat bij defensiepersoneel. “We zijn voor ons gevoel in de steek gelaten.”
http://www.bndestem.nl/regio/zeeland/sluis/zeeuws-vlaamse-militair-stuurt-medailles-terug-1.6713649
2016-12-07T06:30:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6714181.1481052491!image/image-6714181.jpg
Aardenburg,Financiën,Overheid,Pensioen,defensie,medaille,Marc Dumesnil,pensioengat,Zeeuws-Vlaanderen,dnr
Zeeuws-Vlaanderen
Home / Regio / Zeeland / Sluis / Zeeuws-Vlaamse militair stuurt medailles terug

Zeeuws-Vlaamse militair stuurt medailles terug

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Oud-militair Marc Dumesnil uit Aardenburg stuurt zijn medailles terug, als protest tegen het pensioengat bij defensiepersoneel.
   Fotograaf
  AARDENBURG -  Oud-militair Marc Dumesnil uit Aardenburg stuurt zijn medailles terug, als protest tegen het pensioengat bij defensiepersoneel. “We zijn voor ons gevoel in de steek gelaten.”

  Waardeloze stukken blik. Meer dan dat betekenen de medailles van oud-militair Marc Dumesnil (60) uit Aardenburg niet meer voor hem. En dat terwijl hij de onderscheidingen kreeg voor verschillende uitzendingen naar het buitenland. “De minister van Defensie mag ze terug hebben”, zegt hij stellig.

  In de steek gelaten

  Dumesnil, en vele andere andere militairen met hem, voelen zich in de steek gelaten door minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Omdat de pensioenleeftijd is verhoogd van 65 naar 67 jaar, zit defensiepersoneel met een financieel ‘gat’ van twee jaar. En dat terwijl militairen gedwongen leeftijdsontslag krijgen en dus geen keus hebben. “Ik heb er 34 dienstjaren opzitten bij de Koninklijke Marine”, vertelt Dumesnil. Met vijftig jaar en drie maanden kreeg hij functioneel leeftijdsontslag, zoals dat heet. Hij begon zijn carrière bij Defensie als machinist derde klasse en werkte zich in de loop der jaren op tot chef technische dienst op een fregat. “Ik ben op verschillende missies geweest. Haïti, Zuid-Amerika, een paar maanden Curaçao, even thuis en dan weer op pad. Ook heb ik anderhalf jaar in Caraïbisch gebied gezeten”, blikt hij terug. Het varen vond hij fantastisch en hij deed het allemaal met liefde voor zijn vak. Daarom voelt het nu zo wrang. “Omdat ik een technische achtergrond heb, heb ik gelukkig nog werk kunnen vinden”, vertelt hij. Maar dat geldt niet voor veel van zijn kameraden, die financieel flink in de knel komen. “We zijn loyaal aan elkaar. Op een missie ben je ook op elkaar aangewezen.” 

  Petitie

  Onder leiding van Loek van den Heuvel slaat een hele groep militairen in Nederland de handen ineen. Gisteren boden oud-militairen ook een petitie aan Kamerleden aan waarin ze volledige compensatie vragen. Er werd gisteren een hogere compensatie toegezegd, maar de oud-militairen zijn nog niet tevreden. Morgen gaan militairen massaal naar Den Haag om hun stem te laten horen. Ook al verandert er iets, de medailles van Dumesnil gaan zonder spijt op de post. “Als er iets verandert, hebben we er zélf om moeten vragen.”