article
1.6430264
HEINKENSZAND - Er moet een extra ondergrondse stroomkabel door de Zak van Zuid Beveland en een ondergrondse kabel tussen Terneuzen en Westdorpe om de stroomvoorziening in Zeeuws-Vlaanderen veilig te stellen. De gemeente Borsele is daarover teleurgesteld.
Extra stroomdraden nodig voor Zeeuws-Vlaanderen
HEINKENSZAND - Er moet een extra ondergrondse stroomkabel door de Zak van Zuid Beveland en een ondergrondse kabel tussen Terneuzen en Westdorpe om de stroomvoorziening in Zeeuws-Vlaanderen veilig te stellen. De gemeente Borsele is daarover teleurgesteld.
http://www.bndestem.nl/regio/zeeland/extra-stroomdraden-nodig-voor-zeeuws-vlaanderen-1.6430264
2016-09-22T19:15:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.4317025.1397566895!image/image-4317025.jpg
Heinkenszand,Gemeenteraad,Borsele,Stroom,Ondergronds,Tennet,Zeeuws-Vlaanderen,hermes
Zeeland
Home / Regio / Zeeland / Extra stroomdraden nodig voor Zeeuws-Vlaanderen

Extra stroomdraden nodig voor Zeeuws-Vlaanderen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HEINKENSZAND - Er moet een extra ondergrondse stroomkabel door de Zak van Zuid Beveland en een ondergrondse kabel tussen Terneuzen en Westdorpe om de stroomvoorziening in Zeeuws-Vlaanderen veilig te stellen. De gemeente Borsele is daarover teleurgesteld.

  Wethouder Ad Schenk vindt dat Tennet met dit plan voorbij gaat aan de belangen en gevoelens van de inwoners van Borsele.

  Zeeuws-Vlaanderen krijgt de stroom vanuit Borssele via twee stroomkabels die onder de Westerschelde door lopen. Dat is voor de normale stroomvoorziening genoeg, maar er moet altijd nog een derde kabel zijn voor nood. Die derde kabel was er altijd. Er was een deal gesloten met Delta die twee kabels had liggen, maar beide kabels zijn sinds vorig jaar buiten gebruik. Het gevolg is dat er geen onderhoud meer gepleegd kan worden omdat de stroomlevering in Zeeuws-Vlaanderen dan niet gegarandeerd is. Mocht er iets mis gaan, dan zit het gebied gelijk lange tijd zonder stroom.

  Schenk snapt dat de stroomvoorziening in Zeeuws-Vlaanderen niet in gevaar mag komen. "Maar Ik vind dat je het integraal moet aanpakken. Er speelt nog al wat. Wind op zee, de nieuwe leiding 380 kv en het stopcontact Borssele (waar de stroom aan land komt, red.), dat loopt momenteel allemaal en dan komen ze nu ineens met nóg een trace. Dat is niet uit te leggen." Schenk wil daarom dat er wél integraal naar de plannen wordt gekeken. Dan kan Borsele er misschien nog voordeel mee hebben. Hij heeft een paar alternatieven voorgesteld en één daarvan is volgens Tennet redelijk kansrijk

  Het idee is om de huidige rij masten in de Zak van Zuid-Beveland (met stroomdraden richting Zeeuws-Vlaanderen) ondergronds aan te leggen naast de tunnelweg. Dan verdwijnen de masten uit het landschap. Bovendien moest er toch al een stukje van deze kabel onder de grond worden gelegd omdat deze kabels de nieuwe 380 kv gaan kruisen.

  Het idee is weliswaar kansrijk, maar Tennet stelt zich wel op het standpunt dat Borsele moet betalen en dat kan de gemeente niet.