article
1.610974
Voor 50 euro inschrijfgeld mochten jonge voetbaltalenten in Roosendaal gisteren op Hulsdonk hun kunsten aan een legertje scouts vertonen.
Voetbaltalenten, ze blijven maar komen
Voor 50 euro inschrijfgeld mochten jonge voetbaltalenten in Roosendaal gisteren op Hulsdonk hun kunsten aan een legertje scouts vertonen.
http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/voetbaltalenten-ze-blijven-maar-komen-1.610974
2011-05-05T10:53:39+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.610977.1347315512!image/image-610977.JPG
Roosendaal
Roosendaal
Home / Regio / Roosendaal / Voetbaltalenten, ze blijven maar komen

Voetbaltalenten, ze blijven maar komen

Foto's
5
  • Afbeelding
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De voetbaltalentenfabriek in Nederland blijft maar draaien, op volle toeren. Zoals hier in Roosendaal. 'Het is nog beter dan tien jaar geleden', zegt Frans Selbach, scout van NAC. foto's Peter van Trijen/het fotoburo
  • Afbeelding
  • Afbeelding
  • Afbeelding
  Voor 50 euro inschrijfgeld mochten jonge voetbaltalenten in Roosendaal gisteren op Hulsdonk hun kunsten aan een legertje scouts vertonen.

  Nee, deze Gradje Damen wordt geen zanger. Gradje word voetballer. Profvoetballer. Dat is zijn droom althans. En ook een beetje die van zijn vader, Grad. Die vader is een volle neef van naamgenoot Grad Damen, de zanger. En een zoon van Gerrie Damen die vooral eind jaren zeventig als linkermiddenvelder furore maakte in het eerste elftal van NAC. Een echte Bredanaar die de mouwen nog eens opstroopte en van wie bekend was dat hij ooit op een shovel naar de training kwam.  Deze jongste uitvoering van het geslacht Damen heeft zijn voorkeur voor het middenveld misschien wel van zijn opa meegekregen. Ofschoon Gradje (13) ook in de spits uit de voeten kan. En dat hij er alles aan doet, bewijst wel zijn aanwezigheid, gisteren op de talentendag van Aleco in Roosendaal.  Zijn vader: " Gradje is tactisch heel sterk, maar zijn loopvermogen is een beetje zijn zwakte. Hier is hij voor zichzelf, gescout hoeft hij niet meer te worden. Dat is hij al. Hij is al weer bezig aan zijn zesde seizoen bij NAC. Als de competitie erop zit, gaat hij gericht looptraining volgen, drie keer per week. Gradje heeft er alles voor over. Hij is zó fanatiek." Natuurlijk is Lionel Messi ook het idool van Gradje, net zoals de Argentijn dat is voor de meesten van de dik 80 talenten op deze voetbaldag. En net zoals Messi is ook Gradje Damen rustig en enigszins in zichzelf gekeerd.  Aldus zijn vader. Die het zelf niet veel verder heeft gebracht dan een amateurelftal. "Ik heb bij NAC enkel op de parkeerplaats gevoetbald." Dus heeft ook deze vader nu zijn hoop op zoonlief gevestigd. "Waar Gradje ook speelt, ik ben er altijd bij. Maar je zult me langs de lijn niet horen schelden. Ik ben fanatiek, maar in mezelf." Net als Gradje.  Upload uw eigen foto's en bekijk foto's van anderen op: bndestem.nl/scoutingsdag\

  Het talent: Max Slings (12)

  "Ik zat eerst bij Dinteloord, want daar woon ik ook. Maar omdat ik beter wilde worden ben ik naar vv Roosendaal gegaan. Daar speel ik in de D1 tegen teams als PSV en Willem II. Heel soms droom ik van mezelf als voetballer in een groot stadion, met juichende mensen. Ik ben altijd met voetballen bezig. Achter de computer zit ik niet veel. Ik ben meestal buiten, daar voetbal ik op de ijsbaan, of op het schoolplein, of thuis achter. We hebben een grasveldje. Ik probeer profvoetballer te worden want ik vind van mezelf dat ik best goed ben.

  Mijn sterkste punten zijn het maken van acties, passes, steekpasses, ik heb best een goeie trap. Veel goals scoor ik als rechtsvoor niet, maar ik heb wel veel assists. Overal heb ik al aan talentendagen meegedaan. Ik kon naar Feyenoord toe. Maar vier keer in de week heen en weer naar Rotterdam, vanuit Dinteloord, dat zagen we nu nog niet zo zitten. Bij andere clubs kwam ik niet door. Vanwege m'n fysiek. Ik was nog niet sterk genoeg."

  De moeder: Jolanda de Ruiter

  "Thymo is 10. Hij wil profvoetballer worden. Daar stem je dan mee in als ouder. Omdat er bij ons op Stavenisse weinig mogelijkheden zijn, is hij naar St. Annaland, bij WHS gegaan. Ook zit hij op de voetbalacademie van Aleco, al twee jaar rijden we elke zondag naar Roosendaal. Gisteren waren we voor een talentendag bij de Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland, en vandaag zijn we hier. Hier kost het 50 euro, bij JVOZ was dat 75. Je moet er wat voor over hebben. Thymo slaapt bijna met z'n voetbal. En als hij achter de computer zit, dan speurt hij enkel nieuws en voetbalsites af, of kijkt hij op YouTube naar filmpjes over voetbaltrucjes.

  Tuurlijk ben ik trots. Je probeert hem zo ver mogelijk te krijgen. Een beetje geluk moet je hebben, dat hij gescout wordt. Hij heeft bij de KNVB al een kruisje achter zijn naam staan. We zoeken het op, want op Tholen zie je amper scouts. Dat is een uithoek. Het eind van de wereld. Messi is zijn idool en ook Wijnaldum, van Feyenoord."

  De scout: Frans Selbach (NAC)

  "Ik scout jonge spelers, van de E tot en met de A-junioren. Door de hele jeugd van NAC lopen er zeker twintig rond die ik gescout heb. Onder hen bijvoorbeeld Alex Schalk, hij is tweedejaars A en viel zondag tegen Heracles in bij het eerste. Maar ook Gudelj heb ik meegescout. Naarmate spelertjes ouder worden, wordt het lastiger om de krenten uit de pap te halen. Ze zijn dan vaak al doorgescout en zitten al bij een betaald voetbal organisatie. Dan kun je ze zo maar niet weghalen of er zo maar over beschikken.

  Want dan moet er voor elk opleidingsjaar vanaf de D-junioren 12.000 euro betaald worden. Ik scout nu tien jaar en heb eerder de indruk dat de kwaliteit van de jeugdspelers in Nederland toe- dan afneemt. Als ik de E'tjes van nu vergelijk met toen... Ik heb er hier al een aantal rond zien lopen, waar ik een kruisje achter heb gezet hoor. Zo'n Gradje Damen bijvoorbeeld, van NAC. Maar die had ik al gescout toen hij nog bij de kabouters speelde."

  De organisator: Mounir El Fahmi

  "Deze eerste voetbaltalentendag Aleco is een succes. We hadden op 60 kinderen gerekend, het zijn er dik 80. Aleco is een commercieel bedrijf, dat aan talentontwikkeling doet in allerlei takken van sport: rugby, zwemmen, wielrennen, atletiek, noem maar op. En nu ook voetbal. Sinds een paar jaar zitten we op Vierhoeven in Roosendaal. Het aantal leden van onze voetbalacademie wisselt natuurlijk, maar zit toch steeds tussen de 100 en 200. De meest getalenteerde leden worden ondersteund door het talentenfonds.

  Zij betalen dan een vrijwillige bijdrage. De laatste tijd trekken we ook veel talentjes uit België, Essen, Kalmthout, en een club als vv Minderhout bijvoorbeeld. Deze scoutingsdag is niet alleen voor onze leden, maar gebeurt onder vrije inschrijving. Daarom hebben we hier zelf ook een scout rondlopen. Daarnaast zijn er scouts van niet de minste verenigingen: van RBC en NAC natuurlijk, maar ook van Anderlecht, Antwerp, PSV en ook de KNVB."