article
1.6537656
ESSEN - HOEK (B) - Indringende film over veelgeprezen, hoogbejaarde uitbaatster van volkscafé Bostella in Essen-Hoek. Terwijl het één na andere wielerclubje zondagochtend even binnen wipt, nipt Jan van Merode aan de toog nog eens van zijn kop koffie.
Ook de 'Ollanders dragen Julia op handen in Bostella
ESSEN - HOEK (B) - Indringende film over veelgeprezen, hoogbejaarde uitbaatster van volkscafé Bostella in Essen-Hoek. Terwijl het één na andere wielerclubje zondagochtend even binnen wipt, nipt Jan van Merode aan de toog nog eens van zijn kop koffie.
http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/ook-de-ollanders-dragen-julia-op-handen-in-bostella-1.6537656
2016-10-16T21:25:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6537657.1476653255!image/image-6537657.JPG
Breda,Cultuur, kunst en recreatie,costella,film,documentaire,hermes
Roosendaal
Home / Regio / Roosendaal / Ook de 'Ollanders dragen Julia op handen in Bostella

Ook de 'Ollanders dragen Julia op handen in Bostella

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Julia krijgt na de première knuffels van vrienden en bekenden. foto peter van trijen/pix4profs
  ESSEN - HOEK (B) - Indringende film over veelgeprezen, hoogbejaarde uitbaatster van volkscafé Bostella in Essen-Hoek. Terwijl het één na andere wielerclubje zondagochtend even binnen wipt, nipt Jan van Merode aan de toog nog eens van zijn kop koffie.

  Net als zoveel andere 'Ollanders is de 71-jarige inwoner van Halsteren al jaren vaste klant bij café Bostella. Het volkscafé, net over de grens in Essen-Hoek. Waar nog altijd geborduurde kleedjes de tafeltjes sieren en je voor een biertje 1,60 euro afrekent.

  Voor Jan, die iedere zondagochtend een half uur in zijn auto zit op weg naar zijn stamkroeg, is er geen ander café denkbaar dan 'zijn' Bostella. En hij is niet de enige. Ruim de helft van de klandizie van het druk bezochte café komt van over de grens.

  ,,Het geheim van het café? Jan maakt met zijn vingers het bekende geldgebaar. "Daar letten wij Hollanders op hè, en trouwens ook de Belgen. Eén euro zestig voor een pilske. Waar vind je dat nog?"

  Uitbaatster
  Maar met die verklaring alleen doe je het café tekort, weet Jan, maar ook alle andere vaste bezoekers van het café. Want Bostella, dat is Julia van den Bergh, de net 86 geworden uitbaatster van het café die nog maar eens naar de koelkast schuifelt voor een 'plat waterke'.

  "Zij laat iedereen zich hier welkom voelen. Ook als je als vreemde hier binnenkomt. En hier kan ook alles", weet Jan terwijl zijn blik op het biljart valt waar vandaag noten in plastic zakjes te koop worden aangeboden. "Als je wat wilt verkopen, leg het er maar neer. En hier is altijd volk, dus het wordt wel verkocht."

  Filmcineast
  Roosendaler en filmcineast Paul van der Stap en zijn partner Elise Veini werden een paar geleden gegrepen door de sfeer in het gedateerde maar o zo nostalgische café dat in de winter nog warm wordt gestookt door de houtkachel die midden in de kroeg in staat.

  Er werd gefilmd en uitgebreid gesproken met de hoogbejaarde maar nog altijd springlevende Julia. Haar kinderen die veelvuldig bijspringen en natuurlijk de klanten over het unieke karakter van één van de weinige nog bestaande volkscafés, waar de biljart- en visclub hun eigen tafeltje hebben. En veel klanten zelf bijhouden wat ze hebben gedronken. 

  Lees maandag veel meer in BN DeStem