article
1.6632659
ROOSENDAAL - De ruim vijftig Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ), die stervenden begeleiden, stuiten soms op 'schrijnende situaties'. Maar er is ook vooruitgang geboekt.
'Niemand mag eenzaam sterven'
ROOSENDAAL - De ruim vijftig Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ), die stervenden begeleiden, stuiten soms op 'schrijnende situaties'. Maar er is ook vooruitgang geboekt.
http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/niemand-mag-eenzaam-sterven-1.6632659
2016-11-11T06:46:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6632660.1478810918!image/image-6632660.jpg
Roosendaal,Lokaal Thema BS,Huishouding en verzorging,begeleiden,sterven,vrijwilligers,sterfproces,hermes
Roosendaal
Home / Regio / Roosendaal / 'Niemand mag eenzaam sterven'

'Niemand mag eenzaam sterven'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De vrijwilligers van VPTZ staan mensen bij in hun laatste levensfase. De personen op de foto hebben overigens niets met deze stichting te maken. foto thinkstock
  ROOSENDAAL - De ruim vijftig Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ), die stervenden begeleiden, stuiten soms op 'schrijnende situaties'. Maar er is ook vooruitgang geboekt.

  De hulpaanvragen zijn soms ronduit schrijnend: ernstig zieke mensen die thuis hun laatste levensfase ingaan zonder dierbaren aan hun bed. Simpelweg omdat die er niet zijn of te ver weg wonen. Of er zijn wél mantelzorgers in huis die hun stinkende best doen, maar overbelast raken. Of gewoon niet meer weten hoe ze moeten helpen of reageren.

  In die situaties kan de regionale stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) een reddingsboei werpen. Tientallen geschoolde vrijwilligers in West- Brabant en Tholen zijn inmiddels al dertig jaar inzetbaar om terminaal zieken bij te staan. "Niet om te verplegen of medicijnen toe te dienen, maar door er letterlijk te zijn. Als luisterend oor, als klankbord. Vrijwilligers sluiten aan bij wat patiënt en familie belangrijk vinden. Niemand mag in eenzaamheid sterven", vertelt regiocoördinator Ellen van der Weijde.

  Zonder klok

  Het zijn vaak eenvoudige dingen: praten, voorlezen, een kussen opschudden. Ondersteuning bieden zonder op de klok te kijken. Het is geen kantoorbaan van 9 tot 5. "De VPTZ komt in beeld als mensen hun laatste levensfase ingaan. Waken aan het bed hoort daar ook bij. Soms zijn we twee dagen bij een patiënt, in andere gevallen driekwart jaar", aldus vice-voorzitter Marijke de Kraker, die zelf jaren als internist werkte.

  Met een voorstelling door Dansgroep In10ce in een zaal van het Roosendaalse Bravis ziekenhuis staat VPTZ vandaag stil bij het dertigjarig bestaan. De voorstelling is geproduceerd door Myriam Verwiel, die als geestelijk verzorgster bij zorginstelling Groenhuysen en het hospice werkte. "Een prachtige voorstelling, die een beeld schetst van de spagaat waarin zorgverleners zitten: aan de ene kant alles willen doen voor een patiënt, aan de andere kant de altijd aanwezige regeldruk", weten Van der Weijde en De Kraker.

  VPTZ (met teams in Tholen, Roosendaal, Bergen op Zoom en Etten-Leur) prijst zich gelukkig dat het aantal vrijwilligers in de lift zit. Op dit moment zijn er 53, waarvan de overgrote meerderheid vrouw is. "Het zijn toch vooral vrouwen die zich geroepen voelen om dit werk te doen", zegt De Kraker.

  In dertig jaar tijd zijn absoluut 'stappen voorwaarts gezet', vinden de dames van VPTZ. Gelukkig wordt de dood niet meer doodgezwegen, waardoor het voor patiënten nu makkelijker is om duidelijk te maken wat zij nog wel of juist niet meer willen en hoe ze afscheid willen nemen.

  Samenwerking

  Van der Weijde is ook blij dat de samenwerking tussen VPTZ, thuiszorg en zorginstellingen zoals Groenhuysen in de loop der jaren is versterkt. Tegenwoordig komen de vrijwilligers van VPTZ niet alleen meer bij mensen thuis, maar kan er ook bijstand worden gegeven bij ouderen of zieken die opgenomen zijn in woonzorgcentra. Volgens De Kraker heeft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zelfs subsidie in het vooruitzicht gesteld om het waken door vrijwilligers in zorginstellingen te stimuleren.

  Komt bij dat ook de huisartsen en wijkverpleegkundigen de krachten bundelen op het gebied van de palliatieve thuiszorg. In West-Brabant zijn inmiddels zeven van dat soort samenwerkingsgroepen in oprichting waarbij ook de VPTZ weer aansluit.

  Of het niet heel zwaar en belastend is om als vrijwilliger continu bij mensen te zijn die niet lang meer te leven hebben?

  "Onze mensen ervaren dat toch anders. Het voelt juist goed om écht iets te kunnen betekenen. Dat verrijkt ook je eigen leven."

  VPTZ is zeven dagen per week, 24 uur bereikbaar: 06-51498069,

  Meer info: vptz-westbrabanttholen.nl