article
1.6628822
ROOSENDAAL De Roosendaalse Marion van den Broek begint in haar woning met dagbesteding voor ouderen die zich alleen of eenzaam voelen. Ze vindt het 'zó erg wat er allemaal met ouderen gebeurt' dat ze besloot er zelf voor te willen zorgen.
Niemand alleen in Tweede Kamer in Roosendaal
ROOSENDAAL De Roosendaalse Marion van den Broek begint in haar woning met dagbesteding voor ouderen die zich alleen of eenzaam voelen. Ze vindt het 'zó erg wat er allemaal met ouderen gebeurt' dat ze besloot er zelf voor te willen zorgen.
http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/niemand-alleen-in-tweede-kamer-in-roosendaal-1.6628822
2016-11-10T08:03:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6628823.1478729202!image/image-6628823.JPG
Roosendaal,Lokaal Thema BS,ouderen,dagbesteding,hermes
Roosendaal
Home / Regio / Roosendaal / Niemand alleen in Tweede Kamer in Roosendaal

Niemand alleen in Tweede Kamer in Roosendaal

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Marion van den Broek stelt haar serre, keuken, tuin en aangepaste schuur beschikbaar voor ouderenopvang. Peter van Trijen/Pix4Profs
  ROOSENDAAL De Roosendaalse Marion van den Broek begint in haar woning met dagbesteding voor ouderen die zich alleen of eenzaam voelen. Ze vindt het 'zó erg wat er allemaal met ouderen gebeurt' dat ze besloot er zelf voor te willen zorgen.

  Op zeer kleine schaal, in haar eigen huis aan de Gastelseweg in Roosendaal. Dat is groot genoeg om elke dag enkele ouderen ruimte voor ontmoeting te bieden, zeker nu alle vijf de kinderen de deur uit zijn. De ouderen kunnen er koken, bakken, puzzelen, praten, samen gaan wandelen of wat er maar aan gezellige zaken te bedenken valt.

  Mantelzorger

  Marion van den Broek (57) kwam op het idee om van haar woning een Tweede Kamer voor ouderen te maken toen ze mantelzorger werd voor haar gehandicapte zus. "Zij heeft een verstandelijke beperking en woont in mijn geboorteplaats Wijchen, samen met haar man. Ze ontwikkelde een stressstoornis doordat ze op haar werk jarenlang gepest werd, sindsdien halen we haar om de zoveel tijd een paar dagen naar hier. Daar kikkert ze enorm van op."

  Het zorgen geeft Marion en haar man veel voldoening, zegt ze. "Ik zie het als een zinvolle levensinvulling. Eerder werkte ik als uitvaartbegeleider, ik vond het altijd fijn om mensen veel aandacht te geven, echt naar hun verhalen te luisteren. Ouderen praten graag over vroeger, maar er heeft bijna niemand meer tijd om te luisteren. Ik wil mijn tijd graag aan ze besteden."

  Animo
  Bij voldoende animo opent De Tweede Kamer in januari. Marion heeft folders laten maken waarmee ze de boer op gaat. "Ik benader huisartsen, GGD, apotheken, kruisvereniging, maar ik ken persoonlijk ook veel mensen die misschien belangstelling hebben. Als ze geen vervoer hebben, is dat geen probleem. We gaan ze ophalen en brengen ze weer thuis. Wie de eerste keer liever niet alleen komt, kan een zoon, dochter of iemand anders meebrengen. Ik weet dat het soms moeilijk is een vaste stek los te laten om aan iets nieuws te beginnen."

  De Tweede Kamer is vier dagen per week open voor maximaal vier mensen per dag. De keus voor die kleinschaligheid heeft ze bewust gemaakt. "Er zijn ouderen die zich verloren voelen in grote groepen, omdat de aandacht verdeeld moet worden. Ik wil per se niet groter groeien. Ik hoef niet van dit project te leven. Als het kostendekkend is, is het goed."

  Wie interesse heeft voor De Tweede Kamer kan terecht met een CIZ-indicatie of een persoonsgebonden budget voor dagbesteding. Wie geen indicatie heeft, betaalt een vergoeding.

  Gemeente
  De gemeente Roosendaal is enthousiast over het plan van Marion. Het is mogelijk dat het in aanmerking komt voor een bijdrage uit het investeringsfonds Sociaal Domein, zegt voorlichter Erik Jacobs. "Wij zijn in ieder geval zeer geïnteresseerd."

  Zorginstelling Groenhuysen ziet de Tweede Kamer als welkome aanvulling op de mogelijkheden. Janneke van den Eerenbeemt, directeur dagbestedingen: "Het is altijd goed als mensen kunnen kiezen uit een divers aanbod. Ik merk dat er behoefte is aan ontmoeting, klein- of grootschalig. Kwaliteit kan een punt van zorg zijn, want dagbesteding voor mensen met een ziektebeeld is meer dan alleen iets gezelligs doen."

  Bij de Tweede Kamer gaat het niet om mensen met een zorgbehoefte of ziekte als dementie. De Tweede Kamer wil een huiskamer zijn voor mensen die zich alleen of eenzaam voelen. "Maar er is genoeg ruimte om met een rolstoel of rollator te kunnen bewegen."

  Meer info: info.detweedekamer@gmail.com of 06-20633074