Home / Regio / Roosendaal / Kook.: Een betaalbare ontdekkingsreis

Kook.: Een betaalbare ontdekkingsreis

Foto's
2
  • Afbeelding
    Beschrijving
    Eigenaresse Long Feng Tang en haar broer Long Quan. foto Edmund Messerschmidt/het fotoburo
  • Afbeelding
    Beschrijving
    Op het kookeiland in Kook. worden à la minute gerechten uit alle windstreken klaargemaakt. Wie nog meer lust, komt gewoon nog eens langs. foto Peter van Trijen/het fotoburo
Grote trek, maar geen idee waarin? Frans, Chinees, Italiaans, Japans of toch hutspot? Dan kan Kook. wel eens de oplossing zijn. Voor drie tientjes mag de klant drie uur lang onbeperkt opscheppen. De keuze is groot. De drukte ook.

Zaterdagavond zeven uur: een rij van zeker zestig mensen staat te trappelen voor de kassa. De vijfhonderd zitplaatsen van het mega-zelfbedieningsrestaurant in retailpark GoStores zijn vanavond allemaal bezet. Het concept van Kook. (of Kookpunt) is niet nieuw, ook in Roosendaal niet want daar zit al enkele jaren een soortgelijke zaak. In Amerika heet de succesformule All you can eat buffet of Smörgasbord, wat van oorsprong weer een Zweeds feestbuffet is. De klant eet in een afgesproken tijdsbestek zo veel hij wil.



Borden wassen kan niet, want iedereen betaalt vóóraf en niet na de maaltijd, vandaar de file.



Bij Kook. kost dit doordeweeks 24,95 euro voor twee uur (kinderen 12,50) en 29,95 euro voor drie uur (kinderen 14,50). In het weekeinde, wanneer er meer luxe gerechten zijn, is het 3 euro meer. Frisdrank is gratis en voor een muntje van 1,25 euro zijn glazen pils, flessen bier en glazen huiswijn te koop, naast flessen rode en witte wijn en champagne van goede kwaliteit.



Wie verlangt naar een intiem etentje bij kaarslicht en klassieke muziek en niet op zijn horloge wil hoeven te kijken, kan beter aan dit adres voorbij rijden. De locatie alleen al - een winderig, modern retailpark met grote parkeerplaats naast de Kentucky Fried Chicken - is geen toonbeeld van romantiek. Wel goed bereikbaar en handig om de auto neer te zetten. Heel efficiënt dus, en daarmee is de toon gezet.



In het midden van het restaurant staat een groot kookeiland waar koks vlees en vis op hete bakplaten schroeien. Ze maken ook pizza's, roerbakken groente en frituren kibbeling. Het is een vrolijk team dat voor elke klant een praatje gereed heeft en etnisch opmerkelijk veelzijdig is samengesteld. Dat multiculti-likje is wat eigenaresse Long Feng Tang en haar broer Long Quan voor ogen hadden toen ze hun zaak een half jaar geleden openden: "Met een wereldkeuken moet je ook mensen uit de hele wereld hebben", lachen ze.



De klant krijgt een tafel toegewezen en kan naar hartenlust op en neer open naar het buffet. Veel voorgerechtjes staan gereed op borden; mini-cocktails met Hollandse garnalen, rundercarpaccio, diverse soepen, graved laks, gerookte zalm en paling, gevulde eieren, stokbrood met tapenade, ter plekke bereide sushi's, het gaat maar door.



Personeel ruimt tussen de gangen door de tafels op en vult het buffet aan.



Op drukke momenten ontstaan wel eens files bij het kookeiland, waar koks speklapjes, fazantkarbonades, kipfilets, zalmfilets, slibtongen, haairugjes, kogelbiefstukken en grote garnalen bakken. Het oponthoud duurt vanavond hooguit een of twee minuten, maar het vormt toch de achilleshiel van deze logistieke operatie. Wie zijn eettijd maximaal wil benutten, houdt de kaken nou eenmaal niet graag stil.



De grote eetzaal is opgedeeld in onder meer een klassiek restaurant, een loungehoek en een gezinsdeel met speeltjes voor kinderen. Dit breekt de grote ruimte, maar omdat voortdurend tientallen gasten op en neer wandelen naar het buffet ontstaat toch een kantine-achtige sfeer. Kinderen hebben het hierin prima naar hun zin, want ze hoeven niet de hele avond stil te zitten, zoals in gewone restaurants, en mogen zelf hun bord vol scheppen, wat altijd spannend is.



De mensen op de eerste verdieping zijn in het nadeel: voor elke gang tippelen ze eerst twee trappen omlaag en daarna - met een vol bord - weer twee trappen op. Na de vierde gang zitten we hijgend aan tafel. Niet bepaald relaxed, maar je blijft er fit bij, zullen we maar zeggen.



De organisatie loopt vanavond gesmeerd, de bediening is vriendelijk en uit alle windstreken lachen culinaire klassiekers de gasten toe: dikke Hollandse patatten, oosterse babi pangang, een decadente chocoladefontein, Franse crème brûlée, Amerikaanse spareribs en klassieke, gepocheerde zalm. De klant vraagt het, Kook. heeft het. Slim en snel bereid, zonder franje. Alles smaakt maar het zijn geen gastronomische hoogstandjes, wat mede komt door het gebruik van betaalbare ingrediënten. Zo krijgt de klant die coquilles bestelt, geen grote, dure Sint Jakobsschelpen - wat hij misschien wel verwacht - maar een kleine, vlakker smakende variant.



De verwende gastronoom zal niet snel kiezen voor deze massaformule. Hij stelt hogere eisen aan producten, bereiding en sfeer en betaalt daar ook voor. Maar voor een breed publiek is Kook. een prima startpunt voor een betaalbare ontdekkingsreis langs internationale keukens.



Geef uw mening over dit restaurant op www.bndestem.nl/eten



Daar staan meer eetrecensies

Top 5 BN DeStem op Blendle

Colofon

Heeft u vragen of tips voor onze deelredacties? Stuur dan een mail naar een van regioredacties.