article
1.6603263
ROOSENDAAL - De soldaat van Roosendaal heeft een boek gemaakt, zelf gemaakt. Roosendaler Frank Roks voelt zich een soldaat, niet een kapitein of luitenant, zelfs geen korporaal. Hij is de soldaat, de laagste in rang.
Frank Roks soldaat van Roosendaal, exponent van het gewone volk
ROOSENDAAL - De soldaat van Roosendaal heeft een boek gemaakt, zelf gemaakt. Roosendaler Frank Roks voelt zich een soldaat, niet een kapitein of luitenant, zelfs geen korporaal. Hij is de soldaat, de laagste in rang.
http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/frank-roks-soldaat-van-roosendaal-exponent-van-het-gewone-volk-1.6603263
2016-11-02T22:05:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6603604.1483972768!image/image-6603604.jpg
Roosendaal,Lokaal Thema BS,Cultuur, kunst en recreatie,frank roks,kunstenaar,hermes
Roosendaal
Home / Regio / Roosendaal / Frank Roks soldaat van Roosendaal, exponent van het gewone volk

Frank Roks soldaat van Roosendaal, exponent van het gewone volk

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Archieffoto
   Fotograaf
  ROOSENDAAL - De soldaat van Roosendaal heeft een boek gemaakt, zelf gemaakt. Roosendaler Frank Roks voelt zich een soldaat, niet een kapitein of luitenant, zelfs geen korporaal. Hij is de soldaat, de laagste in rang.

  "Heel mijn leven voer ik strijd tegen mensen die mij klein proberen te houden. De gevestigde orde van kunstenaars en critici die mijn werk maar simpel vinden. Weet je, ik ben er zeker van dat in Roosendaal van niemand meer werk bij mensen thuis aan de muur hangt dan van mij."

  Nu heeft Frank Roks dan zijn boek en een expositie van zestien doeken, die vrijdag om 19.30 uur in de Rabobankgalerie van De Kring wordt geopend. Om 19.57 uur stipt is de presentatie van het boek. Dit tijdstip komt niet uit de lucht vallen, want 1957 is zijn geboortejaar en het boek bevat 19 gedichten en 57 columns.

  De titel is 'Van de stad, dus van iedereen' en die is op het lijf geschreven van de artiest Frank Roks. "Ik ben een exponent van het gewone volk. Van een arbeidersgezin op de Bredaseweg. Werkte tot mijn twintigste als steigerbouwer, daarna ging ik pas studeren voor maatschappelijk werker. Altijd had ik het gevoel dat mensen zaten te wachten tot ik op mijn bek ging. En nu maak ik al een tijdje kunst. Toegankelijke kunst die gewone mensen mooi vinden. Alles maak ik, ook in opdracht want we moeten er van eten. Natuurlijk kan ik ook moeilijke dingen maken. Ik maak alles. Ik kan verf op doeken kwakken als geen ander, maar ik maak liever dingen zo mooi mogelijk."

  Zoals de zestien doeken die allemaal een Roosendaals object als uitgangspunt hebben. Behalve de drie waarin meesterwerken van Rembrandt, Van Gogh en Vermeer een hedendaagse vertaling kregen. Over de Roosendaalse onderwerpen is Roks al even duidelijk:

  "Ik ben hier geboren, getogen en zal er sterven ook. Altijd keer ik terug in Roosendaal. Als inspiratiebron is de stad beperkt. We zitten tussen twee prachtige steden met anderhalve kerktoren en een zendmast. Dat vraagt om veel creativiteit."