article
1.6646184
RUCPHEN De diefstal van 'een flinke partij' merkkleding uit een vrachtwagen op parkeerplaats Mastpolder langs de A58 bij Rucphen, is vermoedelijk het werk van professionele dieven. Dat zegt de politie op basis van de omstandigheden en onderzoeken naar eerdere, soortgelijke misdrijven in Nederland.
Diefstal uit truck langs A58 lijkt werk professionals
RUCPHEN De diefstal van 'een flinke partij' merkkleding uit een vrachtwagen op parkeerplaats Mastpolder langs de A58 bij Rucphen, is vermoedelijk het werk van professionele dieven. Dat zegt de politie op basis van de omstandigheden en onderzoeken naar eerdere, soortgelijke misdrijven in Nederland.
http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/diefstal-uit-truck-langs-a58-lijkt-werk-professionals-1.6646184
2016-11-15T09:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6641985.1479099801!image/image-6641985.JPG
Rucphen,Lokaal Thema BS,overval,vrachtwagen,kleding,hermes
Roosendaal
Home / Regio / Roosendaal / Diefstal uit truck langs A58 lijkt werk professionals

Diefstal uit truck langs A58 lijkt werk professionals

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Overval op een vrachtwagen langs de A58 bij Rucphen
   Titel
   Overval op een vrachtwagen langs de A58 bij Rucphen
   Beschrijving
   Overval op een vrachtwagen langs de A58 bij Rucphen, foto: Alexander Vingerhoeds
  RUCPHEN De diefstal van 'een flinke partij' merkkleding uit een vrachtwagen op parkeerplaats Mastpolder langs de A58 bij Rucphen, is vermoedelijk het werk van professionele dieven. Dat zegt de politie op basis van de omstandigheden en onderzoeken naar eerdere, soortgelijke misdrijven in Nederland. 

  "Dit soort ladingdiefstallen valt onder de noemer mobiel banditisme. Daders zijn vaak professionele, goed voorbereide criminelen", zegt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage.

  Merkkleding
  Bij het misdrijf in de nacht van zondag op maandag langs de A58 werd de wakker geworden Poolse chauffeur bedreigd met een mes. De geschrokken man zag hoe de (drie) daders wegreden in een personenwagen en een bestelwagen, die vermoedelijk werd gebruikt om de gestolen merkkleding te vervoeren.

  Het lijkt erop dat de daders goed voorbereid waren. De parkeerplaats Mastpolder stond af gelopen weekeinde vol met buitenlandse truckers die daar zoals gebruikelijk bivakkeerden. De Poolse chauffeur stond er al vanaf vrijdag. De daders wisten kennelijk precies dat in zijn vrachtwagen een dure buit te halen viel.

  "Dit ziet er niet uit als een gelegenheidsdiefstal. Anders kom je ook niet met een bestelwagen", redeneert politiewoordvoerder Uytdehage.

  Cijfers
  Uit cijfers van de landelijke eenheid van de politie blijkt dat de 'mobiele bandieten' niet alleen Oost-Europese bendes zijn, zoals lang werd gedacht, maar ook Nederlandse. Het aantal ladingdiefstallen is vorig jaar landelijk afgenomen met 20 procent, van 381 (in 2014) naar 303, vermoedelijk door samenwerking tussen vervoerders, politie en Openbaar Ministerie.

  De meeste diefstallen hebben plaats op onbeveiligde parkeerplaatsen langs snelwegen, zoals die bij het BP-station in de gemeente Rucphen.

  Truckers
  Dat buitenlandse truckers die 's nachts en in het weekeinde bivakkeren op parkeerplaatsen en industrieterreinen, houdt steeds meer gemeentebesturen in West-Brabant de laatste tijd bezig.

  De truckers zouden voor overlast zorgen doordat ze voedselresten en andere rommel achterlaten en hun behoefte in de bosjes doen. Ook zou hun aanwezigheid criminaliteit aantrekken en zijn er onderling soms spanningen.

  De gemeente Rucphen zegt desgevraagd dat ze 'geen specifiek beleid heeft voor de veiligheid van parkeerterreinen langs snelwegen': "Dit is ook de eerste keer dat een dergelijk incident hier voorkomt."

  De problematiek is volgens de gemeente Rucphen 'een aangelegenheid die landelijk aandacht heeft of moet krijgen'. "Het gaat daarbij niet alleen om veiligheid, maar ook om faciliteiten en hygiëne."