article
1.6676813
ROOSENDAAL - Brengen social media de burger dichter bij politiek? Eén van de vragen voor debat in Parrotia op dinsdagavond 29 november in Roosendaal.
Debat over social media dinsdag in Roosendaal: Is er nog een wereld denkbaar zonder social media?
ROOSENDAAL - Brengen social media de burger dichter bij politiek? Eén van de vragen voor debat in Parrotia op dinsdagavond 29 november in Roosendaal.
http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/debat-over-social-media-dinsdag-in-roosendaal-is-er-nog-een-wereld-denkbaar-zonder-social-media-1.6676813
2016-11-25T09:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6678254.1480066288!image/image-6678254.jpg
Roosendaal,Google,Facebook,Internet,Parrotia,democratie,Social media,hermes
Roosendaal
Home / Regio / Roosendaal / Debat over social media dinsdag in Roosendaal: Is er nog een wereld denkbaar zonder social media?

Debat over social media dinsdag in Roosendaal: Is er nog een wereld denkbaar zonder social media?

Foto's
3
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Debat: De invloed van social media op democratie Dinsdagavond 29 november
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Debat: De invloed van social media op democratie Dinsdagavond 29 november
  • Afbeelding
  ROOSENDAAL - Brengen social media de burger dichter bij politiek? Eén van de vragen voor debat in  Parrotia op dinsdagavond 29 november in Roosendaal.

  Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat. Is er nog een wereld denkbaar zonder social media? En wat is eigenlijk de invloed van die online media op de hedendaagse democratie?

  Die vraag staat centraal tijdens het debat van bibliotheek VANnU en dagblad BN DeStem op dinsdagavond 29 november in gebouw Parrotia aan de Markt in Roosendaal. Speciale gast is Sanne Kruikemeier, die als docent politieke communicatie aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar de online activiteiten van kiezers.

  Nepnieuws
  Kruikemeier stelde onlangs nog dat nepnieuws, verspreid via Facebook en Google, een grotere rol heeft gespeeld bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen dan gedacht. Daar schuilt een potentieel gevaar in, aldus Kruikemeier, aangezien steeds meer mensen (ook in ons land) hun nieuws alleen van internet halen. Daar staat tegenover dat internet een snelle en goedkope manier is om aan informatie te komen én dat het een interactief medium is: je kan, ook met politici, direct discussiëren over maatschappelijke problemen.

  Debat
  Tijdens het debat kruisen vertegenwoordigers van de Roosendaalse politiek, Jongerenraad, het Norbertuscollege en de GGD onderling de degens over de voors en tegens van social media.

  Namens BN DeStem is chef internetredactie André Trompers aanwezig. Hij ervaart dat social media steeds bepalender worden en dat jongeren het nieuws al meer via Facebook en Twitter consumeren dan via andere kanalen.

  "Objectief oordelen over het nieuws wordt dan lastiger. Jongeren volgen pagina's vanwege een persoonlijke voorkeur en zien dus vooral gekleurde boodschappen voorbij komen", aldus Trompers. "Komt bij dat de nieuwsbron niet meer bepalend is. Nepberichten op sociale media worden al gauw als waarheid gezien."

  School
  Hoe het ook zij, jongeren communiceren alles in hun leven via social media. Reden voor schooldirecteur Marieke van den Hurk van Norbertuscollege om eerste- en tweedeklassers te leren om er 'bewust' mee om te gaan.

  "Dat ze beseffen dat je nooit weet waar berichten op internet terecht komen. En dat je medescholieren ernstig kunt beschadigen." Het lastige, aldus Van den Hurk, is dat de technologie zo snel gaat dat het voor het onderwijs nauwelijks is bij te houden wat het effect is van nieuwe apps en hypes. Afdelingsdirecteur Wim Derks van de onderbouw op Norbertus is één van de tafelgasten tijdens het debat in Parrotia.

  Ook Ans van der Borst van GGD West-Brabant zit aan tafel. Zij is zeer actief in het tegengaan van (cyber)pesten.

  Directeur Frédérique Assink van bibliotheek VANnU vindt ook dat kinderen 'online opgevoed moeten worden'. Maar social media hebben ook 'veel positieve effecten'. "Nieuws wordt heel snel gedeeld en verspreid."

  Politiek
  Politieke figuren springen daar handig op in. Elected-president Trump voerde campagne via zijn Twitteraccount. Ook in eigen stad gebruiken politici de social media om hun boodschap aan de man te brengen. De burger op zijn beurt gebruikt internet om de politiek in beweging te krijgen.

  De online-petitie die een inwoner van de Roosendaalse wijk Tolberg recent startte voor een betere verkeersontsluiting, leverde in rap tempo honderden steunbetuigingen op. De politieke discussie hierover in Roosendaal is inmiddels opgelaaid.

  Debat Parrotia: dinsdag 29 november van 20.00 tot 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.
  Om alvast op te warmen voor het debat, kan iedereen zijn wensen en ideeën delen via twitter #debatinvloedsocial en www.facebook.com/biebvannu.
  (Maar u kunt uw mening ook 'offline' delen op de prikmuur in Parrotia in Roosendaal.)