article
1.6603318
ROOSENDAAL - Adoptie van buitenlandse kinderen verbieden? Dat moet het kabinet niet doen, vindt Jeroen van den Beemt. Hij is fractievoorzitter van de VVD in Roosendaal en vader van twee Zuid-Afrikaanse adoptiezonen van 4 en 9.
'Adoptie is geen industrie'
ROOSENDAAL - Adoptie van buitenlandse kinderen verbieden? Dat moet het kabinet niet doen, vindt Jeroen van den Beemt. Hij is fractievoorzitter van de VVD in Roosendaal en vader van twee Zuid-Afrikaanse adoptiezonen van 4 en 9.
http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/adoptie-is-geen-industrie-1.6603318
2016-11-03T05:29:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.4177510.1389806511!image/image-4177510.jpg
Roosendaal,Lokaal Thema BS,adoptie,kinderen,hermes
Roosendaal
Home / Regio / Roosendaal / 'Adoptie is geen industrie'

'Adoptie is geen industrie'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  ROOSENDAAL - Adoptie van buitenlandse kinderen verbieden? Dat moet het kabinet niet doen, vindt Jeroen van den Beemt. Hij is fractievoorzitter van de VVD in Roosendaal en vader van twee Zuid-Afrikaanse adoptiezonen van 4 en 9.

  Van den Beemt reageert op het advies aan het kabinet van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Die vindt dat adoptie van buitenlandse kinderen verboden moet worden, dit als wapen in de strijd tegen kinderhandel.

  "De bedoeling is goed", zegt Van den Beemt. "Wie wil er niet dat kinderhandel wordt bestreden? Maar dit is niet het juiste middel. Als je de adoptie van Amerikaanse of Chinese kinderen stopt, dan kunnen ze nergens meer terecht. Kinderen mogen pas naar het buitenland als het niet lukt om ze in het eigen land bij een gezin onder te brengen."

  Van den Beemt noemt het advies 'verwarrend en tegenstrijdig'. "Nederland heeft zelf internationale verdragen ondertekend waarin het gezin boven het instituut wordt gesteld. Dit advies gaat daar tegenin. Het slaat als een tang op een varken."

  De politicus vindt het huidige Nederlandse beleid op het gebied van adoptie voldoen. "De procedures in Nederland zijn heel uitgebreid. Dat zorgt voor veiligheid. Sommigen wachten al heel lang op een kind. Het beeld van Haïtiaanse kinderen op Schiphol duikt regelmatig op in de media, maar dat beeld is misleidend. Het kabinet versoepelde, na de verwoestende aardbeving daar, de adoptieprocedure toen tijdelijk."

  Alle adoptieouders krijgen langdurige trainingen, zegt Van den Beemt. "En ze krijgen huisbezoek van deskundigen. Er is zowel lichamelijke als geestelijke begeleiding. Vaak hoor je over problemen die geadopteerde kinderen hebben, maar die zijn vaak ontstaan voor de adoptie. Het zijn meestal onthechtingsproblemen die ontstaan als ze van hun moeder worden gescheiden. Helaas blijft dat onderbelicht. De suggestie dat adoptie een industrie is, slaat nergens op. Dat is het echt niet. De regels zijn daarvoor te streng."