article
1.6288243
GILZE-RIJEN - Bijstandsgerechtigden die niet voldoende de Nederlandse taal beheersen moeten gekort kunnen worden op hun bijstandsuitkering.
VVD Gilze en Rijen wil weten hoe het staat met taaltoets voor bijstand
GILZE-RIJEN - Bijstandsgerechtigden die niet voldoende de Nederlandse taal beheersen moeten gekort kunnen worden op hun bijstandsuitkering.
http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/vvd-gilze-en-rijen-wil-weten-hoe-het-staat-met-taaltoets-voor-bijstand-1.6288243
2016-08-23T15:47:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.1763577.1350332300!image/image-1763577.jpg
Gilze en Rijen,Aalburg,Economie,Politiek Lokaal,bijstand,taaltoets,hermes
Oosterhout
Home / Regio / Oosterhout / VVD Gilze en Rijen wil weten hoe het staat met taaltoets voor bijstand

VVD Gilze en Rijen wil weten hoe het staat met taaltoets voor bijstand

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Foto archief ANP
  GILZE-RIJEN - Bijstandsgerechtigden die niet voldoende de Nederlandse taal beheersen moeten gekort kunnen worden op hun bijstandsuitkering.

  Dat stelt de VVD in Gilze en Rijen in vragen aan het college naar aanleiding van een onderzoek door de NOS.

  De VVD verwijst naar de wet die sinds begin dit jaar bepaalt dat nieuwkomers in de bijstand getoetst worden of ze minimaal het taalniveau van een twaalfjarige hebben. Per 1 juli geldt dat met terugwerkende kracht ook voor mensen die al langer in de bijstand zitten. Wie niet tijdig bijspijkert, kan gekort worden en na een jaar de zelfs de bijstand verliezen. Het idee is dat voldoende taalbeheersing de kans op een baan vergroot.

  Uit het onderzoek blijkt dat veel gemeenten losjes met de regels omgaan, omdat ze meer heil zien in eigen maatregelen, toetsen duur is en veel tijd kost. De VVD wil weten hoe het er in Gilze en Rijen voorstaat. Of er nieuwkomers en anderen zijn getoetst, wat het resultaat is en welke maatregelen komen.

  Woordvoerder Jeroen Leemans zegt dat het college met een volledig antwoord zal komen. "Begin juli was nog niet getoetst. De gemeente zal wel gaan handhaven, maar we hebben door de ambtelijke fusie van de ABG-gemeenten vertraging opgelopen."