article
1.6213026
OOSTERHOUT - Tata Steel Oosterhout stopt met het gebruik van Chroom-6 om met name buizen en leidingen roestvrij te houden. Maar volgens het bedrijf zelf heeft dat niets te maken met de rel rond Chemours in Dordrecht. Het besluit is veel eerder reeds genomen, verzekert woordvoerder Robert Moens van Tata Steel (voormalige Hoogovens).
Tata Steel Oosterhout stopt met gebruik van Chroom-6
OOSTERHOUT - Tata Steel Oosterhout stopt met het gebruik van Chroom-6 om met name buizen en leidingen roestvrij te houden. Maar volgens het bedrijf zelf heeft dat niets te maken met de rel rond Chemours in Dordrecht. Het besluit is veel eerder reeds genomen, verzekert woordvoerder Robert Moens van Tata Steel (voormalige Hoogovens).
http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/tata-steel-oosterhout-stopt-met-gebruik-van-chroom-6-1.6213026
2016-07-22T10:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6213025.1469181422!image/image-6213025.JPG
Oosterhout,Gezondheid,chroom-6,Tata Steel,buizenfabriek,hermes
Oosterhout
Home / Regio / Oosterhout / Tata Steel Oosterhout stopt met gebruik van Chroom-6

Tata Steel Oosterhout stopt met gebruik van Chroom-6

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Paul van Ommen (rechts): "In 32 jaar heb ik hier nooit aanwijsbaar een ernstige beroepsziekte meegemaakt."
   Fotograaf
  OOSTERHOUT - Tata Steel Oosterhout stopt met het gebruik van Chroom-6 om met name buizen en leidingen roestvrij te houden. Maar volgens het bedrijf zelf heeft dat niets te maken met de rel rond Chemours in Dordrecht. Het besluit is veel eerder reeds genomen, verzekert woordvoerder Robert Moens van Tata Steel (voormalige Hoogovens).

  Geen rol
  De geruchtmakende affaire rondom de uitstoot van C8 bij de fabricage van teflon in Dordrecht of het onderzoek naar ernstige ziektegevallen bij Defensie door het werken met Chroom-6 houdende verf, spelen naar zijn zeggen geen rol. "We hebben de afgelopen jaren naar een hoogwaardig alternatief voor onze klanten gezocht."

  Nog voor het einde van deze zomer is het productieproces zo aangepast dat Chroom-6 niet meer nodig is en vervangen door ADL3, dat gebaseerd is op Chroom-3 en niet kankerverwekkend is.

  In Oosterhout wordt in de 'buizenfabriek' aan het Wilhelminakanaal al tientallen jaren met chroom-varianten gewerkt. Bij overschrijding van vastgestelde grenswaardes kan dat kankerverwekkend zijn. Volgens het bedrijf (280 werknemers) verzekeren het gesloten systeem en de persoonlijke beschermingsmiddelen dat zulks niet gebeurt.

  Beperkt
  In een beperkt deel van het West-Brabantse Tata Steel Nederland Tubes - de KV32 - wordt bij het zogeheten passiveren van staal nog met Chroom-6 gewerkt. Die chroom-variant zit in de deklaag die wordt aangebracht. Dat gebeurt in een afgesloten bak waar stalen pijpen doorheen gaan.

  "Onze mensen komen dus niet in aanraking met dat bad met een lage concentratie van 5 gram Chroom-6 per liter", aldus Paul van Ommen, milieumanager in Oosterhout. Op 20 hectaren fabrieksterrein werkten daar ooit 1.200 mensen in veel zwaardere omstandigheden, met name in de verzinkerij, erkent Van Ommen. "Het proces was tientallen jaren geleden viezer, de arbeidsomstandigheden slechter, de gemeten concentraties hoger, maar altijd onder de op dat moment geldende grenswaardes."

  "In mijn 32 jaar hier heb ik nooit aanwijsbaar een ernstige beroepsziekte meegemaakt. Natuurlijk zijn door de jaren heen inzichten veranderd, eisen en controles verscherpt. Zoals vroeger, nee dat zou nu echt niet meer kunnen."

  Naar verwachting is over een paar jaar het gebruik van Chroom-6 in Europa helemaal verboden. Nu er een alternatief is voor afnemers uit de automobielindustrie en producenten van onder meer verwarmingsinstallaties, meubelen en tuinbouwkassen stopt Tata Steel daarmee..

  "Corrosiebestendiger als met Chroom-6 krijg je het niet", weet chemisch analist Van Ommen, "maar het is altijd beter om de bron weg te nemen, dan met allerlei maatregelen te beschermen tegen mogelijk gevaar."