article
1.6176241
DEN HOUT- 't Klosterke in Den Hout staat te koop. Na bijna vijftig jaar vinden Lucy en Paul de Hoogh, eigenaren en uitbaters van de herberg aan de Houtse Heuvel, het welletjes.
't Klosterke in Den Hout staat te koop
DEN HOUT- 't Klosterke in Den Hout staat te koop. Na bijna vijftig jaar vinden Lucy en Paul de Hoogh, eigenaren en uitbaters van de herberg aan de Houtse Heuvel, het welletjes.
http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/t-klosterke-in-den-hout-staat-te-koop-1.6176241
2016-07-08T06:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6176246.1467929971!image/image-6176246.JPG
Den Hout,Horeca,'t Klosterke,hermes
Oosterhout
Home / Regio / Oosterhout / 't Klosterke in Den Hout staat te koop

't Klosterke in Den Hout staat te koop

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • lucy en paul de hoogh
   Titel
   lucy en paul de hoogh
   Fotograaf
  DEN HOUT-  't Klosterke in Den Hout staat te koop. Na bijna vijftig jaar vinden Lucy en Paul de Hoogh, eigenaren en uitbaters van de herberg aan de Houtse Heuvel, het welletjes.

  Ongeveer een jaar geleden zijn ze gaan denken aan stoppen, vertelt Paul (71). "Niet omdat we de mensen beu zijn, hoor, beslist niet. Maar we worden een dagje ouder en al die regeltjes van de overheid. Het rookverbod, die leeftijdsgrens van 16 naar 18, het maakt het er niet leuker op."

  "En we hebben een kleinzoon van vijf maanden. Daar wil je dan toch meer tijd voor vrijmaken", vult Lucy (69) haar echtgenoot aan. De geboren en getogen Houtse hielp voor haar huwelijk met de Oosterhoutse Paul mee in de kruidenierswinkel en de frietkraam van haar ouders. Het stel nam de frietkraam over en kocht in 1968, – 'net voor ons trouwen' – het klooster van de 'nonnen van Etten-Leur', die tot die tijd het onderwijs in Den Hout verzorgden. In het klooster begonnen ze een cafetaria. Zelf namen ze hun intrek op de bovenverdieping. Maar eerst moest er flink verbouwd worden. "In het hele klooster zat maar één zekering", weet Paul nog, "daar zat alles op."

  Maar klanten wilden meer, een pilsje, een uitsmijter, een maaltijd, vertelt Paul. "Café Jansen aan de Haven in Breda werd toen net afgebroken. Wij hebben alle spullen meegenomen, de bar, de krukken, stoelen, tafels, en hebben de cafetaria omgebouwd tot café. Toen kwam weer de vraag of we ook een feestje konden verzorgen. Dus hebben we ook maar een feestzaal gebouwd."

  De naam 't Klosterke is echter pas jaren later gekomen. "Die naam hadden we gelijk in gedachten. Maar de bisschop vond dat niet goed", vertelt Paul. "En het lag ook gevoelig in het dorp, dus toen hebben we het maar 't Praathuis genoemd", legt Lucy uit, "naar de Fabeltjeskrant op tv. Maar na tien jaar waren we die naam beu en werd het alsnog 't Klosterke."

  "We hebben nog heel lang meegemaakt, dat mensen hun pet oplichtten als ze hier langs liepen", lacht Paul, "vanwege de kapel hierboven. Dat is nu onze kamer."

  Lees het hele verhaal vrijdag 8 juli in BN DeStem.