article
1.6397137
OOSTERHOUT - "De hele A27 voldoet met zijn korte op- en afritten niet meer aan de veiligheidseisen van deze tijd", dat zegt verkeersdeskundige Ruud Hornman van de NHTV in Breda als reactie op het ongeluk van afgelopen woensdag op de ultrakorte oprit bij de A27 in Oosterhout.
Sidderen voor de korte oprit van de A27 bij Oosterhout (video)
OOSTERHOUT - "De hele A27 voldoet met zijn korte op- en afritten niet meer aan de veiligheidseisen van deze tijd", dat zegt verkeersdeskundige Ruud Hornman van de NHTV in Breda als reactie op het ongeluk van afgelopen woensdag op de ultrakorte oprit bij de A27 in Oosterhout.
http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/sidderen-voor-de-korte-oprit-van-de-a27-bij-oosterhout-video-1.6397137
2016-09-16T03:45:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6397414.1474004115!image/image-6397414.JPG
Oosterhout,Verkeer en vervoer,A27,lezers,ultrakort,oprit,hermes
Oosterhout
Home / Regio / Oosterhout / Sidderen voor de korte oprit van de A27 bij Oosterhout (video)

Sidderen voor de korte oprit van de A27 bij Oosterhout (video)

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Oppassen geblazen bij het invoegen op de A27 bij de Vijf Eikenweg in Oosterhout. De meeste automobilisten rijden met het zweet in hun handen de snelweg op, omdat op het eind de vangrail en een zeer smalle vluchtstrook wacht.
   Fotograaf
  OOSTERHOUT - "De hele A27 voldoet met zijn korte op- en afritten niet meer aan de veiligheidseisen van deze tijd", dat zegt verkeersdeskundige Ruud Hornman van de NHTV in Breda als reactie op het ongeluk van afgelopen woensdag op de ultrakorte oprit bij de A27 in Oosterhout.

  Het ongeluk gebeurde tijdens het invoegen. Twee auto's botsen bovenop elkaar, een vrachtwagen gaat op de snelweg vol op de rem en als gevolg van de aanrijding valt er een gewonde. Geen zware aanrijding, maar wel een heel herkenbare voor de automobilisten die deze route vaker kiezen.

  Is deze 'kortste oprit van Nederland', met een lengte van zestig meter, nog wel verantwoord? Op de vraag van BN DeStem naar ervaringen van lezers kwamen meer dan honderd reacties binnen. De grote meerderheid van de automobilisten bestempelt de oprit als 'levensgevaarlijk', 'een ramp' en pleit ervoor om de weg 'dicht te gooien' of 'aan te passen.'

  "De oprit is bijna zes keer zo kort als de huidige normen voorschrijven", zegt verkeersdeskundige Ruud Hornman. "De norm is 350 meter, maar dat zie je bijna nergens op de A27. Alles zou op de schop moeten, maar dat is erg duur." Tijdens de aanleg van de oprit bij Oosterhout in 1961 waren er nog geen aanbevelingen voor de ideale lengte.

  Hornman: "Het is geen wettelijke verplichting om deze stroken aan te passen, maar het is gewoon gevaarlijk. De veiligheid op deze oprit is matig."

  Dat vinden veel lezers nog zwak uitgedrukt. "Een echte ramp. Als je als beginnend bestuurder deze oprit moet nemen, dan breekt het zweet je uit. Maar ja, eerst moeten er doden vallen, toch?", zegt Wiel Boermans. "Een heel beroerde, korte oprit", vindt Theo Pot uit Rijen.

  "Heb al diverse malen met het hart op mijn voorraam gevaarlijke situaties meegemaakt", zo mailt Joop Pieters. "Ook dat je plots moet stoppen, omdat andere auto's de snelweg niet op kunnen of erger nog niet op durven. Dan sta je als tweede auto stil op het eind van de invoegstrook te wachten op degene die niet durft en dan ga je eindelijk vanuit stilstand de weg op en dan maar hopen dat de rest die op de snelweg zit dit ziet."

  Lees vrijdag meer over de korte oprit in BN DeStem of via Blendle 


  Uitgelichte video

  Afbeelding