article
1.6172783
OOSTERHOUT - "Ik heb dát gedaan waarvan ik hoop dat iedereen het zou doen", zegt Geert Kollau.
Oosterhouter redt man, 'nu ga ik een lijk zien of op zijn minst een zwaargewonde'
OOSTERHOUT - "Ik heb dát gedaan waarvan ik hoop dat iedereen het zou doen", zegt Geert Kollau.
http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/oosterhouter-redt-man-nu-ga-ik-een-lijk-zien-of-op-zijn-minst-een-zwaargewonde-1.6172783
2016-07-07T03:30:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6168539.1467724027!image/image-6168539.jpg
Oosterhout,Recht, misdaad en 112,Geert Kollau,verkeersongeluk,A59,hulp,hermes
Oosterhout
Home / Regio / Oosterhout / Oosterhouter redt man, 'nu ga ik een lijk zien of op zijn minst een zwaargewonde'

Oosterhouter redt man, 'nu ga ik een lijk zien of op zijn minst een zwaargewonde'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OOSTERHOUT - "Ik heb dát gedaan waarvan ik hoop dat iedereen het zou doen", zegt Geert Kollau.

  Op dinsdagmiddag is de beeldend kunstenaar onderweg van Vught naar zijn woonplaats Oosterhout, wanneer hij ineens op de A59 een Opel Astra dwars over de snelweg ziet vliegen.

  De bestuurder kwam vermoedelijk na een stuurcorrectie in aanraking met de vangrail. Hierna kaatste de automobilist tegen een andere weggebruiker, stuiterde opnieuw tegen de vangrail en gleed rechts de weg af, de sloot in.

  "De truck voor me moest ineens vol in de ankers", zegt Kollau daags na het ongeval. ,,Ik kon nog net uitwijken."

  Eenmaal tot stilstand gekomen, haast Kollau zich naar de greppel. De auto ligt ondersteboven in het water. ,,Hoe het ons gelukt is, weet ik nog steeds niet, maar samen met de bestuurder van de truck, Joost heet hij, heb ik de auto op zijn kant geduwd", aldus de Oosterhouter.

  Na het openen van de autodeur aarzelt Kollau een milliseconde. ,,Ik denk nog: nu ga ik een lijk zien, of op zijn minst een zwaargewonde." Het bleek dat laatste. De bestuurder ligt gedeeltelijk onder water.

  ,,Ik heb de man vastgepakt om te zorgen dat zijn hoofd boven water bleef en ben maar blijven praten, praten en praten. Ondertussen heb ik iemand gevraagd een deken uit mijn bus te halen, om de man warm te houden."

  Als de ambulance arriveert, helpt Kollau met het opzetten van het zuurstofmasker. Pas met behulp van de brandweer kan het 73-jarige slachtoffer uit de auto worden bevrijd en met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht. Nat, koud en vol adrenaline blijft Kollau achter. ,,Ik ben maar naar huis gereden. Op blote voeten want alles was door en door nat."

  De toestand van het slachtoffer is ernstig verneemt Kollau later op de dag. "Ik hoop er maar het beste van," zegt hij. ,,Graag zou ik later nog iets vernemen over hoe het met de man gaat, maar dat is aan de familie. De politie kan zulke gegevens niet delen."

  Daags na het ongeval is Kollau weer gewoon aan het werk. Maar vergeten zal hij het voorval niet snel. De Oosterhouter: ,,Zo zie je weer hoe snel het kan gaan. Ik moest er gister nog aan denken toen ik bij thuiskomst mijn kinderen weer zag: je moet het leven toch maar zoveel mogelijk vieren."

  De politie kon woensdagmiddag niks zeggen over de huidige situatie van de man.