article
1.6499273
DEN HOUT - Joyce van Blerck (44) uit Den Hout lijdt aan de fatale ziekte Huntington. Een mensonterende ziekte die de patiënt geestelijk en lichamelijk volledig sloopt.
Huntington-patiënt Joyce van Blerck uit Den Hout zwijgt niet meer: 'Ik word er gek van'
DEN HOUT - Joyce van Blerck (44) uit Den Hout lijdt aan de fatale ziekte Huntington. Een mensonterende ziekte die de patiënt geestelijk en lichamelijk volledig sloopt.
http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/huntington-pati%C3%ABnt-joyce-van-blerck-uit-den-hout-zwijgt-niet-meer-ik-word-er-gek-van-1.6499273
2016-10-07T10:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6503173.1475841486!image/image-6503173.jpg
Oosterhout,Gezondheid,Huntington Joyce boek,hermes
Oosterhout
Home / Regio / Oosterhout / Huntington-patiënt Joyce van Blerck uit Den Hout zwijgt niet meer: 'Ik word er gek van'

Huntington-patiënt Joyce van Blerck uit Den Hout zwijgt niet meer: 'Ik word er gek van'

Foto's
2
Reacties
Reageer
  DEN HOUT - Joyce van Blerck (44) uit Den Hout lijdt aan de fatale ziekte Huntington. Een mensonterende ziekte die de patiënt geestelijk en lichamelijk volledig sloopt.

  Negen jaar geleden laat Joyce zich testen. Haar moeder heeft Huntington, ze vreest de uitkomst. Joyce is 35 jaar als zij de fatale diagnose krijgt. De aftakeling is in zicht. Vanaf de dag van de diagnose houdt ze een dagboek bij. Anderhalf jaar later manifesteren zich de eerste symptomen.

  Goud
  Vier jaar na de diagnose moet zij haar succesvolle modezaak GroteLiefde in Oosterhout sluiten. Joyce, bij wie alles wat ze beetpakt in goud verandert – ze runde met haar toenmalige echtgenoot vier kapperszaken, gaf les in verkooptechnieken, vloog voor haar fashionzaak van Milaan tot Parijs – stopt met werken. "Ik werkte tot ik in de winkel niet eens meer twee klanten tegelijk kon helpen."

  Chaos
  Bij Joyce is de Huntington uiterlijk nog onzichtbaar. Veel mensen zien niets aan mij want mijn bewegingen zijn nog normaal. "Maar in haar hoofd is het ‘één grote chaos’. Ik word er gek van. Ik gebruik trucs om de ziekte te verbloemen. Op feestjes ben ik gewoon het liefst grappig. Ik hoef dan geen gesprekken te voeren die ik vervolgens toch vergeet."

  Medicijn
  Tekstschrijver en fotograaf Renske Schut schreef een boek met haar, de Hel van Huntington. Een afscheidsboek moest het worden. Op 45-jarige leeftijd zou Joyce uit het leven stappen. Maar toen werd zij verliefd... en komt er ineens het nieuws dat er zicht is op een medicijn tegen Huntington. "Waarschijnlijk te laat, maar wat als het medicijn er over vier jaar al is? Ergens begint bij mij hoop te leven."

  Dit artikel is ook verstuurd via Whatsapp. Ook berichten op Whatsapp ontvangen van BN DeStem? Stuur BN AAN naar 0610141812.