article
1.6268112
In de schijnwerpers: West-Brabanders op de Olympische Spelen.
De Regio in Rio: 'De Olympische Spelen halen was mijn droom'
In de schijnwerpers: West-Brabanders op de Olympische Spelen.
http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/de-regio-in-rio-de-olympische-spelen-halen-was-mijn-droom-1.6268112
2016-08-16T06:25:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6268113.1471323429!image/image-6268113.JPG
Oosterhout,Sport,de regio in rio,hermes
Oosterhout
Home / Regio / Oosterhout / De Regio in Rio: 'De Olympische Spelen halen was mijn droom'

De Regio in Rio: 'De Olympische Spelen halen was mijn droom'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Remco Veurink fotografeert de paardensport. foto: Arnd Bronkhorst

  In de schijnwerpers: West-Brabanders op de Olympische Spelen.

   

  Freelancefotograaf Remco Veurink is voor de tweede keer actief op de Olympische Spelen. "Nu geniet ik er pas echt van." Twee weken lang verblijft Remco Veurink (30) in Rio de Janeiro.

  De Oosterhouter fotografeert de paardensport. "De drie disciplines, eventing, dressuur en springen, zijn verspreid over de hele duur van de Spelen."

  Dus is het hard werken voor Veurink. Maar daar had hij zich op voorbereid. "De hele dag ben je bezig: je staat om half zeven op en gaat pas na twaalven naar bed. Foto's maken, foto's bewerken en opsturen." Van de spaarzame vrije tijd probeert hij wel te genieten. Zo was hij één dag op de Copacabana en hij was in het Holland Heineken House tijdens de race van Dafne Schippers. Gisteravond bezocht hij het hockeyduel tussen de Oranje-vrouwen en Argentinië.

  Het zijn Veurinks tweede Spelen. Hij beleeft het nu anders dan vier jaar geleden. "De eerste keer is het zo overweldigend, er komt veel op je af. Nu pas geniet ik er echt van. Het is hard werken, maar je wil echt het beste uit jezelf halen hier."

  De Olympische Spelen vormen niet alleen voor de sporters het hoogtepunt. "Ook voor mij is dit het summum. Ik kan me nog goed herinneren: ik was veertien jaar, zat op de middelbare school, toen ik wist dat ik fotograaf wilde worden. Ik zei toen al dat de Olympische Spelen halen mijn droom was. Die heb ik nu gewoon gehaald. Dat is heel bijzonder."

  Veurink focust zich op dé perfecte foto. "Het paard moet er mooi op staan, dat is het allerbelangrijkst in de paardensport. Dat is de kunst. Er is in elke discipline één bepaald moment waarop het paard er het mooist uitkomt. Bij het springen, bijvoorbeeld, net boven de hindernis. Dat moet je vastleggen. Daarnaast wil ik graag emotie in mijn foto's. De Olympische Spelen is voor de sporters het hoogst haalbare en dat zie je ook op beeld. Die focus, ze zijn er zo op gebrand, er is zoveel emotie. Dat zoek ik als fotograaf."

  Hij heeft al heel wat foto's gemaakt, maar hij heeft een favoriet. "Dat is een foto die ik heb gemaakt tijdens de cross bij de eventing. Het is een echte actiefoto en ik vind dat alles klopt: het paard, de snelheid, de achtergrond, het licht..." Dat alles maakt het tot een van de mooiste klussen die hij als fotograaf kan wensen.

  Toch is het niet zomaar een reisje. "Reizen ben ik wel gewend, maar het is de eerste keer dat ik in Zuid-Amerika ben. "Voorafgaand aan de Spelen hoor je dingen over de criminaliteit in de stad en over het zika-virus. Daar denk je dan wel over na. Er zijn al wat incidenten geweest. In ons perscentrum kwam een verdwaalde kogel uit een sloppenwijk door het dak naar beneden en een collegafotograaf werd beroofd van haar fotoapparatuur in de mediabus. Ik ben niet bang, maar we zijn wel op onze hoede. Een collega van de NOS, Jan Roefs, die hier een aantal jaren heeft gewoond, heeft ons van goede tips voorzien. Wij verblijven op een goed beveiligde militaire basis en voelen ons hier wel veilig." In ons perscentrum kwam een verdwaalde kogel door het dak naar beneden. We zijn op onze hoede