article
1.6185172
GILZE EN RIJEN - Een fantastische opkomst en geweldige opsteker vindt voorzitter Peter Wouters van GilzeRijenGlas. Meer dan negenhonderd leden van de vier corporaties hebben bijna unaniem ingestemd met de aanleg van glasvezel in het buitengebied.
Buitengebied kiest voor glasvezelverbinding
GILZE EN RIJEN - Een fantastische opkomst en geweldige opsteker vindt voorzitter Peter Wouters van GilzeRijenGlas. Meer dan negenhonderd leden van de vier corporaties hebben bijna unaniem ingestemd met de aanleg van glasvezel in het buitengebied.
http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/buitengebied-kiest-voor-glasvezelverbinding-1.6185172
2016-07-12T07:30:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6185180.1468267053!image/image-6185180.jpg
Gilze en Rijen,Sociaal en maatschappij,buitengebied,glasvezelverbinding,hermes
Oosterhout
Home / Regio / Oosterhout / Buitengebied kiest voor glasvezelverbinding

Buitengebied kiest voor glasvezelverbinding

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   In de zaal van De Vijf Eiken in Rijen steken een vierhonderd leden hun blauwe kaart omhoog. Daarmee geven zij aan dat het bestuur van coöperatie GilzeRijenGlas verder mag met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Foto Pieter de Bruijn
  GILZE EN RIJEN - Een fantastische opkomst en geweldige opsteker vindt voorzitter Peter Wouters van GilzeRijenGlas. Meer dan negenhonderd leden van de vier corporaties hebben bijna unaniem ingestemd met de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

  Voor individuele aansluitingen in het buitengebied is glasvezel vanwege de afstanden en het graafwerk nagenoeg onbetaalbaar. Met steun van de plaatselijke politieke partijen ging een club belangstellenden vorig jaar september met het burgerinitiatief aan de slag, nadat de dorpen Gilze en Rijen al glasvezel hadden kregen.

  Zo ontstonden vier corporaties GilzeRijenGlas, Baarle-NassauGlas, LangstraatGlas en GroenewoudGlas die samen optrekken in Midden-BrabantGlas, een groep van inmiddels al tweeduizend adressen.

  Door het gebied groter te maken en meer mensen erbij te betrekken, kunnen de aansluitkosten per persoon beperkt blijven tot vijfhonderd euro in plaats van tot wel vierduizend.

  In de eerste algemene ledenvergaderingen hebben de besturen opdracht gekregen de realisatie uit te werken. "We kunnen nu echt aan de slag", zegt Peter Wouters.

  "Het gaat zo snel. Om goedkoper te kunnen bijlenen, zoeken we nog totaal een duizend deelnemers. Een businessplan ligt er." Hij verwacht dat de al geselecteerde aannemer in september kan beginnen met graven. Medio 2017 is volgens Wouters dan iedereen aangesloten.

  Dat verwacht ook Pieter de Bruijn, die als ict'er, maar ook namens Gemeentebelang, als een van de eersten bij het project betrokken raakte. "Alle fracties in de raad hebben dit project gesteund", benadrukt hij.

  De Bruijn stelt dat ook gemeentelijke gebouwen en sportvoorzieningen glasvezel krijgen. "De ontsluiting van het buitengebied versterkt de leefbaarheid. Zorg en onderwijs komen steeds mee op afstand. Je hebt bijvoorbeeld extra contact via videocamera met ouderen." Het is ook economisch van belang. "Een bedrijf kan nu geen video of andere data versturen. Straks kun je vanaf je vakantieadres je bedrijf bewaken. Netflix wordt mogelijk. En allemaal tegen een concurrerend tarief."