article
1.372800
FIJNAART – Veel scholieren uit Fijnaart halen wekelijks een appeltje bij hun plaatsgenoten Joël en Claudia Roks.
Plukdag: appel als ei behandelen
FIJNAART – Veel scholieren uit Fijnaart halen wekelijks een appeltje bij hun plaatsgenoten Joël en Claudia Roks.
http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/plukdag-appel-als-ei-behandelen-1.372800
2010-08-26T06:55:49+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.372801.1347272589!image/image-372801.jpg
Moerdijk
Moerdijk
Home / Regio / Moerdijk / Plukdag: appel als ei behandelen

Plukdag: appel als ei behandelen

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De familie Roks - Joël, Reza en Claudia - opent zaterdag 18 september de deuren van het fruitteeltbedrijf in Fijnaart tijdens de landelijke Appelplukdag. Foto Peter van Trijen/ het fotoburo
  FIJNAART – Veel scholieren uit Fijnaart halen wekelijks een appeltje bij hun plaatsgenoten Joël en Claudia Roks.

  De boomgaard van de familie aan de Blaaksedijk ligt namelijk op de route naar hun school. Het fruitteeltbedrijf heeft ook aanloop van mensen die producten bij de Roks streekwinkel kopen, zoals groenten, fruit en appelsap. „Veel klanten blijken interesse te hebben in het reilen en zeilen in de boomgaard. Maar we hebben geen tijd om iedereen uitleg te geven.”

  Daarom doet de familie Roks zaterdag 18 september mee aan de landelijke Appelplukdag.

  Iedereen die meer wil weten over het kweken en oogsten van appelen en peren, kan een kijkje komen nemen. „Het is bedoeld voor bijvoorbeeld kinderen uit de stad. Die zien in de winkel mooi verpakte appels liggen maar waar die vandaan komen, weten veel van die kinderen misschien niet”, aldus Claudia. Tegen een kleine vergoeding kopen bezoekers een lege zak. Die mogen zij vullen met appels die zij zelf plukken.

  En daar komt vakmanschap bij kijken. „Het lijkt simpel, maar het gaat erom dat je alleen de mooie, rode appels plukt. Dat is belangrijk voor de smaak”, legt Joël uit. Want een te vroeg geoogste, groene appel plukken, is voor hem als vloeken in de kerk. „Dat betekent dat we tijdens de oogstperiode drie of vier keer langs dezelfde boom gaan. Appels die nog niet perfect zijn, laten we hangen tot een volgende plukronde.”

  Over dit soort zaken geeft de familie uitleg tijdens de open dag.

  „Iedere appel wordt met de hand geplukt. En die behandelen we zo voorzichtig alsof het eieren zijn”, aldus Joël.

  Het verklaart meteen waarom de appelboeren op ‘normale werkdagen’ geen tijd hebben om uitleg te geven aan geïnteresseerden: zij hebben een arbeidsintensief beroep. Plukrobots zijn in ontwikkeling weet Joël, maar dat is iets voor de verre toekomst.

  Gelukkig kan het bedrijf ieder jaar rekenen op een trouwe club plukkers van wie de meesten uit de regio komen. Joël: „Half september begint de ‘grote pluk’ en die duurt een week of zes. Sommige plukkers komen hier al jaren. Zij vinden het vooral ook gezellig om hier in de natuur bezig te zijn.”

  Landelijke appelplukdag bij fruitteeltbedrijf Roks: zaterdag 18 september tussen 09.00 en 16.00 uur, Blaaksedijk 14a in Fijnaart. Tegen een vergoeding mogen bezoekers zelf appels plukken die zij mee naar huis mogen nemen. Voor de kinderen rijdt een ‘pluktrein’, een tractor met karretjes, tussen de rijen met bomen.

  Verder is er een roofvogelshow en geeft een imker uitleg over zijn werk in de boomgaard.

  Volgens Nederland Bloeit, de organisatie achter de open dag, is het bedrijf uit Fijnaart de enige deelnemer in de regio.