article
1.6554511
HELWIJK - 'Frank Kastelein moet uit Fort De Hel': een kop uit BN DeStem. Van afgelopen week, maar ook uit de krant van bijvoorbeeld 15 september 2009. Ook toen moest kunstenaar en fortwachter Kastelein namelijk weg uit het fort dat hij eigenhandig opknapte.
Gemeente verovert Fort De Hel in Helwijk weer (video)
HELWIJK - 'Frank Kastelein moet uit Fort De Hel': een kop uit BN DeStem. Van afgelopen week, maar ook uit de krant van bijvoorbeeld 15 september 2009. Ook toen moest kunstenaar en fortwachter Kastelein namelijk weg uit het fort dat hij eigenhandig opknapte.
http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/gemeente-verovert-fort-de-hel-in-helwijk-weer-video-1.6554511
2016-10-21T08:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6554509.1476983194!image/image-6554509.JPG
Helwijk,Cultuur, kunst en recreatie,proces,gemeente,Fort de Hel,hermes
Moerdijk
Home / Regio / Moerdijk / Gemeente verovert Fort De Hel in Helwijk weer (video)

Gemeente verovert Fort De Hel in Helwijk weer (video)

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Trots en tevreden ligt fortwachter Frank Kastelein hier op het kanon dat voor Fort De Hel staat. Zomer 2009. foto robert van den berge
  HELWIJK - 'Frank Kastelein moet uit Fort De Hel': een kop uit BN DeStem. Van afgelopen week, maar ook uit de krant van bijvoorbeeld 15 september 2009. Ook toen moest kunstenaar en fortwachter Kastelein namelijk weg uit het fort dat hij eigenhandig opknapte.

  Hells angels
  Het begint al te schuren in 1986, nu dertig jaar geleden. In 1961 is het fort zijn militaire status kwijtgeraakt. Daarna kijkt een kwart eeuw lang niemand om naar het fort aan de Helsedijk. Dan klopt motorclub Bastion 8 op de half vergane poort van het fort; de 32 leden zien het bouwsel in Helwijk wel zitten als clubgebouw. Omwonenden denken daar anders over. Zij zijn bang dat de Hells Angels in De Hel zouden gaan bivakkeren.

  De motorrijders willen het bolwerk restaureren. "We hadden een architect die de tekeningen al klaar had", zegt Henk Ophorst, toen lid van de club. Uiteindelijk is het plan niet doorgegaan. Ophorst: "Later pakte de gemeente gewoon onze tekeningen voor de restauratie van het fort."

  Kunstenaar
  Eind 1993 meldt Frank Kastelein zich. De van oorsprong Dordtse kunstenaar, die al in Willemstad woont, wil een expositieruimte en een atelier in het fort inrichten. Om een huurrelatie met de gemeente Willemstad aan te kunnen gaan, richt hij de stichting Vrienden van Fort De Hel op. Het bijzondere aan de plannen van Kastelein is dat hij gelijk aanbiedt het fort, samen met de gemeente, te restaureren.

  De kosten worden geschat op ruim 100.000 gulden. Kastelein zelf wil 80.000 gulden in de opknapbeurt steken. Iedereen is enthousiast. Eindelijk een witte tornado om het fort – dat dan al tientallen jaren stof vangt – weer spic en span te maken. "Er moest wel iets met het fort gebeuren. We zijn heel blij dat deze man op ons pad is gekomen", jubelen burgemeester Cor de Ronde en wethouder Jan Munters destijds in koor.

  De opknapbeurt van het vestingwerk – onderdeel van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak – blijkt een hels karwei. De muren zijn weliswaar in goede staat, maar alles wat ertussen zit vraagt erg veel aandacht.

  Activiteiten
  Er worden ondertussen steeds meer activiteiten gehouden op het fort. Kinderfeestjes, bedrijfsuitjes, exposities, survivaltochten, muziek- en poëzie-evenementen, et cetera. In het jaar 2000 telt Kastelein ruim zevenduizend bezoekers. Dat ontgaat de Helsedijk niet. Bewoners van de enige toegangsweg tot het kampement beginnen in 2002 te klagen over geparkeerde auto's, drukte en vooral geluidsoverlast. Wethouder Siebe Kramer van de gemeente Moerdijk zegt Kastelein dat jaar voor het eerst de wacht aan.

  Daarna verergert het conflict. Enkele krantenkoppen: 'Boetes in verschiet voor fort' in 2005, 'Fort De Hel op vingers getikt' in 2005, 'Fort staakt festivals' in 2006 en 'Beheerder trekt de stekker eruit' in 2009.

  Later dat jaar moest Kastelein de stelling officieel al verlaten. Toch volgen nog talloze verbeterplannen, juridische procedures, mediationtrajecten, waarschuwingen, verzoeningen en verwijten. Nu heeft de rechter bepaald dat Kastelein er écht uit moet. Aan de ene kant geeft dat rust aan de Helsedijk. Aan de andere kant verliest het fort een gedreven en kundig beheerder, die meer dan twintig jaar zijn ziel en zaligheid in de schans heeft gestoken.

  Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

  Televisie programma Powned maakte een reportage op Fort de Hel. Bekijk de reportage hieronder

  Uitgelichte video

  Afbeelding