article
1.6235253
Willemstad Maandag, 8.45 uur. Ruim 70 passagiers van de Avalon Luminary staan aan de wal klaar voor de City Walk. Zondagavond meerde deze rivierbodem in de voorhaven aan.
Amerikanen doen rondje vesting in Willemstad
Willemstad Maandag, 8.45 uur. Ruim 70 passagiers van de Avalon Luminary staan aan de wal klaar voor de City Walk. Zondagavond meerde deze rivierbodem in de voorhaven aan.
http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/amerikanen-doen-rondje-vesting-in-willemstad-1.6235253
2016-08-02T09:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6235255.1470075702!image/image-6235255.JPG
Willemstad,Cultuur, kunst en recreatie,vesting,City Walk,Amerikanen,hermes
Moerdijk
Home / Regio / Moerdijk / Amerikanen doen rondje vesting in Willemstad

Amerikanen doen rondje vesting in Willemstad

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Ruim 70 Amerikaanse en Canadeze passagiers van de Avalon Luminary staan aan de wal klaar voor de City Walk door Willemstad. Foto Marcel Otterspeer / Pix4Profs
  Willemstad Maandag, 8.45 uur. Ruim 70 passagiers van de Avalon Luminary staan aan de wal klaar voor de City Walk. Zondagavond meerde deze rivierbodem in de voorhaven aan.

  Voor het vertrek naar Kinderdijk, straks om 11.45 uur, maakt het Angelsaksische gezelschap kennis met de Vesting. Op Stap in Willemstad stelde drie gidsen voor deze twee uur durende 'Citywalk' beschikbaar. De Klundertse Angelique v.d. Reijt en de Willemstadters , Marjoleine in 't Veld en Truus den Hollander-Polak gidsen de dagjestoeristen in drie groepen door de stad.

  Jaarlijks begeleiden 18 vrijwilligers zo'n 45 duizend bezoekers verspreid over 150 boekingen door de vesting. Op het programma van vandaag staat onder meer een bezoek aan het Mauritshuis en aan de Koepelkerk waar de City Walkers een orgel-recital van Gijs van Spankeren wacht. Het eerste wow-moment dient zich aan bij het Arsenaal waar het carillon om 9.00 uur de noten van 'Ik zag twee aapjes broodjes smeren' klingelt.

  Onder de bomen van het zogenaamde trouw-laantje op de Voorstraat beleeft de 72-jarige Amerikaan Abraham Spector, hand in hand met zijn echtgenote, even opnieuw zijn huwelijksdag. "We zijn samen nog altijd stikgelukkig", vertelt de gepensioneerde textiel-ondernemer. Zijn ouders waren Russische joden die rond 1920 vanwege de pogroms en het Communistisch spook wisten te vluchten. "Dankzij hen leven we in grote welvaart en vrijheid.

  We zijn zomers in New Jersey, 's winters in Florida en nu dus in Willemstad. Heel bijzonder, dit stadje! Mooie huizen! Hoe duur zijn ze?"

  Angst voor aanslagen kent Spector niet. "We boekten deze trip nota bene enkele dagen na de aanslagen in Brussel". Wel maakt de Amerikaan zich zorgen over de nakende presidentsverkiezingen. "De Clintons zijn corrupt", bezweert hij. "80 procent van het geld van de Clinton Foundation gaat niet naar goede doelen, maar naar hunzelf. Nee, geef mij Trump maar. Donald heeft alles, hij hoeft niks meer, hij doet het echt voor ons."

  In de Koepelkerk luistert Spector al kauwgum kauwend naar het orgelspel. Zijn applaus klinkt mat. "Geef mij dan Phil Spector," zegt hij bij het afscheid. "Die beroemde muziekproducent die nu vanwege moord een gevangenisstraf uitzit. Dat schijnt een verre neef van mij te zijn haha."

  Deze maand volgen nog zeven stadswandelingen.