article
1.6105873
ETTEN-LEUR - Geertje Tobé zat achttien jaar lang bij de sekte Gemeente Gods. Elf jaar geleden trad ze uit, na een tien jaar durend 'losweek'proces. In haar boek '18 jaar in een sek(s)te' beschrijft ze hoe je in een sekte komt, maar vooral ook: hoe kom je er weer uit?
Voormalig sektelid Geertje Tobé uit Etten-Leur zag haar kinderen 18 jaar niet
ETTEN-LEUR - Geertje Tobé zat achttien jaar lang bij de sekte Gemeente Gods. Elf jaar geleden trad ze uit, na een tien jaar durend 'losweek'proces. In haar boek '18 jaar in een sek(s)te' beschrijft ze hoe je in een sekte komt, maar vooral ook: hoe kom je er weer uit?
http://www.bndestem.nl/regio/etten-leur/voormalig-sektelid-geertje-tob%C3%A9-uit-etten-leur-zag-haar-kinderen-18-jaar-niet-1.6105873
2016-06-14T12:30:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6105874.1465887101!image/image-6105874.JPG
Etten-Leur,Lokaal Thema BS,sekte,sektelid,hermes
Etten-Leur
Home / Regio / Etten-Leur / Voormalig sektelid Geertje Tobé uit Etten-Leur zag haar kinderen 18 jaar niet

Voormalig sektelid Geertje Tobé uit Etten-Leur zag haar kinderen 18 jaar niet

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Geertje Tobé zat achttien jaar bij de sekte Gemeente Gods: "Pas toen ik eruit was, zag ik waar ik mee bezig was geweest." foto peter van trijen/ pex4profs
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Tobé (r) samen met Sipke Vrieswijk en zijn vriendin Aagje Folkerts, die beiden werden veroordeeld tot tbs. archieffoto weekblad Privé
  ETTEN-LEUR - Geertje Tobé zat achttien jaar lang bij de sekte Gemeente Gods. Elf jaar geleden trad ze uit, na een tien jaar durend 'losweek'proces. In haar boek '18 jaar in een sek(s)te' beschrijft ze hoe je in een sekte komt, maar vooral ook: hoe kom je er weer uit? 

  Haar 63 jaren zijn Geertje Tobé uit Etten-Leur niet aan te zien. Achttien heftige jaren in de sekte Gemeente Gods ook niet. Sekste noemt ze het zelf, want 'er vonden orgiën plaats, iedereen deed het met iedereen. Seks, daar ging het om'. "Je wordt compleet gehersenspoeld, snapt het normale leven niet meer."

  Ze schreef een boek over haar ervaringen. "Om te voorkomen dat mensen in een sekte gaan en om ze te helpen eruit te komen."

  Probleem
  Probleem volgens Tobé is dat goedbedoelende familieleden of vrienden zich tegenover degene die in de sekte zit opstellen. "Mensen verwachten gauw te veel, willen een oplossing zoeken. Dan zet je juist de hakken in het zand. Je moet náást iemand gaan staan en stapje voor stapje gaan. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor loverboys of een slecht huwelijk."

  Tobé kwam eruit. Maar pas na een tien jaar durend proces, waarin ze zich heel langzaam bewust werd van het feit dat het sekteleven niet normaal was. Aanleiding was de arrestatie van sekteleider Sipke Vriesma. "Toen moest er geld worden verdiend. Ik ging op een school werken waar Eef (haar huidige echtgenoot, red.) mijn leidinggevende was. Hij had in de gaten dat er iets met mij aan de hand was."

  Vertrouwen
  Het klikte tussen beiden en langzaam won hij haar vertrouwen. Door vragen te stellen en belangstelling te tonen en door te laten zien wat vrijheid was. "Dan belde hij me dat hij lekker thuis op de bank zat. Of dat hij in Limburg was en dat het er zo mooi was. Dan dacht ik: dat zou ik ook wel willen." Kleine dingen waardoor ze ging nadenken over haar eigen situatie, waar ze met tien andere sekteleden in een eengezinswoning in Papendrecht woonde. "We sliepen op zolder. Er was alleen een klein raampje, geen verwarming. Er stonden elke dag zeker vier wasrekken. Niet normaal, maar ik accepteerde het."

  Haar tongval verraadt licht een Noord-Hollandse achtergrond. "Ik ben opgegroeid in Heiloo in een gereformeerd gezin. Materieel ontbrak het mij en mijn drie jongere zussen aan niets, maar er was weinig tijd en belangstelling voor ons. Alleen de buitenkant telde. Het was nooit goed genoeg. Als er iets was, dan zeiden mijn ouders dat het wel aan mij zou liggen. Ik voelde me eenzaam, onbegrepen."

  Na de pedagogische academie kwam ze voor de klas. Ze ontmoette Ruud, trouwde met hem en kreeg vijf kinderen. Een liefdeloos huwelijk vertelt Tobé. "Mijn man was alleen vriendelijk als hij seks wilde. Ik was bang voor hem, maar dacht dat ik het ermee moest doen, want 'wat God verbindt, scheidt de mens niet'." De zorg voor haar kinderen en haar slechte huwelijk braken haar langzamerhand op. "Ik kon niet meer, was helemaal óp."

  Gemeente Gods
  Via een vrouw die ze ontmoette hoorde ze van de Gemeente Gods, die geleid zou worden door een profeet, Sipke Vrieswijk. Met haar gezin toog Tobé daarheen, in de hoop dat Vrieswijk haar man tot rede kon brengen. "Ik werd heel warm ontvangen. Sipke en z'n vriendin Aagje waren poeslief. De open haard brandde, het was gezellig. Dat kende ik niet. Ze zeiden dat ik een paar dagen mocht blijven, om bij te komen. Dat leek me heerlijk, ik was aan het eind van m'n Latijn. Ik had er totaal geen erg in dat het verkeerd was daar." Tobés gezin ging naar huis, zijzelf bleef. "En toen gingen de deuren dicht..."

  Drie maanden lang werd ze vriendelijk behandeld en waande ze zich in de hemel. "Niet zo gek, want ik werd gedrogeerd. Ik slikte vitaminepillen, maar dat waren gewoon drugs. Ik voelde me geweldig en dan zeiden ze: dit bedoelt God voor je."

  Haar kinderen en familie zag ze niet. "Ik dacht dat mijn kinderen zouden komen, maar hun komst werd steeds uitgesteld, ik werd gesust. Ik miste ze heel erg, maar dacht ook dat ze beter af waren zonder mij." Van haar familie hoorde ze niets. "Niemand houdt van je, zeiden ze. Dat was niet zo. Mijn familie belde en stuurde brieven, maar die hielden ze achter. Het was een en al leugens en bedrog. En ik geloofde alles."

  Na drie maanden stopte ze met de drugs. "Het was of ik in een zwart gat viel. Toen begonnen de straf en de tuchtiging, want dat had ik nodig zeiden ze. Dat wilde God. En het is heel moeilijk voor iemand die christelijk is opgevoed om daar tegenin te gaan, zeker als je zo'n laag zelfbeeld hebt. Ik dacht: het zal wel aan mij liggen."

  Sekteleden
  Contact met andere sekteleden had Tobé nauwelijks. "Je kon niemand vertrouwen, want iedereen moest alles doorgeven. Je mócht ook niet praten. Deed je dat toch, dan werd je gestraft. Dan moest je meteen naar buiten en uren rondlopen. Ik moest lopen op schoenen die een halve maat te klein waren. Hij liet vaak iedereen uren op hem te wachten. Het was zó'n abnormaal gedoe daar. Ik dacht toen: wat is het makkelijk om iemand te treiteren. Mijn ouders kwamen op visite, maar er was altijd iemand bij, dus ik kon nooit iets zeggen. Tegen hen zeiden ze dat ik daar uit vrije wil zat."

  Toch had ze best weg kunnen gaan, zegt ze achteraf. "Als me een oplossing was geboden, had ik dat zeker gewild. Ik ging kapot omdat ik mijn kinderen zo miste. Maar ik wist niet waar ik heen moest. Ik heb mijn kinderen achttien jaar niet gezien."

  Al meteen toen Tobé in de sekte kwam - ze was 34 jaar- wilde Vrieswijk dat ze het bed met hem deelde. "ik was bang voor hem, wilde niet." Vrieswijk liet zich niet uit het veld slaan en haalde God erbij. "Hij zei: 'God wil dat jij bruid van Christus wordt. Wil je mij daarbij helpen?' Bruid werd je door gemeenschap met leider. Wat moest ik, als hij zei dat God het wilde?" Gods bruid worden was niet alleen voorbehouden aan vrouwen binnen de sekte, maar ook aan mannen en kinderen. "De ouders lieten het gebeuren. Die waren gehersenspoeld. Het was verschrikkelijk. Vrieswijk en zijn vriendin hebben zoveel kapot gemaakt."

  Zelf noemt ze het ongelofelijk dat iedereen erin meeging. "Hoogopgeleide mensen hè? Ze tuinden er allemaal in. Nog steeds. De sekte bestaat officieel niet meer, maar ze vinden hem nog steeds geweldig."

  In juni 2005 stapte ze eruit. In oktober van dat jaar trouwde ze met Eef. "Pas toen ik eruit was, zag ik waar ik mee bezig was geweest. De schaamte en spijt die je dan voelt, daar kun je makkelijk aan onderdoor gaan. Door Eef is dat niet gebeurd en kon ik de band met mijn kinderen herstellen." Het lukte haar ook om met haar ouders weer een goed contact op te bouwen.

  Vrijheid
  In het begin vond ze moeilijk om met haar herwonnen vrijheid om te gaan. "Hoe functioneer je in normale wereld na achttien jaar? Met vallen en opstaan. Je bent geneigd te reageren zoals je al jaren doet, niet gewend dat je iemand kunt vertrouwen. Ik heb ook met Eef af moeten spreken dat we altijd het beste met elkaar voor hebben. En charismatische mensen? Ik ben er allergisch voor.

  Boek: Geertje Tobé, 18 jaar in een sek(s)te, crewmusic.nl (2016) Etten-Leur

  Wat is een sekte?
  Een eenduidige definitie voor het begrip sekte is er niet. In het onderzoeksrapport ‘Het warme bad en de koude douche’* wordt gesproken over een ‘nieuwe religieuze beweging’, die vier kenmerken heeft:
  1. een groep mensen 2. die een leider volgt
  3. een eigen, herkenbare ideologie heeft, 4. dateert van na de WO II.
  Sekten worden vaak geassocieerd met misstanden en hersenspoeling. Een bekende beweging die vaak als sekte wordt aangeduid is de Scientology Kerk.
  *’Onderzoek naar misstanden in nieuwe religieuze bewegingen en de toereikendheid van het instrumentarium voor recht en zorg’, in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (2013)