article
1.6092177
ETTEN-LEUR - De periode die Vincent van Gogh in Etten doorbracht komt alsnog op de tijdlijn van de schilder in het Amsterdamse Van Gogh Museum.
'Van Gogh Museum zet alsnog periode Etten-Leur op tijdlijn'
ETTEN-LEUR - De periode die Vincent van Gogh in Etten doorbracht komt alsnog op de tijdlijn van de schilder in het Amsterdamse Van Gogh Museum.
http://www.bndestem.nl/regio/etten-leur/van-gogh-museum-zet-alsnog-periode-etten-leur-op-tijdlijn-1.6092177
2016-06-09T06:50:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.4332644.1398442936!image/image-4332644.jpg
Etten-Leur,Aalten,Cultuur, kunst en recreatie,tijdlijn,Van Gogh,uitstraling,museum,hermes
Etten-Leur
Home / Regio / Etten-Leur / 'Van Gogh Museum zet alsnog periode Etten-Leur op tijdlijn'

'Van Gogh Museum zet alsnog periode Etten-Leur op tijdlijn'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   ANP
  ETTEN-LEUR - De periode die Vincent van Gogh in Etten doorbracht komt alsnog op de tijdlijn van de schilder in het Amsterdamse Van Gogh Museum.

  Die toezegging heeft museumdirecteur Axel Rüger aan de Etten-Leurse Van Gogh Stichting gedaan, bevestigt voorzitter Lex Besselink.

  Hij ontving nog geen bewijs (een nieuwe tijdlijn) dat Rüger zijn belofte is nagekomen, maar heeft geen twijfel dát het zal gebeuren. "Het is niet altijd zo dat zo'n opdracht meteen uitgevoerd." Het museum zelf kon woensdag nog geen uitsluitsel geven.

  Vermelding op de tijdlijn in het wereldberoemde Amsterdamse museum houdt meteen een erkenning in van Van Goghs periode in Etten-Leur, verduidelijkt Besselink. "Veel mensen komen naar Amsterdam en zo'n vermelding geeft dan een positieve uitstraling."

  Inhoudelijk is het ook terecht, vindt Besselink: "In de negen maanden dat Van Gogh in Etten woonde is hij begonnen om hard te gaan werken aan zijn tekenkunst en zijn aquarellen." Dat was in 1881, toen de schilder tijdelijk bij zijn ouders in trok.

  Het belang van die tijd is volgens de stichting ook in artistieke zin duidelijk. Toen Van Gogh in het Franse Arles was neergestreken maakte hij zeven jaar later het doek Herinnering aan de tuin van Etten. Dat werk hangt nu Sint-Petersburg.