article
1.6695002
ETTEN-LEUR - ‘t Kapelleke aan de Markt in Etten-Leur heeft weer een Mariabeeld. Het vervangt de Maria die onherstelbaar beschadigd raakte in het voorjaar.
't Kapelleke in Etten-Leur heeft weer een Maria
ETTEN-LEUR - ‘t Kapelleke aan de Markt in Etten-Leur heeft weer een Mariabeeld. Het vervangt de Maria die onherstelbaar beschadigd raakte in het voorjaar.
http://www.bndestem.nl/regio/etten-leur/t-kapelleke-in-etten-leur-heeft-weer-een-maria-1.6695002
2016-11-30T14:47:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6695003.1480516459!image/image-6695003.JPG
Etten-Leur,dnr
Etten-Leur
Home / Regio / Etten-Leur / 't Kapelleke in Etten-Leur heeft weer een Maria

't Kapelleke in Etten-Leur heeft weer een Maria

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Trailfoto B01, Mariabeeld in 't Kapelleke aan de MArkt in Etten-Leur
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Elisabeth Klep in 't Kapelleke bij het Mariabeeld.
   Fotograaf
  ETTEN-LEUR - ‘t Kapelleke aan de Markt in Etten-Leur heeft weer een Mariabeeld. Het vervangt de Maria die onherstelbaar beschadigd raakte in het voorjaar.

  Het nieuws zingt al rond. Verschillende mensen nemen al een kijkje. Elisabeth Klep zit stil in een hoekje van de kapel, de blik devoot gericht op het licht stenen beeldje, dat veilig onder een doorzichtige stolp staat. ,,Mooi he?’’, zegt de oudere dame als ze na een gebed weer buiten staat. ,,Ik heb het gemist. Ik ben echt heel blij dat er weer een Maria staat. Dat betekent veel voor me. Ik kon wel schreeuwen toen het beeld kapot was gegooid.’’

  Bastiaan Aninks van de Mariaparochie had het goede nieuws eigenlijk nog even binnenskamers willen houden. ,,Ja, het is vast al opgevallen, maar nog niet alles is klaar.’’ De Parochie wil op 8 december een moment stil staan bij alles wat is gedaan om het beeld te vervangen. ,,Het beeld dat er nu staat hebben we uit het bisschoppelijk depot’’, wil hij wel kwijt. ,,Ook dit beeld was niet helemaal ongeschonden en we hebben het dus opgeknapt. Ik denk dat het minstens honderd jaar oud is. Het is fijn dat we een beeld met historie terug hebben.’’ Het bestuur van de H. Mariaparochie heeft een vergoeding moeten betalen om het beeld uit depot te krijgen. Over de prijs wil Anink zich niet uitlaten. ,,Geen kapitaal, maar meer dan een symbolisch bedrag.’’

  Het oorspronkelijke beeld werd eind mei uit de kapel gestolen en kapot teruggevonden in de Oude Bredaseweg, net ver van ’t Kapelleke. Een 44-jarige man, die volgens de politie een verwarde indruk maakte, bekende zowel de diefstal als de vernieling. Hij vertelde dat hij was gestruikeld. Bij café De Klomp werd vervolgens 600 euro opgehaald om het vernielde beeld te vervangen.

  Het parochiebestuur ontving tal van reacties van mensen die ontsteld waren over de vernieling van het Mariabeeld. Sindsdien is gewerkt aan vervanging. Het monumentale gebouwtje tussen het Oude Raadhuis en het Van Gogh Informatiecentrum is voor velen een plek waar ze geregeld komen. Zo ook voor Anika van Rijthoven en haar dochtertje Nienke. ,,We komen hier geregeld en steken dan eigenlijk altijd wel een kaarsje aan’’, zegt ze. Haar dochter luistert stilletjes mee. ,,Het nieuwe beeld is nog mooier dan het oude’’, zegt ze dan zachtjes.