article
1.6271510
ETTEN-LEUR - Ongemerkt roken alle Brabanders gemiddeld bijna zes sigaretten per dag mee. Dat komt door de vervuilde lucht die ze inademen. Milieudefensie heeft dat uitgerekend op basis van wetenschappelijke modellen.
Hoeveel sigaretten rookt u per dag mee door vieze lucht? (kaartje)
ETTEN-LEUR - Ongemerkt roken alle Brabanders gemiddeld bijna zes sigaretten per dag mee. Dat komt door de vervuilde lucht die ze inademen. Milieudefensie heeft dat uitgerekend op basis van wetenschappelijke modellen.
http://www.bndestem.nl/regio/etten-leur/hoeveel-sigaretten-rookt-u-per-dag-mee-door-vieze-lucht-kaartje-1.6271510
2016-08-17T10:24:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6271725.1471428431!image/image-6271725.jpg
Gezondheid,roken,sigaretten,Milieudefensie,verkeer,fijnstof,luchtverontreiniging,Etten-Leur
Etten-Leur
Home / Regio / Etten-Leur / Hoeveel sigaretten rookt u per dag mee door vieze lucht? (kaartje)

Hoeveel sigaretten rookt u per dag mee door vieze lucht? (kaartje)

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De gezondheidsschade die veroorzaakt wordt door het inademen van vervuilde lucht is goed vergelijkbaar met het effect van het meeroken van sigaretten.
   Fotograaf
   

  ETTEN-LEUR - Ongemerkt roken alle Brabanders gemiddeld bijna zes sigaretten per dag mee. Dat komt door de vervuilde lucht die ze inademen. Milieudefensie heeft dat uitgerekend op basis van wetenschappelijke modellen. 

  Brabander rookt bijna zes sigaretten per dag mee door vieze lucht

  Dé 'Meerookhoofdstad' van Nederland is Rotterdam. Inwoners van havenstad roken per dag bijna zeven sigaretten mee. 

  De gezondheidsschade die veroorzaakt wordt door het inademen van vervuilde lucht is volgens Milieudefensie goed vergelijkbaar met het effect van meeroken. Voor de berekening is gebruik gemaakt van gegevens over de luchtkwaliteit van 393 Nederlandse gemeenten.

  De provincie Noord-Brabant komt met gemiddeld 5,7 sigaretten per dag op de tweede plaats. Zuid-Holland staat met meer dan zes op de eerste plaats. Friesland is het schoonst, daar rook je 'slechts' 3,6 sigaretten per dag mee. 

  Regio
  In de regio West-Brabant / Zeeland (kaartje) is de gemeente Sluis het mionst ongezond: 4,1 sigaret per dag. Breda staat bovenaan, 5,8, maar staat landelijk gezien 'slechts' op de 42ste plaats.

  Zelfs op het waddeneiland Vlieland, ver van alle industrie en snelwegen, ademt men nog 2,8 sigaret per dag in. Het overzicht van alle provincies en gemeenten van Nederland vindt u hier.

  Rookverbod
  Voor de gezondheid maakt het niet uit of je vervuilde lucht inademt of meerookt. Longkanker, hart- en vaatziekten, lager geboortegewicht en verminderde longfunctie bij kinderen komen in beide gevallen voor.

  Bram van Liere van Milieudefensie: “Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto's, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten.”

  Deze maand klaagde Milieudefensie de staat aan om het recht op gezonde lucht af te dwingen. “Terwijl er relatief eenvoudige maatregelen mogelijk zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn er de afgelopen jaren juist maatregelen genomen die de boel alleen verslechteren”, zegt van Liere, doelend op bijvoorbeeld het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 130 kilometer per uur.