article
1.6253273
In de schijnwerpers: West-Brabanders op de Olympische Spelen.
De regio in Rio: 'Toms fiets is er in elk geval klaar voor'
In de schijnwerpers: West-Brabanders op de Olympische Spelen.
http://www.bndestem.nl/regio/etten-leur/de-regio-in-rio-toms-fiets-is-er-in-elk-geval-klaar-voor-1.6253273
2016-08-10T08:30:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6253274.1470753512!image/image-6253274.JPG
Etten-Leur,Sport,De regio in Rio,hermes
Etten-Leur
Home / Regio / Etten-Leur / De regio in Rio: 'Toms fiets is er in elk geval klaar voor'

De regio in Rio: 'Toms fiets is er in elk geval klaar voor'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Even poseren met de vrouw van goud, Anna van der Breggen.
  In de schijnwerpers: West-Brabanders op de Olympische Spelen.

  Antoon Schouw (48) is mechanieker van het wegwielrenteam. Etten-Leurenaar zorgt ervoor dat het materiaal piekfijn in orde is.

  Het was voor wielerminnend Nederland een veelbesproken weekeinde met de gouden plak op de weg voor Anna van der Breggen en de ernstige valpartij van Annemiek van Vleuten.

  Antoon Schouw uit Etten-Leur maakte het van dichtbij mee. Hij is namelijk mechanieker van de olympische wielrenploeg. "Ik zat deze keer niet in de auto, ik zag de beelden op een telefoontje. Je schrikt je kapot. Ik wist meteen: dit is niet goed. De natuurlijke reactie van een renner is namelijk altijd: omhoog! Nu bleef ze drie minuten voor dood liggen."

  Dat terwijl Van Vleuten op koers lag voor goud. Gelukkig voor het Nederlandse team bleef het goud in de ploeg. Van der Breggen pakte de eerste medaille voor Nederland, deze Spelen. "Ik heb Anna gefeliciteerd, maar gefeest is er nog niet. We waren namelijk zondagavond, plaatselijke tijd half elf, nog wielen aan het sjouwen."

  Part of the job, voor Schouw. Als mechanieker is hij verantwoordelijk voor het materiaal van de wegwielrenners in Rio. "Ik zorg ervoor dat de fietsen in orde zijn voor de koers en tijdens de koers zit ik vaak in de auto om een wiel te kunnen vervangen."

  Maar niet afgelopen weekend. Toen stond Schouw bij het stuk met de kasseien, bij de materiaalpost.

  Op 'zijn' fiets werd echter goud gepakt. Maar zo zou hij dat nooit zeggen. "Ik ben maar een schakeltje in een lange ketting. Achter mijn naam komt op gegeven moment een vinkje. Ik ben van ondergeschikt belang. Als ik mijn werk doe, is het goed."

  Maar als hij dat niet goed doet, dan gaat het hele feest niet door. "Ik ben wel trots, hoor. We doen het allemaal samen. Alles moet kloppen. Dat leidt tot een medaille."

  Het is voor het eerst dat Schouw meegaat naar de Spelen. "Twee jaar geleden werd ik geselecteerd door de bondscoach. We zouden met een vast team naar de Olympische Spelen toewerken, met twee mechaniekers."

  Normaal gesproken is Schouw in dienst van het Nederlandse vrouwenteam, maar tijdens de Spelen verzorgt hij ook de fietsen voor de mannen.

  Na een EK en een WK kan hij nu dus de Spelen op zijn cv zetten. "De voorbereiding op Rio is niet veel anders dan het werk tijdens andere koersen. Het materiaal moet in orde zijn. Of ik nou een fiets klaarmaak voor Jantje, Pietje of voor Anna van der Breggen."

  Of voor Tom Dumoulin. In de wegwedstrijd stapte de renner vroegtijdig af, in verband met zijn blessure. Het is de vraag of zijn vorm goed genoeg is voor goud in de tijdrit vandaag. "Zijn fiets is er in ieder geval klaar voor", verzekert Schouw. "Maar het gaat niet alleen om Tom, hoor. Ook Anna van der Breggen en Ellen van Dijk zijn kanshebbers. Ik ga vrijdag weer naar huis en mijn week is pas compleet met twee medailles. We zijn al over de helft, dus."